MUE-Train的仔仔女女 (2019)

作者: MUE-Train 發表于 2019-1-23 14:43:33
13311 102
MUE-Train 發表於 2019-2-18 09:35:36 來自手機 |顯示全部樓層
Dora Lee開始爆花喇,但花一多就十字變得唔明顯⋯
上次啲葉軟左,硬唔返,可能補得太多水⋯輪到根出事。
但開緊花、葉莖暫時無事就唔敢再搞佢住。
回復

小雷子 發表於 2019-2-18 16:29:38 來自手機 |顯示全部樓層
MUE-Train 發表於 2019-2-18 09:35
Dora Lee開始爆花喇,但花一多就十字變得唔明顯⋯
上次啲葉軟左,硬唔返,可能補得太多水⋯輪到根出事。
但 ...

可以爆花就靚!
回復

MUE-Train 發表於 2019-2-22 11:53:45 來自手機 |顯示全部樓層

Tiyuan’s Rin Rin & Rin Rin Sport:
Sport等唔切「花齊」影張盛開大合照

Rin Rin就藍點愈黎愈多

Optimara Little Pawnee
永遠都可以生出一圈花菖
回復

MUE-Train 發表於 2019-2-28 11:08:54 來自手機 |顯示全部樓層
是日合照,難得7個品種8種色一齊開花

可惡的鐘形花,照完相搖左下就跌左兩朵
上唔到色的Tiyuan’s Dawn

好犀利呀! 全部都係室內種?  發表於 2019-3-28 15:44
回復

nekotoro 發表於 2019-2-28 11:59:28 來自手機 |顯示全部樓層
MUE-Train 發表於 2019-2-28 11:08

好靚呀!你就好啦,唔同色一齊開花!

多謝賞花  發表於 2019-2-28 12:56
回復

小雷子 發表於 2019-2-28 12:27:16 來自手機 |顯示全部樓層

全部都好靚!你個環境好適合AV生長!星期六再戰發埸啦!
回復

hkclive 發表於 2019-2-28 12:35:21 來自手機 |顯示全部樓層
全部都生得好靚呀

係呀。 但就係唔明,點解直接用泥插葉/側芽 就死(有入溫室)。  發表於 2019-2-28 12:57
回復

MUE-Train 發表於 2019-2-28 12:55:54 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-2-28 12:27
全部都好靚!你個環境好適合AV生長!星期六再戰發埸啦!<span class="emoji emoji1f601"></span>

上兩個星期去完一次,就擺多左7盆響我老世窗邊,不了

你老闆咁好俾埋個位你?  發表於 2019-2-28 13:11
回復

chestnut007 發表於 2019-2-28 18:23:05 來自手機 |顯示全部樓層

很美啊!很難得一齊盛放。另外,想請問中間行最右邊的那盆,叫什麼名字?因為她很似我的NOID.
回復

hkclive 發表於 2019-2-28 18:53:15 來自手機 |顯示全部樓層

有冇消毒呀,成功最關鍵嘅步驟
回復

MUE-Train 發表於 2019-2-28 20:03:31 |顯示全部樓層
hkclive 發表於 2019-2-28 18:53
有冇消毒呀,成功最關鍵嘅步驟

刀鋒有用消毒酒精噴過、側芽、葉片切口有點Hi-Fresh.
可能係啲泥唔掂⋯⋯ 普通花泥+珍珠岩+少少金泥。
不過上次你分享的Kei-Yoki葉,較粗壯的兩片是第一次成功直接泥插出苗。
回復

MUE-Train 發表於 2019-2-28 20:09:14 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2019-2-28 18:23
很美啊!很難得一齊盛放。另外,想請問中間行最右邊的那盆,叫什麼名字?因為她很似我的NOID. ...

呢度只係約三分之一,仲有好多無花呢

紫藍色花是Optimara Little Pawnee
呢盆媽媽早輪長期擺窗邊,葉片生到oversize變哂樣;
生左好多仔女,俾同事領養哂。
回復

chestnut007 發表於 2019-2-28 20:14:16 來自手機 |顯示全部樓層
MUE-Train 發表於 2019-2-28 20:09
呢度只係約三分之一,仲有好多無花呢

紫藍色花是Optimara Little Pawnee

敢問 MUE-Train 大大,這盆似不似?
回復

hkclive 發表於 2019-2-28 20:48:58 來自手機 |顯示全部樓層
MUE-Train 發表於 2019-2-28 20:03
刀鋒有用消毒酒精噴過、側芽、葉片切口有點Hi-Fresh.
可能係啲泥唔掂⋯⋯ 普通花泥+珍珠岩+少少金泥。
不 ...

有冇揀選外圍2/3輪 較健康活力的葉,發芽出苗機會大過外圍老葉,同埋溫室有否氣孔透氣,溫室放去較清涼位置都有幫助,太悶熱等於焗菜
回復

hkclive 發表於 2019-2-28 21:48:04 來自手機 |顯示全部樓層
校長葉插比例 主要係 珠石,才加小量泥炭同蛭石,可以參考一下
回復

小雷子 發表於 2019-2-28 22:31:55 來自手機 |顯示全部樓層
hkclive 發表於 2019-2-28 21:48
校長葉插比例 主要係 珠石,才加小量泥炭同蛭石,可以參考一下

我今日都土插左一塊葉,係十字花品種,試下有冇機會成功出返十字!
回復

hkclive 發表於 2019-2-28 22:34:16 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-2-28 22:31
我今日都土插左一塊葉,係十字花品種,試下有冇機會成功出返十字!<span class="emoji emoji1f605"></span> ...

有機會,但比率軟低啦
回復

小雷子 發表於 2019-2-28 22:36:09 來自手機 |顯示全部樓層
hkclive 發表於 2019-2-28 22:34
有機會,但比率軟低啦

一試無妨!可能有驚喜!
回復

MUE-Train 發表於 2019-2-28 22:47:56 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2019-2-28 20:14
敢問 MUE-Train 大大,這盆似不似?

你啲花係星形花,應該就唔係喇。

Optimara Little Pawnee係堇形花:
http://www.dollyyeh.idv.tw/optimara_little_pawnee.htm
回復

MUE-Train 發表於 2019-2-28 22:51:40 |顯示全部樓層
hkclive 發表於 2019-2-28 21:48

Thx for information, 我下次試試

我成功插Kei Yoki係大量珍珠岩+小量蛭石+小量泥,所以成功⋯⋯

響youtube見人地外國人都係就咁100%花泥直插,連珍珠岩都無,但一樣成功
回復