Neko Neko 人種我又種球根花花 (開花啦!)

作者: nekotoro 發表于 2019-2-1 23:16:34
4010 40
nekotoro 發表於 2019-2-18 11:10:34 來自手機 |顯示全部樓層
ChanKwingYin 發表於 2019-2-18 11:07
呢的好似叫冬芽,待溫度上升才會長出。現在開始會生根,但不要澆太多水 ...

謝謝提醒,是否待泥乾後再澆透?
回復

ChanKwingYin 發表於 2019-2-18 11:12:26 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-2-18 11:10
謝謝提醒,是否待泥乾後再澆透?

是的

感謝!(^.^)  發表於 2019-2-18 11:46
回復

gita 發表於 2019-2-18 12:21:15 |顯示全部樓層

今日又20度以下, 如果持續冷涼, 會出花蕾(鬱金香).
種過多次, 在本地和荷蘭都買過鬱金香花頭, 如果一焗,濕,熱, 都易發霉, 失敗. 所以HK夏天幾乎無可能渡夏.
避免失敗, 種時切忌埋整個鬱金香花頭在泥內, 好易被淋水搞到發霉溶掉 (試過), 盡量突出球徑以通風, 適量光照, 成功機會就大. 另外最好用乾粗疏水植料, 勿用粘著植料, 總之保持通爽.  祝開花成功!
回復

nekotoro 發表於 2019-2-18 23:30:59 來自手機 |顯示全部樓層
gita 發表於 2019-2-18 12:21
今日又20度以下, 如果持續冷涼, 會出花蕾.
種過多次, 在本地和荷蘭都買過花頭, 如果一焗,濕,熱, 都易發霉,  ...

謝謝大大分享心得!希望能成功開花!
回復

nekotoro 發表於 2019-2-18 23:37:02 來自手機 |顯示全部樓層
馬蹄蘭 - 18/2 更新

落完雨,發覺啲芽又標高左,除咗原先七隻新芽,又標多咗兩隻比較青白的新芽,現時的生長情況屬正常嗎?

小蒼蘭

點解啲葉會識轉彎嘅?其實使唔使搵嘢扎住呢? DA3BB3C3-6438-4072-8EF6-6DEB604B153B.jpeg
第三個球都好似開始標芽啦!

回復

nekotoro 發表於 2019-2-21 11:38:15 來自手機 |顯示全部樓層
ChanKwingYin 發表於 2019-2-9 18:35
馬蹄蓮依家冬眠,可以等春天先至種<span class="emoji emoji1f60a"></span>

大大,我見個球表面很多霉,需要清理嗎?該如何處理? 9F9561D7-92DD-40C1-9AEB-F7C14A938412.jpeg
回復

ChanKwingYin 發表於 2019-2-21 22:00:08 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-2-21 11:38
大大,我見個球表面很多霉,需要清理嗎?該如何處理?<span class="emoji emoji1f64f"></span><span class="emoji emoji1f3fc"></span>
回復

nekotoro 發表於 2019-2-21 22:28:53 來自手機 |顯示全部樓層
ChanKwingYin 發表於 2019-2-21 22:00
可以將發霉的部份掹走,通常都係起表面的部份,如果你有玉桂粉,可以加啲喺上面 ...

直接灑玉桂粉在發霉位置?
回復

ChanKwingYin 發表於 2019-2-22 09:05:01 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-2-21 22:28
直接灑玉桂粉在發霉位置?

是的,而且要澆水避免淋濕,要乾燥。最好是先盡量刮走霉菌
回復

nekotoro 發表於 2019-2-23 17:45:25 來自手機 |顯示全部樓層
23/2/2019 - 鬱金香好似出花冧了!

完全沒有太陽光直射,  竟然有兩球出了花冧! !
回復

B17 發表於 2019-2-24 17:26:32 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-2-18 23:37
馬蹄蘭 - 18/2 更新

落完雨,發覺啲芽又標高左,除咗原先七隻新芽,又標多咗兩隻比較青白的新芽,現時的生 ...

