[心急人上, 附圖] 第一次買蝴蝶蘭..唔識搞.

作者: buflysnow 发表于 2019-1-30 15:19:24
3812 35
前2日係花墟買左盤蝴蝶蘭想過年應下節
指好要邊盤(牌寫"不要自取"), 店家坐係到無野做, 但望一望就唔理我(個陣夜晚好少人)
咁我行入去禮貌地說要睇中出面邊盤, 佢就不情願地將盤花由個根拎住
(對唔住我第一次買花, 我既理解係花好脆弱, 正常應該拎住個底? 點會拎住條咁幼既根?)
問下點樣淋水又唔想答我咁

唯有自己search下點種
知道要2個禮拜淋一次水, 唔好直接照射猛太陽
咁我買返黎個陣, 因為唔知對上一次淋水係幾時, 就滴左好少幾滴水落d根度 (係咪唔應該掂到花瓣?)

咁好開心呢兩日都有2朵花蕾開左,
但係我發現我買返黎個陣, d花瓣本身好白, 而家變到好黃
我又唔識睇係咪太乾, 又怕淋得多水會謝

想請問下各位可唔可以指點下我, 我好想養好盤花   thanks~~

d根

d根

準備開..但黃

準備開..但黃

白既花瓣

白既花瓣

變黃中

變黃中

好黃

好黃
nekotoro 發表於 2019-1-30 15:23:14 來自手機 |顯示全部樓層
淋水係睇下D植料乾未,乾左先淋透至盆底有水出,大概乾八九成淋無咁易爛根。你可以睇下其他貼,好多時大家會分享心得。
buflysnow 發表於 2019-1-30 15:33:11 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-1-30 15:23
淋水係睇下D植料乾未,乾左先淋透至盆底有水出,大概乾八九成淋無咁易爛根。你可以睇下其他貼,好多時大家 ...

多謝你既回覆
我呢2日已經不停上網search"花瓣變黃", 可惜多數都係話葉變黃
我第一次買, 又唔知盤花係店內個陣對上一次淋水係幾時,
自己無經驗又唔識睇下個盆底到底夠唔夠水, 又唔識拎上手feel重量,  所以見到呢到就即刻註冊向各位討教
咁上面d圖所示, 盤花咁黃係咪因為唔夠水?
Ming36 發表於 2019-1-30 15:47:47 來自手機 |顯示全部樓層

我完全知道你講緊邊間的老闆娘,我只在哪裏買過籐造的波波。
我兩年前買過同一品的賀年孖枝蘭花,黃底棗紅斑紋,當時店主教我控水過年,即係買回來之後,唔淋水直到過咗年,水苔乾先淋透水
B17 發表於 2019-1-30 15:59:44 |顯示全部樓層
buflysnow 發表於 2019-1-30 15:33
多謝你既回覆
我呢2日已經不停上網search"花瓣變黃", 可惜多數都係話葉變黃
我第一次買,  ...

乾既時候會好輕,拎入浴室,勁淋一輪,之後就知濕既時候有幾重

呢隻花係咁色,黃黃地,更靚
nekotoro 發表於 2019-1-30 16:00:06 來自手機 |顯示全部樓層
可能係本身朵花係咁嘅色?我唔知光照會否影響蝴蝶蘭顏色,等高手答你。
B17 發表於 2019-1-30 16:09:52 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-1-30 16:00
可能係本身朵花係咁嘅色?我唔知光照會否影響蝴蝶蘭顏色,等高手答你。 ...

曾經買過
buflysnow 發表於 2019-1-30 16:29:30 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-1-30 15:47
我完全知道你講緊邊間的老闆娘,我只在哪裏買過籐造的波波。
我兩年前買過同一品的賀年孖枝蘭花,黃底棗紅 ...

我個間有個呀伯坐係到, 再有個女人係鋪面幫手, 問心個句, 佢地2個態度都好差, 可能我買既唔係貴野
有時禮貌地發問但獲得冷面對待真係有d唔開心..
不過你都好丫, 佢肯教你, 佢只係答我2個禮拜淋一次, 我再問多句要淋到幾濕, 佢白我一眼就走開左
buflysnow 發表於 2019-1-30 16:30:57 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-1-30 15:59
乾既時候會好輕,拎入浴室,勁淋一輪,之後就知濕既時候有幾重

呢隻花係咁色,黃黃地,更靚  ...

即係應該向底盆注水, 直到佢漏返d水出來嗎?
nekotoro 發表於 2019-1-30 16:31:43 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-1-30 16:09
曾經買過

我都有

評分

查看全部評分

buflysnow 發表於 2019-1-30 16:32:22 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-1-30 16:00
可能係本身朵花係咁嘅色?我唔知光照會否影響蝴蝶蘭顏色,等高手答你。 ...

我都有諗過呢個問題, 如果係就好喇, 即係盤花正常
buflysnow 發表於 2019-1-30 16:33:31 |顯示全部樓層

你呢盤無我咁黃
buflysnow 發表於 2019-1-30 16:34:32 |顯示全部樓層

好似我盤花d色呀! 請問你盤花咁樣既狀態下, 花開keep左幾耐?
nekotoro 發表於 2019-1-30 16:35:15 來自手機 |顯示全部樓層
buflysnow 發表於 2019-1-30 16:34
好似我盤花d色呀! 請問你盤花咁樣既狀態下, 花開keep左幾耐?

都開咗三四個月
B17 發表於 2019-1-30 16:43:24 |顯示全部樓層
buflysnow 發表於 2019-1-30 16:30
即係應該向底盆注水, 直到佢漏返d水出來嗎?

唔係,淋盆面d水苔,花/葉唔需要淋
B17 發表於 2019-1-30 16:44:37 |顯示全部樓層

咁黃嘅,會唔會唔同種?
Ming36 發表於 2019-1-30 17:08:45 來自手機 |顯示全部樓層
buflysnow 發表於 2019-1-30 16:34

我嗰盆都開到尾,每一個蕾都可以開盡,差唔多可看三四個月
Ming36 發表於 2019-1-30 17:11:53 來自手機 |顯示全部樓層
buflysnow 發表於 2019-1-30 16:29
我個間有個呀伯坐係到, 再有個女人係鋪面幫手, 問心個句, 佢地2個態度都好差, 可能我買既唔係貴野
有時禮 ...

買賀年花,搵間店主笑口常開嗰啲,買得順心,自己開心。祝願你盆花豐盛滿開
nekotoro 發表於 2019-1-30 17:18:34 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-1-30 17:01
google 到兩隻,唔同名稱
http://orchid.successchina.com.hk/products_detail.asp?bid=2&classid=1&id=350 ...

我果盆可能係黃金甲!
12下一頁