四季海棠

作者: Penwong 发表于 2019-3-1 13:41:24
1075 11
十蚊雞貨仔,幾年來都增紅掛綠一下,今天見佢狀態唔錯,出來見下世面。
B17 發表於 2019-3-1 13:54:20 來自手機 |顯示全部樓層
成功渡夏,好利害呀!
Penwong 發表於 2019-3-1 14:26:01 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-3-1 13:54
成功渡夏,好利害呀!

風吹雨打,日曬雨淋,只是有同伴們遮陰,咁就渡過了幾個春秋。
小雷子 發表於 2019-3-1 16:19:50 來自手機 |顯示全部樓層
Penwong 發表於 2019-3-1 14:26
風吹雨打,日曬雨淋,只是有同伴們遮陰,咁就渡過了幾個春秋。 ...

呢隻要渡夏架?我第一次種,唔知道!
Penwong 發表於 2019-3-1 16:37:14 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-3-1 16:19
呢隻要渡夏架?我第一次種,唔知道!<span class="emoji emoji1f605"></span>

長葉長花跟著睡一睡,又天涼好過秋啦。
yunge0 發表於 2019-3-2 01:16:17 來自手機 |顯示全部樓層
我長期放在樹下種,不知何故, 去到咁上下自然倒下消失了。
Penwong 發表於 2019-3-2 07:53:00 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-3-2 01:16
我長期放在樹下種,不知何故, 去到咁上下自然倒下消失了。<span class="emoji emoji1f623"></span> ...

我這盆幾好養,比之前強壯了。
yunge0 發表於 2019-3-2 07:57:31 來自手機 |顯示全部樓層
現在種苗, 因為怕被動物傷害, 天天用膠蓋蓋著, 長得不快。
Penwong 發表於 2019-3-2 11:24:52 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-3-2 07:57
現在種苗, 因為怕被動物傷害, 天天用膠蓋蓋著, 長得不快。

有些根和葉被當菜吃,天生天養由它吧。
Penwong 發表於 2019-3-2 11:31:23 來自手機 |顯示全部樓層
也見花店用蓋的金線連。我失敗左幾次.
Penwong 發表於 2019-3-12 19:14:35 來自手機 |顯示全部樓層
做個紀錄。

B17
大咗一個碼  發表於 2019-3-12 19:22
Penwong 發表於 2019-3-16 14:53:08 來自手機 |顯示全部樓層
見佢咁叻,留影一下。