返回列表 發新帖

再嚟玩水種AV

作者: 小雷子 發表于 2019-2-1 17:07:37
4745 33
Elsa2016 發表於 2019-2-9 08:56:57 來自手機 |顯示全部樓層
BluePrincess 發表於 2019-2-8 15:15
水種好容易爛根, 我以前有棵種了5-6年的非洲紫羅蘭因為下層的老根爛掉最後都係爛心, 半水種會易好多, 全水 ...

我有棵也是爛根,是否因為水有細菌? Ian Minuet轉水種後,花變醜了。我想唔系個個品種都可水種。
回復

tarepanda817 發表於 2019-2-9 16:48:05 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-2-8 16:43
我起步都未攪得掂!好難玩!
泥種係最好!但夏天死亡率好高!
如果水種成功,渡夏又容易好多!
回復

yunge0 發表於 2019-2-19 20:22:06 來自手機 |顯示全部樓層
我這兩片葉閒置在水種中, 無換水無做其他, 結果長根, 而且根很像很茂盛。正考慮泥種定水種。
回復

小雷子 發表於 2019-2-19 22:33:37 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-2-19 20:22
我這兩片葉閒置在水種中, 無換水無做其他, 結果長根, 而且根很像很茂盛。正考慮泥種定水種。 ...

一花兩味!睇下邊隻開花先!
回復

yunge0 發表於 2019-2-20 07:44:33 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-2-19 22:33
一花兩味!睇下邊隻開花先!<span class="emoji emoji1f604"></span>

起初求對稱所以插兩片一樣的, 樽口一毫咁大, 不方便入石子。昨天換了水, 如果繼續浸下去, 會唔會爛呢?
回復

小雷子 發表於 2019-2-20 08:43:48 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-2-20 07:44
起初求對稱所以插兩片一樣的, 樽口一毫咁大, 不方便入石子。昨天換了水, 如果繼續浸下去, 會唔會爛呢? ...

唔會,繼續長根……跟住出小苗!
回復

Myee 發表於 2019-2-20 10:28:35 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子加油希望小雷子成功水種!到時可以教下我依啲新手
回復

yunge0 發表於 2019-2-20 12:14:41 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-2-20 08:43
唔會,繼續長根……跟住出小苗!<span class="emoji emoji1f60a"></span>

剛才搖搖樽, 它們的根像水母鬚般, 在水中飄揚, 好得意。係咁我選擇繼續水種, 看看結果會怎樣吧!
回復

hkclive 發表於 2019-2-20 21:08:51 來自手機 |顯示全部樓層
唔知點解葉尖位燶左,所以急急剪左佢
回復

BluePrincess 發表於 2019-3-14 18:08:46 |顯示全部樓層
Elsa2016 發表於 2019-2-9 08:56
我有棵也是爛根,是否因為水有細菌? Ian Minuet轉水種後,花變醜了。我想唔系個個品種都可水種。 ...

理論上所有植物都可以水種既, 爛根我相信係因為有部份根缺氧導致, 發左根就只浸部份根在水裡就好嚕
回復

yunge0 發表於 2019-3-14 18:24:59 來自手機 |顯示全部樓層
BluePrincess 發表於 2019-3-14 18:08
理論上所有植物都可以水種既, 爛根我相信係因為有部份根缺氧導致, 發左根就只浸部份根在水裡就好嚕 ...

原來係咁。
我其中一片水種的葉根下半部浸水中養, 這星期開始有葉芽出了。
不過, 現時的茶色樽口太細, 要考慮換一個樽口大些的樽。
回復

Elsa2016 發表於 2019-3-14 20:07:16 來自手機 |顯示全部樓層
BluePrincess 發表於 2019-3-14 18:08
理論上所有植物都可以水種既, 爛根我相信係因為有部份根缺氧導致, 發左根就只浸部份根在水裡就好嚕 ...

Thank you.
回復

小雷子 發表於 2019-3-14 20:53:45 來自手機 |顯示全部樓層

依加根長左,可以浸少啲水,葉中心冇再咁濕,可以穩定下來!
但令另浸係水陶粒,已經bye bye左!
回復

BluePrincess 發表於 2019-3-15 12:10:39 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-3-14 20:53
依加根長左,可以浸少啲水,葉中心冇再咁濕,可以穩定下來!
但令另浸係水陶粒,已經bye bye左!
回復