Neko Neko 人種我又種球根花花 (開花啦!)

作者: nekotoro 发表于 2019-2-1 23:16:34
4001 40

見大家種得咁高興,我又玩下先! 買咗幾種球根,分別係小蒼蘭、馬蹄蘭、鬱金香!

因為聽大家講鬱金香要入雪櫃低溫催芽,所以先種小蒼蘭同埋馬蹄蘭!馬蹄蘭球根成夠薑咁,周長有超過20 cm ,29/1落盆重左幾日,未有聲氣至!

小蒼蘭成粒蒜頭咁樣,啱啱發現已經有幾粒蔥頭冒出! 考考大家眼力,有冇見到?

Pica 發表於 2019-2-2 02:11:08 來自手機 |顯示全部樓層
鬱金香如果依家雪60日,即係3月尾4月頭先落泥…;我舊年就係3月近尾有人送咗啲球俾我落泥,雖然順利發芽,但廿零日就枯黃晒…。

所以祝你好運!
nekotoro 發表於 2019-2-2 02:24:40 來自手機 |顯示全部樓層
Pica 發表於 2019-2-2 02:11
鬱金香如果依家雪60日,即係3月尾4月頭先落泥…;我舊年就係3月近尾有人送咗啲球俾我落泥,雖然順利發芽, ...

雪兩個月先得㗎咩? 我仲諗住聽日種幾粒試下,橫掂最後都可能沒有未來,早D落盆玩下!
nekotoro 發表於 2019-2-8 22:37:06 來自手機 |顯示全部樓層
Check雪櫃發現啲鬱金香球發霉,都係決定立即種咗佢!

發咗霉好鬼核突

浸左消毒劑洗白白 兼去除發霉部份,個樣好返啲!

求其落晒盤佢算啦!
哈利路亞,祝我好運!!

小雷子 發表於 2019-2-8 22:46:38 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-2-8 22:37
Check雪櫃發現啲鬱金香球發霉,都係決定立即種咗佢!

發咗霉好鬼核突

放雪櫃都咁易發霉,希望你D成功生長!
nekotoro 發表於 2019-2-8 22:49:23 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-2-8 22:46
放雪櫃都咁易發霉,希望你D成功生長!<span class="emoji emoji1f605"></span>

我都唔知係咪我個雪櫃唔得,竟然發霉!真係OMG…
菜妹 發表於 2019-2-9 00:46:20 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-2-8 22:49
我都唔知係咪我個雪櫃唔得,竟然發霉!真係OMG…

雪既時候有冇用報紙包住?定係原裝膠袋雪?
nekotoro 發表於 2019-2-9 00:55:03 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-2-9 00:46
雪既時候有冇用報紙包住?定係原裝膠袋雪?

佢有紙袋裝住所以我就咁放入保鮮袋再入蔬菜格,我無諗起會有水氣!
nekotoro 發表於 2019-2-9 11:08:52 來自手機 |顯示全部樓層
小倉蘭9/2更新

初一至初三唔覺意琴住左,前晚一打開發現標左兩個芽又長又黃,拿拿聲拎去有陽光的地方,好快就變成返綠色又大咗!
ChanKwingYin 發表於 2019-2-9 18:35:02 來自手機 |顯示全部樓層
馬蹄蓮依家冬眠,可以等春天先至種
nekotoro 發表於 2019-2-11 00:27:49 來自手機 |顯示全部樓層
ChanKwingYin 發表於 2019-2-9 18:35
馬蹄蓮依家冬眠,可以等春天先至種<span class="emoji emoji1f60a"></span>

我落左泥添!使唔使掘返出來?定由得佢響泥度眠下都得?
nekotoro 發表於 2019-2-11 00:39:19 來自手機 |顯示全部樓層
話說我啲鬱金香球雪到發晒霉,所以拿拿林拎去種。先中咗冇咁核突嗰啲,有四個比較肉酸的因為唔夠泥,所以當佢水仙球咁浸住水先,尋日先落盆。點知佢生得仲快過之前幾日落盆嗰啲,莫非飲飽水之後出埋根再落盆會生得比較好?

前幾日種的仍沒有大變化

尋日落盆的個樣已經唔一樣,發霉得最勁又切走左大半嗰隻最快有動靜,另有兩隻啲葉有啲變變地紅,係咪爛咗心?
ChanKwingYin 發表於 2019-2-11 08:42:22 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-2-11 00:27
我落左泥添!使唔使掘返出來?定由得佢響泥度眠下都得?

不用理會可以了

謝謝提點!  發表於 2019-2-11 08:58
Ming36 發表於 2019-2-11 17:59:06 來自手機 |顯示全部樓層
預祝順利賞花。
經歷過磨練,能夠長出的花,定必更美、更燦爛

謝謝,承你貴言希望順利開花!(。ì _ í。)  發表於 2019-2-11 18:19
nekotoro 發表於 2019-2-13 10:19:03 來自手機 |顯示全部樓層
生長進度更新 - 13/2

小倉蘭又大咗,開始見到嫩綠的葉子了!

尋晚發現馬蹄蘭的泥好似扒鬆咗,以為太乾或者有蟲蟲,今朝發現原來是新芽冒出,好似有四個,大家一齊睇睇係咪?
B17 發表於 2019-2-13 23:40:17 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-2-13 10:19

小蒼蘭其實一d都唔小,連盆計有三尺高

唔係掛?( ̄◇ ̄;)  發表於 2019-2-13 23:49
nekotoro 發表於 2019-2-17 20:18:30 來自手機 |顯示全部樓層
鬱金香又長大了一點,暫時九個球都成功出芽,有啲仲見到側芽標緊出來,希望會出到冧喇!
ChanKwingYin 發表於 2019-2-18 10:02:28 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-2-13 10:19

馬蘭有芽出正常,但冇乜根。
nekotoro 發表於 2019-2-18 10:15:32 來自手機 |顯示全部樓層
ChanKwingYin 發表於 2019-2-18 10:02
馬蘭有芽出正常,但冇乜根。

係咪佢要到春天才出根?依家出嘅芽只靠球根內的營養?
ChanKwingYin 發表於 2019-2-18 11:07:39 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-2-18 10:15
係咪佢要到春天才出根?依家出嘅芽只靠球根內的營養?

呢的好似叫冬芽,待溫度上升才會長出。現在開始會生根,但不要澆太多水
123下一頁