紫系玉露錦(更新在71樓)

作者: taxitang 發表于 2019-2-17 15:08:13
5166 83
powergun 發表於 2019-2-17 21:22:22 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-2-17 21:19
嗰啲未係普貨錦囉
邊似taxi大大呢啲咁靚

對我黎講, 有錦的已唔係普通貨了
回復

Ming36 發表於 2019-2-17 21:52:54 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-2-17 19:56
剛收工回家吃飯,順便上盆,感覺良好,又繼續出發開工。

Taxi 大大,真係眼光獨到。我唔識都覺得好靚
我家中的肉肉所用的是普通石仔混合料,請問taxi 大大所用的植料,是否更適合?
回復

violet_bb 發表於 2019-2-17 22:03:55 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-2-17 16:31
大家分享交流,是美事,但大部分只是小苗,未養出狀態, 如不嫌棄,先看看這些。
...

好壯觀,大開眼界!
回復

taxitang 發表於 2019-2-17 23:04:44 |顯示全部樓層

多謝賞肉。今日新鮮到埗,養定服盆後應該會有進步。
回復

taxitang 發表於 2019-2-17 23:17:09 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-2-17 20:43
我見賓賓有呢個,同Taxi大大那個一樣嗎?

以我所知,玉露錦都好大家族,由玉露異變出斑錦,這棵應該是普通玉露錦,由於舖租舆人工關係,香港售價一定較貴,早前放在花場的玉露錦,這棵只是100人仔。

回復

小雷子 發表於 2019-2-17 23:19:14 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-2-17 23:17
以我所知,玉露錦都好大家族,由玉露異變出斑錦,這棵應該是普通玉露錦,由於舖租舆人工關係,香港售價一 ...

原來如此!我唔多識,睇你D精品多,好易中毒!
回復

taxitang 發表於 2019-2-17 23:19:53 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-2-17 21:01
哇,咁我算好彩,都冇吹跌
不過放自己屋企都好,可以日對夜對,貴精不貴多
回復

taxitang 發表於 2019-2-17 23:24:21 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-2-17 21:19
嗰啲未係普貨錦囉
邊似taxi大大呢啲咁靚

其實幾十元都有好多好嘢,而且我也不是每次淘高價貨,好似呢兩棵,每棵40元,雖然细,但錦都唔錯。

回復

taxitang 發表於 2019-2-17 23:34:24 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-2-17 21:52
Taxi 大大,真係眼光獨到。我唔識都覺得好靚
我家中的肉肉所用的是普通石仔混合料, ...

我通常也八卦夾多口,有機會也會多口問問,這位店主講得好似幾有道理,所以之前用赤玉土,現在淘了些鹿沼土溝一溝,未知效果如向,但亦有網上平台講過,植料只不過是介質,有適合的環境舆照顧,介質並不太重要。

回復

taxitang 發表於 2019-2-17 23:35:04 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-2-17 22:03
好壯觀,大開眼界!

謝謝賞肉
回復

taxitang 發表於 2019-2-17 23:38:21 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-2-17 23:19
原來如此!我唔多識,睇你D精品多,好易中毒!

只不過我時常認為養植過程付出一樣咁多,只不過頭注放多少少,回報可能回多些。
回復

little_stone 發表於 2019-2-18 11:26:59 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-2-17 23:24
其實幾十元都有好多好嘢,而且我也不是每次淘高價貨,好似呢兩棵,每棵40元,雖然细,但錦都唔錯。

...

係喎,都好靚!我一直都係買三十蚊樓下嘅肉肉 不過睇得大大嘅post多,遲早上限會越來越高
回復

little_stone 發表於 2019-2-18 11:30:27 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-2-17 23:34
我通常也八卦夾多口,有機會也會多口問問,這位店主講得好似幾有道理,所以之前用赤玉土,現在淘了些鹿沼 ...

我都用幾十種唔同嘅土 完全係好奇同見有時減價去買黎試試,不過玩得多又真係見到唔同介質有唔同特性
回復

taxitang 發表於 2019-2-18 12:56:32 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-2-18 11:26
係喎,都好靚!我一直都係買三十蚊樓下嘅肉肉 不過睇得大大嘅post多,遲早上限會越 ...

其實我個人並不是一定買貴的東西,而是喜歡靚的東西,最初入坑是因為看見果凍色的景天,太吸引了,數元至十數元,平宜得很,但可惜度夏狀態走晒樣,因而轉向較易養的十二卷。

當日果凍色的萌肉

當日果凍色的萌肉
回復

little_stone 發表於 2019-2-18 13:40:29 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-2-18 12:56
其實我個人並不是一定買貴的東西,而是喜歡靚的東西,最初入坑是因為看見果凍色的景天,太吸引了,數元至 ...

景天要果凍真係要冬天先有,仲要有大太陽曬
我好彩有個公家天台養
回復

taxitang 發表於 2019-2-18 15:35:46 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-2-18 13:40
景天要果凍真係要冬天先有,仲要有大太陽曬
我好彩有個公家天台養

師姐大大的肉肉一向吸引,所以冇天時地利與個人知識,不敢掂景天,轉向要求冇咁高的十二卷。
回復

little_stone 發表於 2019-2-18 16:22:37 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-2-18 15:35
師姐大大的肉肉一向吸引,所以冇天時地利與個人知識,不敢掂景天,轉向要求冇咁高的十二卷。 ...

哈哈,謝謝讚賞。不過其實我都係小師妹啫
我返而種唔好玉露,成日熱到缺水又變灰
諗住遲下換個大啲嘅盆改善下配土,睇下會唔會好啲
回復

taxitang 發表於 2019-2-18 17:34:02 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-2-18 16:22
哈哈,謝謝讚賞。不過其實我都係小師妹啫
我返而種唔好玉露,成日熱到缺水又變灰{:e ...

盆大會否水多爛根?昨日的姬玉露尺寸,和上次的壽尺寸差不多大小,卻比壽重量更重,可能水的佔比更多,如水多可能更危險。 反而我所知玉露不需要太多強光,會否 露天 光線太多
回復

little_stone 發表於 2019-2-18 18:00:58 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-2-18 17:34
盆大會否水多爛根?昨日的姬玉露尺寸,和上次的壽尺寸差不多大小,卻比壽重量更重,可能水的佔比更多,如 ...

我冇露養呀,係放花架下層有遮陰。
不過天台溫度幾高又大風,今年又係暖冬,水份散發得快,啲玉露成日都乾憎憎咁,水晶壽就冇事
同埋我盆姬玉露已經生得大咗,又有側芽,估計都差唔多要換盆
回復

taxitang 發表於 2019-2-18 18:40:38 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-2-18 18:00
我冇露養呀,係放花架下層有遮陰。
不過天台溫度幾高又大風,今年又係暖冬,水份散發得快,啲玉露成日都 ...

真係叻!爆盆轉大盆,大盆再爆盆!
回復