Neko Neko 什錦蘭花

作者: nekotoro 發表于 2019-1-24 03:33:42
12911 165

手機相片顯示終於正常,等我出post賀下佢先!
兩年前先開始自己種蘭花,最初種嘅係年花蝴蝶蘭同跳舞蘭,到今年七月開始嘗試其他不同的品種,有嘉多利、石斛(春/秋/澳洲)、文心、原種蝴蝶等等,越買越多…   都係開個post 做返個記錄,第時可以回憶下當年!

舊愛唔講住,等新歡亮咗相先!

學人挑戰拖鞋蘭 希望佢哋唔會c响我手上!
越南美人拖
越南香花拖

美玲固唇蘭

贈送的叉唇石斛

上住咁多先,明天繼續!
W88 發表於 2019-1-24 08:48:48 來自手機 |顯示全部樓層
正!    又有新挑戰!

W大你要多啲指點下我!  發表於 2019-1-24 18:09
回復

sarshk2014 發表於 2019-1-24 09:49:12 |顯示全部樓層
兩年就沉淪毒海,有排你受!

都係開個post 做返個記錄,第時可以回憶下當年!

成你貴言啦!早排依度出唔島相,真係巧驚驚連依度都執埋,咁就乜回憶都冇晒!

無相睇果排大家的post都少了,很是失落,好彩Minmin 整返好,又有得繼續!  發表於 2019-1-26 08:30
回復

nekotoro 發表於 2019-1-24 10:28:13 來自手機 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2019-1-24 09:49
兩年就沉淪毒海,有排你受!

正式嚟講係半年已經毒癮上腦,植物數量幾何級數增長,成日要絞盡腦汁搵位擺D新歡…
回復

B17 發表於 2019-1-24 19:53:45 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-1-24 10:28
正式嚟講係半年已經毒癮上腦,植物數量幾何級數增長,成日要絞盡腦汁搵位擺D新歡… <span class="emoji emoji1f606"></span> ...

不如放棄其他花,建立一個蘭園,做其蘭花專家
回復

nekotoro 發表於 2019-1-24 21:14:09 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-1-24 19:53
不如放棄其他花,建立一個蘭園,做其蘭花專家

B17大唔好講笑喇,我係新手嚟咋!仲要係好花心的新手!
回復

leoex2 發表於 2019-1-25 01:07:33 來自手機 |顯示全部樓層
徐老師既貨有保證哈哈
回復

nekotoro 發表於 2019-1-26 08:28:02 來自手機 |顯示全部樓層
leoex2 發表於 2019-1-25 01:07
徐老師既貨<span class="emoji emoji1f44d"></span><span class="emoji emoji1f3fb"></span>有保證哈哈

大大果然厲害,一眼睇穿花花來自何方!   收到植株的時候在其中一盆發現了很細小的蝸牛,即時消滅而且換了植料,請問這樣足夠嗎?要不要落埋蝸牛藥?

徐老師嘅字跡同tag 太有特色 haha (另外bunbun都見到徐老師既貨)  發表於 2019-2-2 12:17
回復

nekotoro 發表於 2019-2-1 23:03:59 來自手機 |顯示全部樓層
今晚食完飯得閒照顧吓啲花,又係影相時間!
新歡 Part 2

迷你嘉多利-朱色蘭C. cernua (Sophronitis cernua)

來到生晒青苔好樣衰!

沖個涼靚曬!

風蘭 Aerangis citrata x fastuosa
有三條花梗,第四條唔知會唔會成功抽出!

舊愛系列之一

西蕾利原種蝴蝶蘭 no. 1
初花,現正出花梗,暫時已有兩條側花梗!

西蕾利原種蝴蝶蘭 no. 2
聲稱花梗分生苗,買一得二,雖然比預期細棵,都好過冇啦,疑似長出花梗中!

贈品蘭花

文心蘭-紫微
原本細細棵,奀豬苗仔,估唔到越生越肥,出埋花梗添!

夜麻麻影相好難影,下次再續!

