毬蘭 (2019-2020)

作者: B17 发表于 2019-1-24 11:57:44
16881 203
Ming36 發表於 2019-6-24 21:48:23 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-6-20 11:48
hoya bella,4球,不過左右分散,唔靚燦爛

Hoya bella 真係好靚,排定隊先
之前燒了三次花蕾,今次竟然俾個心心我睇,一定要生性啦!
B17 發表於 2019-6-24 21:51:43 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-6-24 21:48
Hoya bella 真係好靚,排定隊先
之前燒了三次花蕾,今次竟然俾個心心我睇,一定要生性啦! ...

實食冇黐牙
Ming36 發表於 2019-6-25 16:35:16 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-6-24 21:51
實食冇黐牙

食到一定通知你
Ming36 發表於 2019-6-27 19:07:19 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-6-24 21:51
實食冇黐牙

今朝一睇,我怕食唔到啊
個心碎咗,一地都係!
我有冇做錯啲乜嘢?
B17 發表於 2019-6-27 19:23:59 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-6-27 19:07
今朝一睇,我怕食唔到啊
個心碎咗,一地都係!
我有冇做錯啲乜嘢?

發生乜事照計冧已形成,實開到,點解會咁?!
Ming36 發表於 2019-6-27 22:55:34 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-6-27 19:23
發生乜事照計<span class="emoji emoji1f33c"></span>冧已形成,實開到,點解會咁?!

我真係乜都冇做過,只係同佢影咗一幅相 唔通佢小氣,唔鍾意我幫佢影相?
正常淋水、曬太陽、冇移動過佢擺放的位置、無比風扇吹到佢。
反省上三次燒蕾可能的原因:
1)比風扇啲風吹到
2)改變佢擺放的位置、受光位置
3)淋唔夠水

Ming36 發表於 2019-6-29 12:48:23 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-6-27 19:23
發生乜事照計<span class="emoji emoji1f33c"></span>冧已形成,實開到,點解會咁?!

只有三朶開到
係咪始終唔夠強壯,所以支持唔到開花呢?
花蕾掉下,我的心也碎掉了
試吓浸水,睇下會唔會有奇蹟
小雷子 發表於 2019-6-29 13:26:55 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-6-29 12:48
只有三朶開到
係咪始終唔夠強壯,所以支持唔到開花呢?
花蕾掉下,我的心也碎掉了{:emoji_0 ...

見到都登你可惜!
你幻想係流星雨略過天空!
Ming36 發表於 2019-6-29 13:36:45 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-6-29 13:26
見到都登你可惜!<span class="emoji emoji1f622"></span>
你幻想係流星雨略過天空!<span class="emoji emoji1f60c"></span> ...

多謝妳嘅鼓勵啊
唯有等下一次啦!
怪自己沒有爬日文,要的起心肝去爬,尋求正確的栽種的方法
Ming36 發表於 2019-7-1 18:30:14 來自手機 |顯示全部樓層
只有它堅持到最後,多謝它的陪伴和鼓勵,我要加陪努力
B17 發表於 2019-7-5 11:57:22 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-7-1 18:30
只有它堅持到最後,多謝它的陪伴和鼓勵,我要加陪努力

覺得佢前端有動靜,可能為下次花準備中
B17 發表於 2019-7-5 14:23:16 |顯示全部樓層
Hoya Mindorensis Yellow Corona修剪後9個月,見冧了
Hoya Mindorensis Yellow Corona-2019-B003.jpg
Ming36 發表於 2019-7-5 16:18:29 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-7-5 14:23
Hoya Mindorensis Yellow Corona修剪後9個月,見冧了

你這株咁健壯,一年大約開幾多次花㗎?
B17 發表於 2019-7-5 17:13:55 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-7-5 16:18
你這株咁健壯,一年大約開幾多次花㗎?

一隻花芽開3次冇難度,成棵計就開到悶,所以剪咗佢送哂出去算啦
Ming36 發表於 2019-7-5 21:17:14 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-7-5 17:13
一隻花芽開3次冇難度,成棵計就開到悶,所以剪咗佢送哂出去算啦

咁我嗰隻花芽已燒3.95次,今年係咪冇機會再開?
或我再加多少少花肥,催谷下佢
B17 發表於 2019-7-13 17:31:26 |顯示全部樓層
Hoya Mindorensis Yellow Corona開啦,花球細咗d
Hoya Mindorensis Yellow Corona-2019-B005.jpg

Hoya lacunosa不經不覺兩年半,長到滿滿一盆
Hoya lacunosa-2019-013.jpg
Hoya lacunosa-2019-012.jpg
Ming36 發表於 2019-7-14 20:31:48 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-7-13 17:31
Hoya Mindorensis Yellow Corona開啦,花球細咗d

見到一球球嘅靚花,真係流晒口水,唯有繼續在此欣賞靚花
B17 發表於 2019-7-30 16:36:24 |顯示全部樓層
hoya bella叫做有幾個花,離每枝開花近咗一大步

Hoya Bella-2019-005.jpg
Hoya Bella-2019-006.jpg
Hoya Bella-2019-007.jpg
小雷子 發表於 2019-7-30 23:48:40 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-7-30 16:36
hoya bella叫做有幾個花,離每枝開花近咗一大步

一條枝條,只可開一球?
點解開完花後,莖位就謝埋?
B17 發表於 2019-7-30 23:57:30 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-7-30 23:48
一條枝條,只可開一球?
點解開完花後,莖位就謝埋?

Bella係不斷生葉開花品種,冇得解