完結了

作者: Ison 發表于 2019-2-26 09:43:45
6171 107
rwgplant 發表於 2019-5-23 01:55:56 來自手機 |顯示全部樓層
都話你瞓唔着,你連俄糸沒有一套正式命名系統也不知道。俄系大部份是雜配,基因不穩定,不象歐美嚴謹。俄系多以商品名命名,同一種衹要有少少差異就衍生好幾個商品命名。
回復

rwgplant 發表於 2019-5-23 01:58:42 來自手機 |顯示全部樓層
你就衹懂google找一下其中一幅相片,就以為係全世界。
回復

rwgplant 發表於 2019-5-23 02:16:51 來自手機 |顯示全部樓層
我不會象你衹拿一張相就說人,你看看這些全是reigning beauty
回復

rwgplant 發表於 2019-5-23 02:22:06 來自手機 |顯示全部樓層
這是partly cloudy
回復

rwgplant 發表於 2019-5-23 02:26:02 來自手機 |顯示全部樓層
舊人,睇多D資料咪下次唔會分享咗係咩都知囉。
回復

chuyat10 發表於 2019-5-23 09:04:35 來自手機 |顯示全部樓層
哈哈!都怪兩位太有才,世界好多事係辯唔出結果架,好似中美咁,公說公有理婆說婆有理,不過最後都係握手言和,留俾後人繼續辯。
回復

Ison 發表於 2019-5-23 09:37:28 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-5-23 01:55
都話你瞓唔着,你連俄糸沒有一套正式命名系統也不知道。俄系大部份是雜配,基因不穩定,不象歐美嚴謹。俄系 ...

新人你咁神,樓主出圖連埋俄名,你都可以隨便改
一個,咁我盆S780 你想改什麼也可以啦⋯⋯⋯⋯ 問多你啲問題,S780 依啲數子花除了發叔用,還有什麼地方用?你用S780 除了香港, 還可以在什麼地方找到花樣?答完先再慢慢傾
回復

Ison 發表於 2019-5-23 09:44:59 來自手機 |顯示全部樓層
S780開大啲更加靚
回復

rwgplant 發表於 2019-5-23 09:45:10 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2019-5-23 09:04
哈哈!都怪兩位太有才,世界好多事係辯唔出結果架,好似中美咁,公說公有理婆說婆有理,不過最後都係握手言 ...

我看在十郎哥哥份上,不再回應他了。再說下去,對其他花友有影響,但如果對方還是不客氣,愛說些人身攻擊,我也不會坐事不理。

多謝才子俾面。  發表於 2019-5-23 11:03
回復

Ison 發表於 2019-5-23 09:49:23 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-5-23 09:45
我看在十郎哥哥份上,不再回應他了。再說下去,對其他花友有影響,但如果對方還是不客氣,愛說些人身攻擊 ...

回不到就大家洗了先前的post 過的說話吧,唔好影響其他人啦,拜托!
回復

小雷子 發表於 2019-5-23 10:01:56 來自手機 |顯示全部樓層
Son哥!你個圓型花藍好別緻,係邊到買架?定係你自己整?個花籃襯托啲AV好雅典!

識貨,我之前都問咗,快你一步,但係都未買到  發表於 2019-5-23 10:14
回復

Ison 發表於 2019-5-23 10:08:49 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-5-23 10:01
Son哥!你個圓型花藍好別緻,係邊到買架?定係你自己整?個花籃襯托啲AV好雅典! ...

謝謝雷大欣賞, 我都好喜歡, 在花墟近X寶條街買的, 不過是上年的事了
回復

chestnut007 發表於 2019-5-23 10:09:07 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2019-5-23 09:44
S780開大啲更加靚

好靚啊!我最喜歡閃令令的花瓣。
回復

小雷子 發表於 2019-5-23 10:11:54 來自手機 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2019-5-23 10:08
謝謝雷大欣賞, 我都好喜歡, 在花墟近X寶條街買的, 不過是上年的事了  ...

下次去開,又尋下寶先!

祝好運^_^  發表於 2019-5-23 10:14
回復

Ison 發表於 2019-5-23 10:14:08 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2019-5-23 10:09
好靚啊!我最喜歡閃令令的花瓣。

謝謝栗子小姐欣賞, 好多花冧仔未開, 希望唔好咁快熱啦!!
回復

chuyat10 發表於 2019-5-23 10:59:32 來自手機 |顯示全部樓層

lson大大,唔該你俾面。
回復

愛小姐 發表於 2019-5-23 11:28:26 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-5-22 23:42
其實真係⋯⋯唔好估名啦,岩沒有問題,一錯就一個品種一路錯落去, 如果佢喜歡分享仲死
這段話是你曾跟我說 ...

字花表係發叔發明,只有香港同大陸用,因為有內地人都同發叔買花,原本啲花應該係有名,不過發叔整唔見左啲名,得返個number香港好多非洲蓳如果出自發叔都係數字代表,唔算係錯,如果S780寫住係Shimai, 而開樓主嘅紫白花,咁就真係NOID 喇~啱啱search下,好多S780都係開紫白,樓主果盆應該無錯....
回復

rwgplant 發表於 2019-5-23 11:41:20 來自手機 |顯示全部樓層
愛小姐 發表於 2019-5-23 11:28
字花表係發叔發明,只有香港同大陸用,因為有內地人都同發叔買花,原本啲花應該係有名,不過發叔整唔見左 ...

我從來都沒有說有誰錯,換了其他花友,我不會去擾他們,就是館內偏偏有這舊人表裡不一,說話説到盡,又經常與人爭辯,當其他人持相反意見,不時用單單打打說他人,我不會象根大脾氣好,不會象栗子小姐慷慨,這舊人持有百分百嘅神力,經常教導我們一班新人如何分享失敗經驗,在此謝過這舊人。
回復

Ison 發表於 2019-5-23 11:56:08 來自手機 |顯示全部樓層
愛小姐 發表於 2019-5-23 11:28
字花表係發叔發明,只有香港同大陸用,因為有內地人都同發叔買花,原本啲花應該係有名,不過發叔整唔見左 ...

謝謝愛小姐解答,感恩!
回復

rwgplant 發表於 2019-5-23 12:11:51 來自手機 |顯示全部樓層
Rob's Penny Ante和S78O一直有爭議,既然S780命名blue star,但資料不全又與台灣資料不附,又沒有其他證明有blue star 存在,按舊人你不時説要遵循什麽不清楚就不要亂分享,為何如此失策?
回復