MUE-Train的仔仔女女 (2019)

作者: MUE-Train 發表于 2019-1-23 14:43:33
13309 102
rwgplant 發表於 2019-5-2 15:09:15 來自手機 |顯示全部樓層
MUE-Train 發表於 2019-5-2 14:07
BB苗分完盆大半個月,有啲大左好多,亦有啲唔識大。
最強&最弱 留低左,反而部分中間大小就頂唔順,分完盆 ...

真佩服你有這般耐性
你有不少好品種,花開得美,努力保持這份熱情
回復

MUE-Train 發表於 2019-5-9 11:52:35 來自手機 |顯示全部樓層
Rin Rin’s Family 話咁快又有花喇,每次開花相隔時間好短。
但唔知點解Rin Rin Sport啲花苞消哂⋯ 得第一朵開到花。
Rin Rin 側芽BB細細棵就開花喇,顏色跟到阿媽9成
回復

MUE-Train 發表於 2019-5-19 14:08:46 來自手機 |顯示全部樓層
唔買唔買,結果一見到花友放售我朝思夜想的十字葉,
用左5秒鐘就扑鎚決定入手。
在場交收見其他花友話,呢款Rob’s Lucky Number已經係十字葉中最易種,希望平安長大⋯

係好難受手的!  發表於 2019-5-19 14:17
回復

小雷子 發表於 2019-5-19 14:18:33 來自手機 |顯示全部樓層
MUE-Train 發表於 2019-5-19 14:08
唔買唔買,結果一見到花友放售我朝思夜想的十字葉,
用左5秒鐘就扑鎚決定入手。
在場交收見其他花友話,呢 ...

買到心頭!恭喜!(買左唔洗成日心思思!)
十字葉要特別小心照,你要加油!
你可以同根爺互相交流!
回復

MUE-Train 發表於 2019-5-19 15:23:01 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-5-19 14:18
買到心頭!恭喜!(買左唔洗成日心思思!)<span class="emoji emoji1f609"></span>
十字葉要特別小心照,你要加油!
你可以同 ...

我諗住擺響公司檯頭,唔會俾太陽爆哂,又可以用較濕環境俾佢
回復

rwgplant 發表於 2019-5-19 16:45:04 來自手機 |顯示全部樓層
縞葉(十字葉)千祈唔好曬太陽,會變全綠,用燈照會易keep,肥多又唔得,難搞過十字花,不過Lucky number巳經較好易種,難得揾到心頭好,好好enjoy。
回復

MUE-Train 發表於 2019-5-21 11:20:39 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-5-19 16:45
縞葉(十字葉)千祈唔好曬太陽,會變全綠,用燈照會易keep,肥多又唔得,難搞過十字花,不過Lucky number巳經 ...

多謝指教!
即係太光又唔得、太肥又唔得、太乾又唔得、太熱又唔得
總算叫曾經擁有過,萬一種死左,以後都唔會再買
回復

rwgplant 發表於 2019-5-21 11:57:34 來自手機 |顯示全部樓層
MUE-Train 發表於 2019-5-21 11:20
多謝指教!<span class="emoji emoji1f647"></span>
即係太光又唔得、太肥又唔得、太乾又唔得、太熱又唔得
總 ...

指教不敢。並不說不好養,易容C,而係好難keep得靚,要花心血維持。
回復

MUE-Train 發表於 2019-5-31 11:33:23 來自手機 |顯示全部樓層
毒已入到心臟,愈黎愈深⋯
第二棵十字葉 Pink Pearl. 花友分享的無根側芽
擺響高濕半溫室幾日,葉保持堅挺,應渡過左危險期。

靚女全相

Lucky Number其中一片葉應該同母株無相連
出左葉插小小小小苗,一如預期:全綠色
拆左出黎,費事頂住母株生長
過左一個星期都未爛,應該又成功左
回復

rwgplant 發表於 2019-5-31 12:23:21 來自手機 |顯示全部樓層
Pink pearl嘅花靚,粉底噴點,我都有啲心動
回復

小雷子 發表於 2019-5-31 12:45:03 來自手機 |顯示全部樓層
MUE-Train 發表於 2019-5-31 11:33
毒已入到心臟,愈黎愈深⋯
第二棵十字葉 Pink Pearl. 花友分享的無根側芽
擺響高濕半溫室幾日,葉保持堅挺 ...