回復

Ming36 發表於 2019-2-2 02:11:06 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-2-1 23:03
今晚食完飯得閒照顧吓啲花,又係影相時間!<span class="emoji emoji1f606"></span>
新歡 Part 2

你種得好叻,要向你學習
回復

nekotoro 發表於 2019-2-2 02:17:40 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-2-2 02:11
你種得好叻,要向你學習<span class="emoji emoji1f44d"></span><span class="emoji emoji1f44d"></span><span class="emoji emoji1f44d"></span>

多謝鼓勵!其實我唔叻,係啲花叻! 我放露台種比較通風,環境啱所以蘭花都叫做生得唔錯!
回復

W88 發表於 2019-2-2 07:10:14 來自手機 |顯示全部樓層
嘩嘩嘩..........又一蘭界新星誕生啦!
回復

andybearhk 發表於 2019-2-2 08:53:32 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-2-2 02:17
多謝鼓勵!其實我唔叻,係啲花叻! 我放露台種比較通風,環境啱所以蘭花都叫做生得唔錯! 真的不錯, 大家期待盛開花照!

謝謝,開花後一定會po花相的!^_^  發表於 2019-2-2 13:25
回復

nekotoro 發表於 2019-2-2 09:47:39 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2019-2-2 07:10
嘩嘩嘩..........又一蘭界新星誕生啦!

我係佛系種花乜都唔識㗎! 係買返嚟嘅花夠壯同個露台好風水㗎咋!
回復

nekotoro 發表於 2019-2-5 18:54:02 來自手機 |顯示全部樓層

大年初一,花開富貴,紀錄下露台有花/花冧的蘭花應下節先!

舊愛Part 2 - 蝴蝶蘭全集

其中四盆,左上是自己種開的,仲出緊冧,另外三盆係上年執朋友的年花回來種的,每盆都有十一、二個冧。
唔知邊解反轉嚟開,真鬼馬!

前面果盆超粗壯的上年八月買入,十月頭開完花年底又再起花,估計花場谷行肥夠壯!後面種開的其中一盆蝴蝶蘭,九月先換盆修根以為無花睇,估唔到都有!

一月中整斷左花梗,過左一陣又見花梗再度發育,好叻叻!

生到亂七八糟的紫式部,花梗超短,啲冧聚埋一注,真係唔知點解!

佢曾經都好靚的!

最後兩盆是原種蝴蝶蘭,未有花,都順便紀錄埋喇!

Bellina

Lobbi 兔耳

回復

GP01-Fb 發表於 2019-2-5 23:18:05 來自手機 |顯示全部樓層
種得很好啊~

謝謝賞花!(^ω^)  發表於 2019-2-8 23:30
回復

W88 發表於 2019-2-6 06:03:05 來自手機 |顯示全部樓層
蝴蝶蘭大師呀~    巧叻叻呀~

回復

nekotoro 發表於 2019-2-6 11:38:35 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2019-2-6 06:03
蝴蝶蘭大師呀~    巧叻叻呀~

W大唔好笑我喇!我係新丁嚟!
我真係想問下乜嘢原因呢盆嘅花冧會嗱埋一住嘅?
回復

W88 發表於 2019-2-6 13:26:45 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-2-6 11:38
W大唔好笑我喇!我係新丁嚟!
我真係想問下乜嘢原因呢盆嘅花冧會嗱埋一住嘅 ...

哈哈,禾都係初心者,最愛斷估!
呢盆可能有phal. pulcherrima血統,係續花性,一路開,一路謝,一路接力幾朶幾孕開落去。
所以花冧好似嗱埋一住咁,輪住出世!
回復

nekotoro 發表於 2019-2-6 13:43:52 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2019-2-6 13:26
哈哈,禾都係初心者,最愛斷估! <span class="emoji emoji1f604"></span>
呢盆可能有phal. pulcherrima血統,係續花性,一路 ...

呢支係新的花梗,仲未開過花的,之前開的花梗都唔係咁樣嗱埋一住的。啲根响底下的葉中間穿出來,生到歪曬,但塊葉又未死,應該整走啲葉定由得佢好?
回復