MUE-Train的仔仔女女 (2019)

作者: MUE-Train 發表于 2019-1-23 14:43:33
13318 102
小雷子 發表於 2019-2-28 22:58:29 來自手機 |顯示全部樓層
MUE-Train 發表於 2019-2-28 22:51
Thx for information, 我下次試試

我成功插Kei Yoki係大量珍珠岩+小量蛭石+小量泥,所以成功⋯⋯

我都係用普通泥插葉,唔知今次得唔得!
回復

hkclive 發表於 2019-2-28 23:13:37 來自手機 |顯示全部樓層
珍珠岩 無菌
回復

hkclive 發表於 2019-2-28 23:16:51 來自手機 |顯示全部樓層
MUE-Train 發表於 2019-2-28 22:51
Thx for information, 我下次試試

我成功插Kei Yoki係大量珍珠岩+小量蛭石+小量泥,所以成功⋯⋯

其實都冇話邊個方法一定係完美,最緊要搵到合適你自己的方法就可以了
回復

hkclive 發表於 2019-2-28 23:18:06 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-2-28 22:58
我都係用普通泥插葉,唔知今次得唔得!<span class="emoji emoji1f601"></span>

小雷子扮新手,妳咁有經驗點會難到妳呀
回復

小雷子 發表於 2019-2-28 23:22:44 來自手機 |顯示全部樓層
hkclive 發表於 2019-2-28 23:18
小雷子扮新手,妳咁有經驗點會難到妳呀

我多插水,但出苗太慢!轉泥唔洗再從新適應快D!
回復

hkclive 發表於 2019-2-28 23:33:27 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-2-28 23:22
我多插水,但出苗太慢!轉泥唔洗再從新適應快D!

我都覺得係,因為要等轉返泥根,先可以再吸收營養,先可以生長,呢個時期,有風險,所以都係直接插泥算,除非諗住水種,而家都試緊一小部份小苗水種,希望開到花啦
回復

chestnut007 發表於 2019-3-1 20:22:52 |顯示全部樓層
MUE-Train 發表於 2019-2-28 22:47
你啲花係星形花,應該就唔係喇。

Optimara Little Pawnee係堇形花:

多謝大大回覆。
回復

MUE-Train 發表於 2019-3-4 15:19:48 來自手機 |顯示全部樓層
Tiyuan’s Dawn babies first bloom.
回復

MUE-Train 發表於 2019-3-11 11:50:53 來自手機 |顯示全部樓層
Rob’s Penny Ante 初花
走左色,變成全紫色⋯

真係好細棵。
同埋生長速度好似開左0.25x慢鏡,連開花都一樣咁慢。
回復

tongtony 發表於 2019-3-11 20:34:36 |顯示全部樓層
MUE-Train 發表於 2019-2-15 16:56
好一朵皇冠斑呀阿~人人都愛她
大家姐初花已經開對 ...

嘩!好靚女呀!是半迷你品種嗎?
回復

tongtony 發表於 2019-3-11 20:39:46 |顯示全部樓層
MUE-Train 發表於 2019-2-22 11:53
Tiyuan’s Rin Rin & Rin Rin Sport:
Sport等唔切「花齊」影張盛開大合照

Rin Rin 我都有種,Rin Rin Sport 就無呢!好像係十字花品種,對嗎?

無錯,Rin Rin Sport係十字花!  發表於 2019-3-11 21:08
回復

MUE-Train 發表於 2019-3-11 21:05:48 |顯示全部樓層
tongtony 發表於 2019-3-11 20:34
嘩!好靚女呀!是半迷你品種嗎?

Tiyuan's Glitter 是半迷你種
Tiyuan's Glitter.JPG
回復

tongtony 發表於 2019-3-13 19:50:15 來自手機 |顯示全部樓層
MUE-Train 發表於 2019-3-11 21:05
Tiyuan's Glitter 是半迷你種

花的樣子。
回復

MUE-Train 發表於 2019-3-14 12:10:00 來自手機 |顯示全部樓層
tongtony 發表於 2019-3-13 19:50
花的樣子。

我另外兩盆Glitter仍有點細、而且葉片狀態不太好(唔夠硬淨)
我等佢地大啲、狀態好啲先敢同你交換。
回復

tongtony 發表於 2019-3-14 20:01:00 |顯示全部樓層
MUE-Train 發表於 2019-3-14 12:10
我另外兩盆Glitter仍有點細、而且葉片狀態不太好(唔夠硬淨)
我等佢地大啲、狀態好啲先敢同你交換。 ...

好的,我等你.
回復

chestnut007 發表於 2019-3-15 20:56:35 |顯示全部樓層
MUE-Train 發表於 2019-3-14 12:10
我等佢地大啲、狀態好啲先敢同你交換。 ...

請問這是否十字葉?請問你怎樣分株?
回復

MUE-Train 發表於 2019-3-16 17:35:24 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2019-3-15 20:56
請問這是否十字葉?請問你怎樣分株?

不是十字葉,只是皇冠斑葉,當普通斑葉品種處理就可以。
我買返黎,小苗已有根。就咁將佢拆開落小盆。
回復

MUE-Train 發表於 2019-3-28 15:27:12 來自手機 |顯示全部樓層

剛出院的B22 Dora Lee.
Dora Lee係我第一盆產自發場既非洲紫羅蘭,亦係第一盆十字花。上個月佢終於爆花喇,可惜唔小心淋得太多水,出事了⋯⋯
經過急救,放棄哂啲靚花花、經過一個月溫室悶養,葉終於堅強起來。
剛出左院兩三日,暫時情況良好。

Dora Lee鄰居:懷疑是#460、或者錯牌/嚴重變異走色的#399,係我第二盆產自發場的AV。佢都開始爆花喇,後面仲有6-7個花蕾準備開。

不過上個月響發場買返黎的J2同埋 S989+開始起花蕾,準備開花,就發現到佢地出事⋯
分別響尋日同埋今日進行緊急手術,但S989+今日情況似乎轉壞
J2 Allegro Pink Pistachio

S989+ First Prize Sport
回復

sammiesiu 發表於 2019-3-28 15:48:04 |顯示全部樓層
MUE-Train 發表於 2019-3-11 11:50
Rob’s Penny Ante 初花
走左色,變成全紫色⋯

嘩~ 小朋友都可以開到花 唔洗一定好大棵先有花
回復

MUE-Train 發表於 2019-3-28 17:05:06 來自手機 |顯示全部樓層
sammiesiu 發表於 2019-3-28 15:48
嘩~ 小朋友都可以開到花 唔洗一定好大棵先有花

因為呢棵係超迷你/迷你型,呢個種生得超慢,但花都可以開好耐都唔謝。
新花愈黎愈淺色,希望下次開得到對色:白色藍眼花。
整盆花只得標準型一片葉咁大。
回復