Neko Neko 什錦蘭花

作者: nekotoro 发表于 2019-1-24 03:33:42
12895 165
nekotoro 發表於 2019-3-17 09:22:22 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2019-3-17 09:05
禾個盆有排等.............<span class="emoji emoji1f625"></span>

大大你咁多靚花排住隊開,睇到咁上下就輪到你盆美人拖開喇!
W88 發表於 2019-3-17 11:40:48 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-3-17 09:22
大大你咁多靚花排住隊開,睇到咁上下就輪到你盆美人拖開喇!

哈哈,neko大唔好笑禾啦,禾又無私家園,種得個幾盆咁大把!
不過佢地真係好有默契,夾定晒時間咁,好似呢盆Den. spectabile 就快輪到佢開花啦!
nekotoro 發表於 2019-3-17 11:53:16 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2019-3-17 11:40
哈哈,neko大唔好笑禾啦,禾又無私家園,種得個幾盆咁大把!
不過佢地真係好有默契,夾定晒時間咁,好似 ...

嘩!你呢盆好特別啊!開左一定要分享下!
你成日話自己無花園,但又可以有咁多品種!

W88
等吓.....  發表於 2019-3-19 10:15
W88
真係要慢慢吓.......  發表於 2019-3-19 10:15
nekotoro 發表於 2019-3-26 23:28:21 來自手機 |顯示全部樓層
26/3/2019 更新 - 春石斛盛開

老莖開的花較大,但新莖開的較多,很熱鬧,而且更有淡淡的香氣!
2113577C-9919-42CE-B834-FE73DFDBD1D5.jpeg 8CCA40EB-14DB-46A8-9B50-35E2E6ACA22D.jpeg

另外蝴蝶蘭也盛放中,現場看更大更美!

附送西蕾麗的初花照!
雖然花朵小小的,還有一定程度的後翻,看起來也是很可愛!希望下次的花形及量也能更進一步!

W88 發表於 2019-3-27 06:58:06 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-3-26 23:28
26/3/2019 更新 - 春石斛盛開

老莖開的花較大,但新莖開的較多,很熱鬧,而且更有淡淡的香氣!

Neko大真係巧叻呀~
啲花靚到好似起屋企有個花展咁!
真係無得頂呀~
nekotoro 發表於 2019-3-27 09:42:39 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2019-3-27 06:58
Neko大真係巧叻呀~
啲花靚到好似起屋企有個花展咁!
真係無得頂呀~<span class="emoji emoji1f604"></span> ...

W大你又講笑了!不過對我自己嚟講,已經是一個小小的私人花展!
小雷子 發表於 2019-3-27 19:00:38 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-3-27 09:42
W大你又講笑了!不過對我自己嚟講,已經是一個小小的私人花展!<span class="emoji emoji1f606"></span>
nekotoro 發表於 2019-3-27 19:15:44 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-3-27 19:00
巧叻叻喎!係露台嘆杯花茶,賞賞花,好寫意!<span class="emoji emoji1f375"></span>

個露台爆到無位行!
W88 發表於 2019-3-28 17:45:23 來自手機 |顯示全部樓層
買多啲啦!   買咗就自然有位!

西蕾麗之前買咗兩盆,一盆剛開完,另一盆花苞都未有,過幾日剪!

又有靚花,等你分享美花照!(*^o^*)  發表於 2019-3-30 13:45
nekotoro 發表於 2019-3-30 13:43:42 來自手機 |顯示全部樓層
呢幾日啱啱開嘅花

扇葉文心

呢款成日有花,而且係續花性,抵玩!

文心蘭—紫微

贈送的小苗,越來越壯,開埋花添!
97670F20-E42F-4C5D-BD3D-DD4B80F6870E.jpeg 4460F17F-FED3-4171-8133-7EA8DD521E14.jpeg

越南美人拖

今年一月第一次種拖鞋蘭,呢株入門就出花冧,好開心!

評分

查看全部評分

小雷子 發表於 2019-3-30 20:25:31 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-3-30 13:43
呢幾日啱啱開嘅花

扇葉文心

好靚呀!種到開花,真係好有成功感!

些些!大家一齊努力!:)  發表於 2019-3-30 21:01
GP01-Fb 發表於 2019-3-30 21:36:07 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2019-3-28 17:45
買多啲啦!   買咗就自然有位!<span class="emoji emoji1f604"></span>

西蕾麗之前買咗兩盆,一盆剛開完,另一盆花苞都未有, ...

W大, 請問西蕾麗蝴蝶開完係咪可以剪花梗? 沒有續花性,對嗎?
W88 發表於 2019-3-31 08:47:06 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2019-3-30 21:36
W大, 請問西蕾麗蝴蝶開完係咪可以剪花梗? 沒有續花性,對嗎? ...

吓,剪咗啦!
續花性係點㗎!
剪咗出年會唔會無花開架,禾咩都唔知架,大大真係要指點吓禾。禾係新手!
W88 發表於 2019-3-31 08:50:47 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-3-30 13:43
呢幾日啱啱開嘅花

扇葉文心

Neko 大盆美人有無香味?
有D個體會有少少檸檬香味!
GP01-Fb 發表於 2019-3-31 08:57:50 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2019-3-31 08:47
吓,剪咗啦! <span class="emoji emoji1f625"></span>
續花性係點㗎!
剪咗出年會唔會無花開架,禾咩都唔知架,大大真係要指 ...

W大又扮新手
我就係唔識先問你咋, 既然你剪我都剪啦

W88
禾邊樹係扮呢~  發表於 2019-4-1 17:21
nekotoro 發表於 2019-3-31 09:56:45 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2019-3-31 08:50
有D個體會有少少檸檬香味!<span class="emoji emoji1f60a"></span>

我有索過,聞唔到有味!

我盆西蕾利原來都有好少好少的香味!好開心!
小雷子 發表於 2019-3-31 23:46:09 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2019-3-31 08:47
吓,剪咗啦! <span class="emoji emoji1f625"></span>
續花性係點㗎!
剪咗出年會唔會無花開架,禾咩都唔知架,大大真係要指 ...

每日新手= 武林高手

笑C禾!(^○^)  發表於 2019-4-1 10:17
nekotoro 發表於 2019-4-2 00:45:50 來自手機 |顯示全部樓層
越南美人開定咗,影返張相先!

W88
Neko 大中獎啦,形色俱全,可以保留!  發表於 2019-4-2 07:55
nekotoro 發表於 2019-4-2 08:16:26 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2019-3-31 08:50
有D個體會有少少檸檬香味!<span class="emoji emoji1f60a"></span>

W大,我係咪算好好彩?越南美人開的花形色澤有很多不同形態的嗎?
W88 發表於 2019-4-2 11:48:13 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-4-2 08:16
W大,我係咪算好好彩?<span class="emoji emoji1f606"></span><span class="emoji emoji1f606"></span>越南美人開的花形色澤有很多不同形態的 ...

Neko 大個盆美人花形比較圓,花色都唔差,可以上網揾吓其他相片比較吓,