毬蘭 (2019-2020)

作者: B17 發表于 2019-1-24 11:57:44
16888 203
B17 發表於 2019-3-12 18:25:22 |顯示全部樓層
hoya carnosa準備開花
Hoya Carnosa -2019-001.jpg
回復

B17 發表於 2019-3-21 11:02:34 |顯示全部樓層
呢排毬蘭冇乜搞作,只等carnos開花

show一show舊年10月修剪嘅Hoya Mindorensis Yellow Corona,已經生到去鐵線另一邊
Hoya Mindorensis Yellow Corona-2019-B002.jpg
回復

川流不息 發表於 2019-3-24 16:10:06 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-2-14 15:41
Hoya Endauensis,種咗年半,終於發力,生咗條長藤
不過一到夏天就熱到傻傻地,點搞好呢
...

大大我想請教呢棵和你種的其他毬蘭習性有什麼分別?

我果棵小苗成1年都冇改變過....又唔死唔知想點.....
回復

B17 發表於 2019-3-24 17:53:24 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2019-3-24 16:10
大大我想請教呢棵和你種的其他毬蘭習性有什麼分別?

我果棵小苗成1年都冇改變過....又唔死唔知想點..... ...

怕熱,掛露台高處,冇直射陽光,一樣燶葉
其他好一點,carnos,bella,Mindorensis Yellow Corona,高溫下仍能成長開花

回復

川流不息 發表於 2019-3-24 17:59:15 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-3-24 17:53
怕熱,掛露台高處,冇直射陽光,一樣燶葉
其他好一點,carnos,bella,Mindorensis Yellow Corona,高溫 ...

收到~ 謝謝回覆!

水呢? 有冇話多D少D? (比其他毬)

咁來緊夏天我都換個位先得了, 熱到跳舞
回復

B17 發表於 2019-3-24 18:09:52 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2019-3-24 17:59
收到~ 謝謝回覆!

水呢? 有冇話多D少D? (比其他毬)

冇特別,keep住唔乾透,其實乾透都冇事,試過幾次乾輕哂,淋番水就冇事
回復

川流不息 發表於 2019-3-24 18:18:03 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-3-24 18:09
冇特別,keep住唔乾透,其實乾透都冇事,試過幾次乾輕哂,淋番水就冇事

收到~ 希望唔好再死細葉 ><
回復

B17 發表於 2019-3-26 11:23:42 |顯示全部樓層
Bella有冧,不過第一轉冧有時會燒的
Hoya Bella-2019-001.jpg

carnosa快開了
Hoya Carnosa -2019-002.jpg

lacunosa有8個花芽,賞花冇難度
Hoya lacunosa-2019-006.jpg
回復

B17 發表於 2019-3-27 19:04:59 |顯示全部樓層

Hoya Endauensis:17年返嚟,年半有多,怕凍又怕熱,兩棵只剩下一棵,難搞!
Hoya Endauensis-2017-001.jpg

今個冬天出咗條藤,換大盆,俾佢喬下鐵線
Hoya Endauensis-2019-001.jpg
Hoya Endauensis-2019-002.jpg
回復

B17 發表於 2019-3-29 12:28:33 |顯示全部樓層
carnosa開咗一球好靚
Hoya Carnosa -2019-003.jpg
Hoya Carnosa -2019-004.jpg
回復

川流不息 發表於 2019-3-29 12:44:55 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-3-29 12:28
carnosa開咗一球好靚

好粉紅呀~點解我果棵今年咁淺色。。。。。。

睇返上年D相,都有你呢棵咁紅的
回復

B17 發表於 2019-3-29 12:53:37 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2019-3-29 12:44
好粉紅呀~點解我果棵今年咁淺色。。。。。。

睇返上年D相,都有你呢棵咁紅的{:emoji_01 ...

攝影問題,實物淺色一點
回復

B17 發表於 2019-4-3 16:08:27 |顯示全部樓層
Hoya Mindorensis開始長高,標條長藤有機會開花
Hoya Mindorensis-2018-008.jpg
回復

homayho 發表於 2019-4-3 21:21:41 |顯示全部樓層
B大, 上件分享自你的毬蘭種唔到, 你幾時會修剪, 可以給我再種過, 有冇都謝

B17
開番兩年花先再講  發表於 2019-4-3 21:43
回復

homayho 發表於 2019-4-3 22:36:48 |顯示全部樓層
homayho 發表於 2019-4-3 21:21
B大, 上件分享自你的毬蘭種唔到, 你幾時會修剪, 可以給我再種過, 有冇都謝 ...

回復

B17 發表於 2019-4-6 11:42:34 |顯示全部樓層

又係Hoya lacunosa,話咗呢隻會開到你悶
Hoya lacunosa-2019-008.jpg

bella啲冧燒咗,要再等吓
回復

B17 發表於 2019-4-11 18:29:30 |顯示全部樓層
carnosa球花謝咗,跌哂落嚟,不過又開另一球,希望頂到下一球開,咁就有兩個球一齊
Hoya Carnosa -2019-005.jpg
回復

川流不息 發表於 2019-4-11 19:07:00 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-4-11 18:29
carnosa球花謝咗,跌哂落嚟,不過又開另一球,希望頂到下一球開,咁就有兩個球一齊
...

carnosa 真係好好開~ 粉紅色花嬌滴滴

可惜山竹吹走左我株班葉上年個花梗, 今年暫時生返一個, 無緣多毬齊開住......

不過佢咁好生養, 可能好快又生新花梗~ 今年可以期(妄)待(想)一下!
回復

B17 發表於 2019-4-11 19:13:10 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2019-4-11 19:07
carnosa 真係好好開~ 粉紅色花嬌滴滴

可惜山竹吹走左我株班葉上年個花梗, 今年暫時生返一個, 無緣多毬齊 ...

carnosa花芽唔多,一隻上年帶落嚟,今年出咗兩隻,期待可以三球同開
回復

sam 發表於 2019-4-19 09:26:31 |顯示全部樓層

借位問問,近排開花,唔知咩名!

回復