入局前的徘徊

作者: violet_bb 发表于 2019-2-26 22:12:53
2094 19
今晚見到Ping盆外又有隻蚊滋來踩線,不斷在盆外兜圈,但過門而不入。點樣先會令佢入局呢?
violet_bb 發表於 2019-2-26 22:20:31 來自手機 |顯示全部樓層
尋晚有隻蚊滋仔在孔雀門外兜圈踩線,我熄燈,遠離佢,等佢放下戒心,到今朝再觀察,結果佢無入局。可能今晚Weser門外果隻係同一隻,正在揀緊靚靚樓盆……
violet_bb 發表於 2019-2-27 07:23:43 來自手機 |顯示全部樓層
莫非是英雄想救美?
powergun 發表於 2019-2-27 09:00:49 |顯示全部樓層
種食蟲植物的有趣事就是這個了, 蟲蟲和蝕蝕的互動攻防戰, 就如昆蟲和人類間的戰事一樣, 不過並不均等, 人類或蝕蝕捉不到蟲蟲, 最多就是被佢地四圍飛騷擾一番或少食一餐, 但反之佢就無命的
violet_bb 發表於 2019-2-27 23:23:16 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-2-27 09:00
種食蟲植物的有趣事就是這個了, 蟲蟲和蝕蝕的互動攻防戰, 就如昆蟲和人類間的戰事一樣, 不過並不均等, 人類 ...

淒美故事未完結。
今早發現,阿美竟然移位了!
雖然英雄最終救她不成,
但阿美憑著無比頑強的生命力,
最終還能逆著膠水爬行了一段路。
根爺,是膠水不足嗎?是否泥太乾所致?
powergun 發表於 2019-2-27 23:40:11 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-2-27 23:23
淒美故事未完結。
今早發現,阿美竟然移位了!
雖然英雄最終救她不成,

移位唔奇, 隻蟲蟲點都會作垂死掙扎的, 最重要係佢最後走唔走得甩
violet_bb 發表於 2019-2-27 23:40:56 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-2-27 09:00
種食蟲植物的有趣事就是這個了, 蟲蟲和蝕蝕的互動攻防戰, 就如昆蟲和人類間的戰事一樣, 不過並不均等, 人類 ...

P. S. 今早見泥稍乾,加了少少水。
相片是今晚影的,唔知水位是否ok?
violet_bb 發表於 2019-2-27 23:43:51 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-2-27 23:40
移位唔奇, 隻蟲蟲點都會作垂死掙扎的, 最重要係佢最後走唔走得甩

有無走得甩的個案?若然走得甩,會否仍可正常存活?
powergun 發表於 2019-2-27 23:48:17 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-2-27 23:43
有無走得甩的個案?若然走得甩,會否仍可正常存活?

當然有, 但除非佢跳落水沖涼,否則佢唔死都一身膠水
violet_bb 發表於 2019-2-27 23:49:57 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-2-27 23:48
當然有, 但除非佢跳落水沖涼,否則佢唔死都一身膠水

即係最終走得甩都要死?
powergun 發表於 2019-2-27 23:51:42 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-2-27 23:49
即係最終走得甩都要死?

唔知呢? 你估下
violet_bb 發表於 2019-2-27 23:59:20 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-2-27 23:40

其實膠水都算充足丫,咁都可以拖行100米,真係勁。
violet_bb 發表於 2019-2-28 00:01:59 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-2-27 23:51
唔知呢? 你估下

佢生命力咁頑強,我覺得可以存活囉,最多飛唔起啫,落場雨沖沖身,脫胎換骨,繼續殺敵!衝呀!!!!
powergun 發表於 2019-2-28 00:10:21 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-2-28 00:01
佢生命力咁頑強,我覺得可以存活囉,最多飛唔起啫,落場雨沖沖身,脫胎換骨,繼續殺敵!衝呀!!!!{:em ...

其實除左膠水外, 重有消化液的, 隻蟲蟲捉得甩都未必可長命啦
violet_bb 發表於 2019-2-28 06:46:13 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-2-28 00:10
其實除左膠水外, 重有消化液的, 隻蟲蟲捉得甩都未必可長命啦

真係唔死一身潺,有d同情佢添
小雷子 發表於 2019-2-28 22:56:16 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-2-28 00:10

換泥時,我隻手掂到佢啲膠水,之後覺得皮膚好拿!
powergun 發表於 2019-2-28 23:06:45 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-2-28 22:56
換泥時,我隻手掂到佢啲膠水,之後覺得皮膚好拿!

火星人同地球人既皮膚同感觀確係唔同, 我唔覺得拿, 但感覺d 膠水潺潺地
violet_bb 發表於 2019-2-28 23:07:43 來自手機 |顯示全部樓層
換泥時,我隻手掂到佢啲膠水,之後覺得皮膚好拿!<span class="emoji emoji1f616"></span>

小火星下次戴手套吧!否則捕蟲反被捕!太恐怖了!
violet_bb 發表於 2019-2-28 23:09:40 來自手機 |顯示全部樓層
換泥時,我隻手掂到佢啲膠水,之後覺得皮膚好拿!<span class="emoji emoji1f616"></span>

我昨晚移盆時亦無意中揩到少少膠水,即刻洗手,無感覺。証明火星人皮膚係嫩滑d
nekotoro 發表於 2019-3-1 09:42:09 來自手機 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-2-28 23:09
我昨晚移盆時亦無意中揩到少少膠水,即刻洗手,無感覺。証明火星人皮膚係嫩滑d ...

我都有用手指揩過D膠水,可能皮厚無乜感覺!