呢隻葉好易折的,遲下就會知
回復

nekotoro 發表於 2019-2-24 18:53:54 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-2-24 17:26
呢隻葉好易折的,遲下就會知

小蒼蘭有一菖葉吹折左
回復

nekotoro 發表於 2019-2-26 10:24:57 來自手機 |顯示全部樓層
鬱金香開花了!點解好似咁細朵咁嘅?
點都好喇,開到又對色已經很好!
93B988C0-AB03-47DF-AD1F-9ED53649B4D8.jpeg B916E6C3-B955-4941-A1F5-6D417E3DAE33.jpeg

漸變色好靚[emoji]1f60d[/emoji][emoji]1f60d[/emoji]  發表於 2019-3-9 00:40
B17
荷花一樣咁靚  發表於 2019-3-1 14:47

評分

查看全部評分

回復

gita 發表於 2019-2-27 11:19:28 |顯示全部樓層
花色靚靚! 通常,夠光, 盆夠大, 生長期夠耐, 花朵會大D. 依家種的時日較短, 急開花, 都係正確!

因我以前曾用大盆種, 10月開始種到農曆年就會開花. 但花頭太大, 開了兩日, 跟著朵花斷頭, 因太重.
回復

nekotoro 發表於 2019-2-27 13:14:25 來自手機 |顯示全部樓層
gita 發表於 2019-2-27 11:19
花色靚靚! 通常,夠光, 盆夠大, 生長期夠耐, 花朵會大D. 依家種的時日較短, 急開花, 都係正確!

因我以前曾 ...

係咪因為我遲種,天氣暖咗佢急急生長所以朵花會唔夠大?其實我個盆啲泥其實落得深的,但我發覺佢哋無乜根!
回復

小雷子 發表於 2019-2-27 13:31:44 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-2-26 10:24
鬱金香<span class="emoji emoji1f337"></span>開花了!點解好似咁細朵咁嘅?<span class="emoji emoji1f914"></span>
點都好喇,開到又對色已經 ...

個色好靚!有花開已經唔錯,種多一兩日,朵花可能會再開大D!
個球係咪keep唔到下年種?
回復

nekotoro 發表於 2019-2-27 15:26:38 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-2-27 13:31
個色好靚!有花開已經唔錯,種多一兩日,朵花可能會再開大D!<span class="emoji emoji1f603"></span>
個球係咪keep唔到下年 ...

好快熱,估計個球應該保不住了!
回復

nekotoro 發表於 2019-3-1 15:26:41 來自手機 |顯示全部樓層
多謝B大賞分!
回復

nekotoro 發表於 2019-3-6 22:56:38 |顯示全部樓層
6/3/2019 更新

小蒼蘭又再長高,葉子比之前也更闊,上次吹折了的葉子居然可以企返起身繼續生長,生命力果然頑強!因為葉太遠,所以多加一個花架long 住, 暫時仍然夠力!

馬蹄蘭生長情況良好,有大約12到13支,現正長葉不知何時開花! 葉子很柔軟,葉上的斑點其實是半透明的,很有趣!

感覺馬蹄蘭比鬱金香容易種植,無需理會也能茁莊成長!反觀我的鬱金香球,除了成功開花的三球,其他都被霉菌入侵 ,未曾開花已經枯萎,唯有先將發霉的表層清除,未知裏面的小小球能否成長。

註:不知為何圖片上傳後打橫,唔知點搞,請各位包涵!
回復

nekotoro 發表於 2020-2-13 20:55:11 來自手機 |顯示全部樓層
成年後先知原來一路都冇再更新花相!

小蒼蘭(鉸剪蘭)居然復花了!顏色仲好迷人! 384B9A08-8A62-48E0-BD43-8191995FEF6C.jpeg 18CE63D6-0301-429C-A72C-B240A3271DF1.jpeg
回復