返回列表 發新帖

圓盤玉屬的仙人球扁晒,腰以下啡色左,有問題嗎?

作者: Policyholder 發表于 2019-1-27 15:55:21
3417 36
yunge0 發表於 2019-1-31 08:34:54 來自手機 |顯示全部樓層
corina 發表於 2019-1-30 21:51
係呀,有位國內仙友(仙人球愛好者)鐘情鹿角柱屬,去 mesa直接買種子,種了數千盆鹿角柱
可是當想起有過千盤要的照顧問題, 便不覺得有趣了。
對我來說, 我自己有一盤萬重山經已心意足。
回復

corina 發表於 2019-1-31 09:56:45 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-1-31 08:34
我能想像國內仙友由種子種一大群同種場面很壯觀, 是一件令人興奮, 和滿有成功感的事。
可是 ...

我要求是花美和有香味
回復

yunge0 發表於 2019-1-31 18:29:40 來自手機 |顯示全部樓層
我未試過種出花, 但愛觀察它們成長。
回復

Policyholder 發表於 2019-2-3 14:49:14 來自手機 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2019-1-28 17:48
圓盤玉屬的仙人球會越大越扁,所以今年比上年扁,
下年又比今年扁,成個盤咁是正常的,不妨多拍些
照片比對 ...

所以好鐘意圓盤玉屬,成個圓盤咁
回復

Policyholder 發表於 2019-2-3 14:59:17 來自手機 |顯示全部樓層
corina 發表於 2019-1-30 19:57
都係至愛

我都有棵類似的,之前刺好黑,但現在成隻病人咁...點可以養好啲圓盤玉?
回復

Policyholder 發表於 2019-2-3 15:00:16 來自手機 |顯示全部樓層
corina 發表於 2019-1-30 22:06
其實我覺得仙人球也易死的<span class="emoji emoji1f62d"></span>

回復

corina 發表於 2019-2-3 16:03:23 來自手機 |顯示全部樓層
Policyholder 發表於 2019-2-3 14:59
我都有棵類似的,之前刺好黑,但現在成隻病人咁...點可以養好啲圓盤玉? ...

圓盤玉屬中,只有奇特球難種,其他的也沒難度。圓盤玉極怕冷,20度以下休眠,安全計要斷水,15度以下會凍死,移入室內,10度以下,我會再加蓋子
回復

corina 發表於 2019-2-3 16:05:51 來自手機 |顯示全部樓層
要粗黑刺秘訣是暴晒控水,仙人球都是這樣種,有些人想大得快,水多了,刺必定會不好看
回復

corina 發表於 2019-2-3 16:09:30 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-1-31 18:29
我未試過種出花, 但愛觀察它們成長。

很多仙人球的花非常艷麗,但開花時間太短,很多半天,能開3天是少數。圓盤玉的是白花,只開一晚,奇特球更是以花香聞名,可惜不易種
回復

Policyholder 發表於 2019-2-3 23:20:35 來自手機 |顯示全部樓層
我都被奇特球的花香吸引,有一粒養左好耐,近年受真菌感染,已經好虛弱。有無方法救下佢?
回復

corina 發表於 2019-2-4 13:31:49 來自手機 |顯示全部樓層
Policyholder 發表於 2019-2-3 23:20
我都被奇特球的花香吸引,有一粒養左好耐,近年受真菌感染,已經好虛弱。有無方法救下佢? ...

買D百菌清試下吧,但不樂觀,奇特球真係好易死
回復

corina 發表於 2019-2-4 13:42:39 來自手機 |顯示全部樓層
若果我的奇特球小苗死了,也不會再買,已經第二株,貴又難種,不合我的經濟原則
回復

Policyholder 發表於 2019-2-4 14:32:04 來自手機 |顯示全部樓層
其實我已經死了一粒大過個$5銀。明明過到冬又過到夏天,悉心照顧,以為佢已經習慣了環境,但都係會死。之後我都唔會再種新的了,因為真係貴同埋太難種了
有時上網睇吓其他園藝大師的巨型奇特球,已經好滿足了。
你的小苗要加油
回復

corina 發表於 2019-2-4 14:41:56 來自手機 |顯示全部樓層
Policyholder 發表於 2019-2-4 14:32
其實我已經死了一粒大過個$5銀<span class="emoji emoji1f622"></span>。明明過到冬又過到夏天,悉心照顧,以為佢已經習慣了環 ...

試下日本HB101活力素,死馬當活馬醫,花墟有,淘寶平D
回復

corina 發表於 2019-2-4 14:42:44 來自手機 |顯示全部樓層
植物的神仙水
回復

Policyholder 發表於 2019-2-4 18:54:16 來自手機 |顯示全部樓層
多謝你呀!!會去旺角揾揾,新年淘寶唔送
回復

taxitang 發表於 2019-2-5 14:22:35 |顯示全部樓層
Policyholder 發表於 2019-2-4 18:54
多謝你呀!!會去旺角揾揾,新年淘寶唔送

早前上X發仔有。
回復