新手報到-Neko 食蟲花花

作者: nekotoro 发表于 2019-1-26 18:55:22
10229 122

手痕學人玩食蟲植物,買左四款捕蟲蓳,淨知中文名唔識英文名,各位大大請指教!

塞堤 sethos

蘋果 agnata x potosiensis

圓切 cyclosecta

愛絲 esseriana

粗手粗腳上盆差啲整散咗塞提側邊生出來的BB,希望佢吉人天相!

*鳴謝根爺提供食食英文名!
powergun 發表於 2019-1-26 19:50:32 |顯示全部樓層
search from google:
塞堤 sethos
圓切 cyclosecta
愛絲 esseriana
nekotoro 發表於 2019-1-26 21:15:24 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-1-26 19:50
search from google:
塞堤 sethos

多謝你根爺!
小雷子 發表於 2019-1-26 22:06:58 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-1-26 21:15
多謝你根爺!

原來中左呢種毒!呢D係淘返嘅寶貝??
圓切……成棵紫色一定好靚
powergun 發表於 2019-1-26 22:43:03 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-1-26 22:06
圓切……成棵紫色一定好靚 ...

就係咁的
Dtwfung 發表於 2019-1-26 23:22:23 來自手機 |顯示全部樓層

e。。。咁橋。。。我淘的套裝都係 e 4款 噃!
其中 2棵 有好大变化!
出綠边
越來越紫!
越來越红
小雷子 發表於 2019-1-26 23:32:36 來自手機 |顯示全部樓層
Dtwfung 發表於 2019-1-26 23:22
出綠边越來越紫! ...

你棵好深色!
我鐘意粉紫!
nekotoro 發表於 2019-1-27 00:19:55 來自手機 |顯示全部樓層
Dtwfung 發表於 2019-1-26 23:22
出綠边越來越紫! ...

乜咁啱? 你上盆好好技術! 棵嘢就快俾我分屍!

我依家隊咗佢哋出露台食風,希望佢哋快啲恢復元氣食多啲飛
nekotoro 發表於 2019-1-27 00:25:06 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-1-26 22:06
圓切……成棵紫色一定好靚<span class="emoji emoji1f601"></span> ...

係呀小雷子,是剛剛淘返來的!我懶出花墟,淘花時順便淘多啲嘢返來,見你哋種得咁開心,而且啲食食又幾cute 咁咪試下囉!
nekotoro 發表於 2019-1-27 00:27:30 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-1-26 23:32
你棵好深色!<span class="emoji emoji1f604"></span>
我鐘意粉紫!<span class="emoji emoji1f60a"></span>

左邊塞提,右邊圓切,係咪好靚呢!
小雷子 發表於 2019-1-27 00:28:54 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-1-27 00:25
係呀小雷子,是剛剛淘返來的!我懶出花墟,淘花時順便淘多啲嘢返來,見你哋種得咁開心,而且啲食食又幾cu ...

<花心>係女孩子最大的權利!
小雷子 發表於 2019-1-27 00:30:35 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-1-27 00:27
左邊塞提,右邊圓切,係咪好靚呢!<span class="emoji emoji1f60d"></span>

你好毒呀!

播毒呢家嘢我好拿手的!(^_^)v  發表於 2019-1-27 00:31
nekotoro 發表於 2019-1-27 00:30:57 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-1-27 00:28
係女孩子最大的權利!<span class="emoji emoji1f605"></span>

所以咪好似衣櫃D衫爆棚一樣,我個露台就嚟轉身都轉唔到!
Dtwfung 發表於 2019-1-27 00:32:03 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-1-26 23:32
你棵好深色!<span class="emoji emoji1f604"></span>
我鐘意粉紫!<span class="emoji emoji1f60a"></span>

多謝賞識
小雷子 發表於 2019-1-27 00:35:54 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-1-27 00:30
所以咪好似衣櫃D衫爆棚一樣,我個露台就嚟轉身都轉唔到!

我個窗台同你個露台應該一樣!以前都會裝飾一下D花花,但依加為左多個位,所有花盆棄用,減少浪費位置,種多幾盆!
nekotoro 發表於 2019-1-27 00:38:01 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-1-27 00:35
我個窗台同你個露台應該一樣!以前都會裝飾一下D花花,但依加為左多個位,所有花盆棄用,減少浪費位置, ...

土地問題响你同我身上都十分嚴峻!
小雷子 發表於 2019-1-27 00:45:29 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-1-27 00:38
土地問題响你同我身上都十分嚴峻!

如果圆切可以種到咁靚嘅颜色,一定淘返轉!依加睇住你種先!
nekotoro 發表於 2019-1-27 00:48:05 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-1-27 00:45
如果圆切可以種到咁靚嘅颜色,一定淘返轉!依加睇住你種先!<span class="emoji emoji1f604"></span> ...

哈哈!我感覺好似傳教士咁任重道遠,希望不負所望種到靚靚粉紫色出來!
小雷子 發表於 2019-1-27 00:49:59 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-1-27 00:48
哈哈!我感覺好似傳教士咁任重道遠,希望不負所望種到靚靚粉紫色出來!<span class="emoji emoji1f606"></span>
powergun 發表於 2019-1-27 00:50:05 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-1-27 00:45
如果圆切可以種到咁靚嘅颜色,一定淘返轉!依加睇住你種先! ...

ping 的繁殖力驚人, 如果花友種到, 可能有得分享的

除左棵sethos 原本有b外,其他未見有,現階段先維持生命先!XD  發表於 2019-1-27 00:57