什麼原因令你卻步唔領養貓狗?

作者: winniethepoon 发表于 2009-12-6 22:07:35
5847 29
什麼原因令你卻步唔領養貓狗?

各會員, 什麼原因令你卻步唔領養貓狗?
我就覺得好多都係公屋唔准養貓狗.......
多選投票: ( 最多可選 3 項 ), 共有 67 人參與投票
您所在的用戶組沒有投票權限
八王爺 發表於 2009-12-7 15:42:23 |顯示全部樓層

我揀咗 品種樣貌,要家訪同埋家人問題。

我自己好喜歡生物,從小就養過狗﹑貓﹑雞﹑鴨﹑白兔﹑葵鼠﹑龜﹑熱帶魚﹑彩雀﹑鸚鵡﹑蠶......
最高峰時,葵鼠﹑龜﹑熱帶魚﹑彩雀﹑鸚鵡一齊養,而且仲有成個露台的花花草草。
但結婚之後,因為有味老婆唔鍾意,所以只剩下龜和熱帶魚有養,後來更什么都不養了。
wendy_choy_hk 發表於 2009-12-7 15:47:50 |顯示全部樓層
而家公屋可以養貓狗,只係居屋5得

以前登記左就可以, 但如果隻狗狗走左就唔可以再養.  發表於 2011-7-8 00:40
擔泥 發表於 2009-12-8 09:05:58 |顯示全部樓層
我o既答案呢度沒有: 因為我本身沒有打算養貓狗. 相信有打算的話領養會是一個途徑.
Ahgrey 發表於 2009-12-8 23:42:14 |顯示全部樓層
我已有4隻貓貓, 佢地百年歸老後都唔會再養, 因為睇住佢地離去太傷心, 但會捐錢比動物慈善機構幫佢地.

Support ~ Really too sad to experience ... : [  發表於 2011-7-6 15:12
hellokitty_971 發表於 2009-12-9 00:33:04 |顯示全部樓層

我唔介意領養, 不過一定要同我養緊既"大少"相處融洽,
嬌嬌就係收養返來既~
LLGG 發表於 2009-12-9 10:03:41 |顯示全部樓層
我揀咗'時間問題'.
以前未結婚同屋企人一齊住都有養狗 (我頭像果隻), 但自從隻狗狗走咗之後, 成家人都好傷心就無再養lu.
結咗婚搬開咗住之後, 我同老公其實都想再養, 但由於大家平日比較夜先返到屋企, 無咩時間陪佢, 加上我自己覺得得返狗狗1個响屋企好慘 (雖然我知好多家庭都係咁), 所以知道無時間照顧佢就寧願唔養囉.
養狗 (其他寵物都係) 係一生一世既事, 養得佢就要負責任, 無論點都好都要照顧佢地直到走果日, 所以有時聽到/睇到d人唔要/遺棄d狗狗就覺得d人好不負責任...
irishuen 發表於 2009-12-9 12:30:40 |顯示全部樓層
我由細養狗養到大, 我預左養佢係一生的事, 從沒想過遺棄
最近我都想收養多隻, 但屋企人不太想, 加上我唔識教狗, 唔捨得打, 佢成成日周圍"柯"尿add1icon
但我依然會當佢係我屋企人

我揀左地方細, 始終想養大狗都要有地方既.....
同埋時間問題, 將來搬出去住, 冇理由淨返佢自己一個係屋企, 好冇陰公架
ht333147 發表於 2009-12-9 16:14:48 |顯示全部樓層
時間問題, 要出街或外遊, 無人代為照顧.
hellokitty_971 發表於 2009-12-9 17:38:54 |顯示全部樓層
我由細養狗養到大, 我預左養佢係一生的事, 從沒想過遺棄
最近我都想收養多隻, 但屋企人不太想, 加上我唔識 ...
irishuen 發表於 2009-12-9 12:30

所以我成日係屋企倍啊汪,  不過係我一相情願咋
irishuen 發表於 2009-12-9 22:42:39 |顯示全部樓層
回復 10# hellokitty_971

我出左去都成日掛住屋企隻狗架.......
好在我隻狗都好黏我呢個主人
corina 發表於 2009-12-9 22:50:28 |顯示全部樓層
回復 11# irishuen
我都係,有時出門,真係掛c我!add7icon
irishuen 發表於 2009-12-9 23:01:24 |顯示全部樓層
回復 12# corina

我最鐘意既係得閑就抱住我隻狗

me2  發表於 2011-7-8 00:41
angel-tsang 發表於 2009-12-12 18:49:14 |顯示全部樓層
I already have a hamster and a turtle.
But I like dogs!!!
prodorothyhkg 發表於 2009-12-22 14:43:12 |顯示全部樓層
我隻展屎仔都養左11年有多啦,繼續日日洗天台,執c.........
biru 發表於 2010-1-23 20:24:37 |顯示全部樓層
家人唔鐘意...
winniethepoon 發表於 2010-1-26 16:46:50 |顯示全部樓層
大家都有各種唔同嘅問題,但都係個句:
如想養貓狗,最好係去領養
不過~無論係領養定係自購,總之帶佢地返屋企前~
都要時時刻刻記住,養寵物係一生一世嘅事,
一定要養到佢地離開依個世界為止~ add6icon
bd_fan 發表於 2010-1-27 11:26:57 |顯示全部樓層
回復 4# 擔泥

homoon 發表於 2010-2-9 11:25:38 |顯示全部樓層
最主要是地方細和冇時間,我唔sure我有能力養佢到終老,而且有病,受傷,責任好大,人有感情,他日佢老死,我會好傷心. 所以我只敢養魚,蝦, 死左我都唔會傷心
Fleur 發表於 2010-4-20 10:38:47 |顯示全部樓層
有4隻貓, 怕打交.
12下一頁