第一次入蘭場購入有名有姓迷你品種(update,還欠三盆未上來)

作者: Ming36 发表于 2019-1-30 14:35:05
2001 31

成盆由北向東搬返屋企,一路搬,一路會心微笑,遲啲再與大家逐一分享。
先來一盆最愛,Laelia lundii 實物及它可能或者的開花照(借圖)
下邊兩棵是迷你香水文心蘭,開花末期中,園主送贈
Ming36 發表於 2019-1-30 14:42:44 來自手機 |顯示全部樓層

再嚟多一盆Laelia rubescens 實物與借圖的花照,張會開淡粉紅的花,好甜蜜浪漫。
希望它健康成長,在我家盡快適應,就是我的豬年願望,祝福我吧!
Ming36 發表於 2019-1-30 15:01:44 來自手機 |顯示全部樓層

本來想買走路人,但見這嬌小形態優美的花株 Lc. Love knot var. coerulea 就選購了它,希望開出淡紫藍色嘅靚花(發夢中)

下邊果盆是Max. bradei, 借開花圖作為參考,開紅心黃瓣圓形小花,有雲呢拿香味,好期待

nekotoro 發表於 2019-1-30 15:12:24 來自手機 |顯示全部樓層

流曬口水!

你幾時入去買呀?  發表於 2019-1-30 15:39
raykoo 發表於 2019-1-30 15:13:28 來自手機 |顯示全部樓層
Nice and pretty
corina 發表於 2019-1-30 15:18:22 來自手機 |顯示全部樓層
一次買咁多
W88 發表於 2019-1-30 15:35:46 來自手機 |顯示全部樓層
呢度都唔少嘢 $ $ $ $ $ !

蘿蔔糕、年糕、芋頭糕、紅棗糕、椰汁糕......各幾底,順便減下大肚腩  發表於 2019-1-30 15:38
Ming36 發表於 2019-1-30 15:36:52 來自手機 |顯示全部樓層
corina 發表於 2019-1-30 15:18
一次買咁多

係呀!對我來講是要花兩個小時入去,來回差不多要四個鐘,所以見到鍾意就買。
有啲擔心一次過照顧唔到咁多,仲有已在家的中型盆栽......
大大,有冇乜嘢栽種心得,可否分享一吓?感激不盡
nekotoro 發表於 2019-1-30 16:04:48 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-1-30 15:36
係呀!對我來講是要花兩個小時入去,來回差不多要四個鐘,所以見到鍾意就買。
有啲擔心一次過照顧唔到咁 ...

我個露台已爆滿,除非放棄部分蘭花才可以入新花,但見你盆迷你蕾麗亞又心癢難耐!
Ming36 發表於 2019-1-30 16:07:15 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-1-30 16:04
我個露台已爆滿,除非放棄部分蘭花才可以入新花,但見你盆迷你蕾麗亞又心癢難耐!<span class="emoji emoji1f606"></span>[e ...

我家都好爆場,所以先入手迷你,仲要靜靜雞續啲續啲放出嚟
W88 發表於 2019-1-30 16:14:15 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-1-30 16:04
我個露台已爆滿,除非放棄部分蘭花才可以入新花,但見你盆迷你蕾麗亞又心癢難耐!<span class="emoji emoji1f606"></span>[e ...

盆迷你Laelia lundii,D花重有微香㗎!
Ming36 發表於 2019-1-30 17:13:21 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2019-1-30 16:14
盆迷你Laelia lundii,D花重有微香㗎!<span class="emoji emoji1f60a"></span>

大大,你有種?分享一些栽種貼士給我好嗎

W88
都係種咗無耐,重要D時間同佢溝通吓.  發表於 2019-1-30 19:48
Ming36 發表於 2019-1-30 19:51:32 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-1-30 17:13
大大,你有種?分享一些栽種貼士給我好嗎

多啲入嚟溝通吓
Ming36 發表於 2019-1-30 21:29:17 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2019-1-30 16:14
盆迷你Laelia lundii,D花重有微香㗎!<span class="emoji emoji1f60a"></span>

呢啲迷你蘭,有啲用椰衣、有啲用水苔種,我淋水嘅時候要小心啲
corina 發表於 2019-1-30 21:39:08 來自手機 |顯示全部樓層
我記得Laelia rubescens 花莖很長很長的
corina 發表於 2019-1-30 21:40:38 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-1-30 15:36
有啲擔心一次過照顧唔到咁 ...

我怕爛根,用全新西蘭樹皮種,面鋪少少水苔
Ming36 發表於 2019-1-30 21:43:24 來自手機 |顯示全部樓層
corina 發表於 2019-1-30 21:39
我記得Laelia rubescens 花莖很長很長的

我呢棵唔係好長,我買其中一個原因係,佢細細株已有10支花莖,爆曬盆
corina 發表於 2019-1-30 21:44:23 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-1-30 21:43
我呢棵唔係好長,我買中一個原因係,佢細細株已有10支花莖,爆曬盆

嘩!開花記得貼上來
Ming36 發表於 2019-1-30 21:44:52 來自手機 |顯示全部樓層
corina 發表於 2019-1-30 21:40
我怕爛根,用全新西蘭樹皮種,面鋪少少水苔

園主叫我所有開緊花、就嚟開花嘅,都唔好搞住,天氣回暖之後先考慮,其實唔換都得
Ming36 發表於 2019-1-30 21:45:38 來自手機 |顯示全部樓層
corina 發表於 2019-1-30 21:44
嘩!開花記得貼上來

一言為定!
我真係希望有咁嘅一日
12下一頁