多肉組培苗分享與交流(更新在198樓)

作者: taxitang 发表于 2019-3-2 20:58:45
14851 197

我較小玩組培苗,因較易化水黑腐死亡,馴化困難,退錦等等因素,但始終自己未認真接觸,所以再買來試試,上次第一棵組培克錦因山竹颱風失踪,不知成果,再接再勵。

初到貴境

初到貴境

正面

正面

上盆留倩影

上盆留倩影
little_stone 發表於 2019-3-2 21:21:27 來自手機 |顯示全部樓層
又一靚肉!今次用咗兩款土喎
我覺得玉露嘅分支都真係唔養,好難發根,葉插更加未成功過
不過淘佬上都有人講十二卷播種發芽率低,又難帶大,唔知真唔真呢
我都係覺得景天易搞啲
taxitang 發表於 2019-3-2 22:18:16 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-3-2 21:21
又一靚肉!今次用咗兩款土喎
我覺得玉露嘅分支都真係唔養,好難發根,葉插更加未成功 ...

謝謝賞肉。
以我所理解,十二卷以玉露葉插較易,萬象最難,我曾經亦淘過葉插苗連老葉,應該技巧問題,要摸索竅門,剛看見國內網站有位肉友一大盤玉露葉插苗。
至於籽播,我亦曾經淘了一些玉露種子自己播,但對於種子的新鮮程度、飽滿,沒有選擇,而這些因素直接影響發芽率,而這些種子有一些發芽,但是當然養了一段時間後都係失敗,上了一堂寶貴經驗,因經此次實踐,後經看見有關播籽的文章,對於將來自己的玉露互交打果播種有很大的幫助。
淘了連葉的玉露葉插苗。
http://hkplants.com/thread-204133-1-1.html

這是小弟的播籽的帖
http://hkplants.com/thread-203099-1-1.html

謝謝大大,去睇睇先~  發表於 2019-3-3 16:59
powergun 發表於 2019-3-2 22:44:42 |顯示全部樓層

係淘網搵到d 資料, 原來組培苗要咁處理的

謝謝根大提供,長知識了=D  發表於 2019-3-3 16:59
taxitang 發表於 2019-3-2 23:30:45 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-3-2 22:44
係淘網搵到d 資料, 原來組培苗要咁處理的

謝謝!又增知識了,再遲些時候,應該組培佔有率越來越大。
Forumdata 發表於 2019-3-3 10:12:15 來自手機 |顯示全部樓層
圖中的幼苗是否算徒長了?
因為都很長身
taxitang 發表於 2019-3-3 12:34:00 |顯示全部樓層
Forumdata 發表於 2019-3-3 10:12
圖中的幼苗是否算徒長了?
因為都很長身

通常淘回來的玉露,外圍老葉大多徒長,要看服盆後中間的新葉定是否徒長。
昨日拍的另一棵非組培的霓虹燈,初來時,外圍老葉也是徒長,現在服盆後的新葉應該冇問題。

Forumdata 發表於 2019-3-3 12:41:13 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-3-3 12:34
通常淘回來的玉露,外圍老葉大多徒長,要看服盆後中間的新葉定是否徒長。
昨日拍的另一棵非組培的霓虹燈 ...

陽光很充足
taxitang 發表於 2019-3-3 14:16:02 |顯示全部樓層

其實唔多夠,只得早上幾小時陽光,以前養嘉仔、石斛都唔易起花,現在十二卷還要觀察一段時間,就好像呢盆非组霓虹燈,大大應該知道十二卷曬得多會徧紅,但上星期成個禮拜都冇陽光,中間新葉的小小紅錦也退了,大大可再看看之前有紅錦霓虹燈作比較,但我就是喜歡自然錦的變化。

powergun 發表於 2019-3-3 15:21:13 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-3-3 14:16
其實唔多夠,只得早上幾小時陽光,以前養嘉仔、石斛都唔易起花,現在十二卷還要觀察一段時間,就好像呢盆 ...

早上幾小時可能已足夠, 呢類肉肉曬得多反而會變成啞色的
taxitang 發表於 2019-3-3 16:45:56 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-3-3 15:21
早上幾小時可能已足夠, 呢類肉肉曬得多反而會變成啞色的

看番我幾隻唔同的品種,玉露可能會夠,但萬象和玉扇未知,聽說萬象和玉扇比玉露需要較多光,因返來時間尚短,要待日後觀察。
powergun 發表於 2019-3-3 17:03:00 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-3-3 16:45
看番我幾隻唔同的品種,玉露可能會夠,但萬象和玉扇未知,聽說萬象和玉扇比玉露需要較多光,因返來時間尚 ...

真係好多學問架, 多過頭又啞色, 唔夠又徒長
little_stone 發表於 2019-3-3 17:09:00 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-3-2 22:18
謝謝賞肉。
以我所理解,十二卷以玉露葉插較易,萬象最難,我曾經亦淘過葉插苗連老葉,應該技巧問題,要 ...

剛睇咗大大嘅播種帖,同淘佬上花友遇到嘅問題差唔多。
出芽率低、出芽後易化水
可能十二卷苗嘅水份會比較難控制?
taxitang 發表於 2019-3-3 17:33:40 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-3-3 17:03
真係好多學問架, 多過頭又啞色, 唔夠又徒長

看狀態,能知光照是否充足,通常國內肉友看見玉露錦偏紅,並不是赤紅,都會話晒大了,可想而知可憑偏紅或徒長而知光照是否充足,這點應該好大幫助。
taxitang 發表於 2019-3-3 17:41:14 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-3-3 17:09
剛睇咗大大嘅播種帖,同淘佬上花友遇到嘅問題差唔多。
出芽率低、出芽後易化水
可能十二卷苗嘅水份會比較 ...

我計埋黑皮月界、惠比須笑和仙人球等播種經驗,又係唔離開水、温度和光照等因素,但玉露錦播種多了一種因素,小苗好易全白化而死,有一淘店更指明,玉露錦交玉露錦,出全錦苗機會更大。
powergun 發表於 2019-3-3 17:42:06 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-3-3 17:33
看狀態,能知光照是否充足,通常國內肉友看見玉露錦偏紅,並不是赤紅,都會話晒大了,可想而知可憑偏紅或 ...

不過知道時已太遲了, 啞色或徒長左已不能時光倒流了
little_stone 發表於 2019-3-3 17:46:04 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-3-3 17:41
我計埋黑皮月界、惠比須笑和仙人球等播種經驗,又係唔離開水、温度和光照等因素,但玉露錦播種多了一種因 ...

出咗錦真係又再難養啲
little_stone 發表於 2019-3-3 17:48:33 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-3-3 17:42
不過知道時已太遲了, 啞色或徒長左已不能時光倒流了

我嗰啲成日都曬到啞色,甚至變灰 冬天到就冇事架啦,會變返綠的
又或者移返室內種,都會慢慢變綠
我試過子寶苗曬成紅色,脫土移入室內,放咗兩三日成棵又變返綠
powergun 發表於 2019-3-3 17:50:27 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-3-3 17:48
我嗰啲成日都曬到啞色,甚至變灰 冬天到就冇事架啦,會變返綠的
又或者移返室內種,都會慢 ...

原來可變返的, 之前d人話啞色左就變唔返的, 但徒左就應該無計
little_stone 發表於 2019-3-3 18:56:48 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-3-3 17:50
原來可變返的, 之前d人話啞色左就變唔返的, 但徒左就應該無計

我諗都係一啲啲品種,不過就算變唔返,移返合適嘅環境,新葉都可以生返靚嘅!徒咗都係咁做