呢隻真係好靚!你比心機種好佢,等你開花相!
回復

MUE-Train 發表於 2019-6-13 16:24:51 來自手機 |顯示全部樓層
響發場last day帶返後J155 FG-Zolotoe Runo砍頭苗
初花終於開喇,但無十字⋯
中間小苗買果陣已經有紅梗/紅葉,可能影響到⋯

每次開花都有少少分別:
Tiyuan’s Dawn 0.5 Moment.
今次變左一半Dawn, 一半Dawn Moment.

呢棵Rin Rin呢,最後一朵花響度扮皇蜂?蝴蝶?
回復

MUE-Train 發表於 2019-7-8 14:05:58 來自手機 |顯示全部樓層
Dora Lee復活後初花。
一黎就爆花 仲有一半未開

跟住就係本週驚喜:
一棵疑似Rob’s Loose Noodles 既No ID.
種左差唔多一年,今日突變出一朵十字花
暫時未見佢其他仔女有出過十字色。

最後我啲種子苗,到7月頭
已經剩返十幾棵,好多都停止左生長咁唔識大⋯
回復

MUE-Train 發表於 2019-8-8 17:02:01 來自手機 |顯示全部樓層
發場last day帶返黎#257 Feather成株
屋企種唔掂、又拎埋返公司。
終於開初花,而且仲爆花
回復

小雷子 發表於 2019-8-8 18:54:51 來自手機 |顯示全部樓層
MUE-Train 發表於 2019-8-8 17:02
發場last day帶返黎#257 Feather成株
屋企種唔掂、又拎埋返公司。
終於開初花,而且仲爆花
回復

MUE-Train 發表於 2019-9-2 10:55:09 來自手機 |顯示全部樓層
雖然另一舊帖post左,但都響度post返作記錄。

大約一年(11個月)前,成功幫一棵迷你紫羅蘭雜交授粉,
之後由結果到播種、由播種到開花,漫長時間
雖然佢只有白色花、但呢一刻滿足感,真係難以形容!

呢棵自育種暫時未改名、等佢開多幾朵、定色後就改名。
迷你種、單瓣白色花
花:帶有母棵鈴鈴花
葉:手頭上無類似葉形,當初無記低老豆係邊個

回復

MUE-Train 發表於 2019-9-3 15:07:56 來自手機 |顯示全部樓層

順便update一下,現正開緊花既仔女:
右下角巨無霸#257 Feather花期終於準備完了

呢兩日開始初花:
發叔#C59 Frosty Frolic,生長得超級慢⋯
2月中買返黎,好似無大過咁
紫色得中間少少、反而偏向返祖#C68 Frozen In Time.

懸垂種#393 當時6個頭、死剩2個頭。
其中一個頭開初花了⋯ 但可能曬得太多走色了
回復

MUE-Train 發表於 2019-10-31 15:18:45 來自手機 |顯示全部樓層
隔左好耐無出post.
因為近排比較忙,花花又無特別,最重要係過去一個月死左好多花。乜心情都無哂。

今日仲開緊花,得佢:
Senk’s Vaspe Verde
不過佢都不明原因(可能根有事)
下層葉軟哂、放左入透明膠袋溫室急救中⋯

之後下一盆應該到佢:插葉版Rob’s Lucky Number
正常結果:得綠色葉
但葉形又同Lucky Number本身好唔同,同埋細細棵就準備開花喇,有最少5枝花菖,唔知會開咩色。
回復

MUE-Train 發表於 2020-1-24 13:58:23 來自手機 |顯示全部樓層
早排不明原因死左好多花,成株/幼苗都大量死。
於是重新繁殖一啲小苗。
暫時最靚仔靚女:Senk’s Vaspe Verde ,
之前試過幾次都失敗,插葉到依家三個月,終於提速生長
今日每片母葉分配一個盆,希望今次成功長大
回復

chestnut007 發表於 2020-1-24 19:13:26 來自手機 |顯示全部樓層
MUE-Train 發表於 2020-1-24 13:58
早排不明原因死左好多花,成株/幼苗都大量死。
於是重新繁殖一啲小苗。
暫時最靚仔靚女:Senk’s Vaspe Ver ...

祝健康成長!
回復