MUE-Train的仔仔女女 (2019)

作者: MUE-Train 发表于 2019-1-23 14:43:33
13285 102

我決定日後響呢度集中update我的非洲紫羅蘭家族。

剛過去聖誕節同埋上星期,我公司的AV小苗,本身以驚人速度大量成長中,點知放左三幾日假就突然不明原因大量陣亡,大苗都死左一棵俄種⋯
依家唯有時刻留意住啲倖存者⋯

小弟第一株 花 Senk’s Vaspe Verde 開花喇,佢姐妹都係聖誕陣亡名單之中
佢曾經有花蕾,但不明原因消左⋯ 最後都成功龜速成長,重新長出花菖同開花
小雷子 發表於 2019-1-24 09:18:02 來自手機 |顯示全部樓層
呢度好適合你做種植記錄的,歡迎你加入!
你棵蜂花種得唔錯,我都有一款蜂花,已經有花冧,種足2年半,未曾開過花……希望今次成功啦!
MUE-Train 發表於 2019-1-24 20:01:01 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-1-24 09:18
呢度好適合你做種植記錄的,歡迎你加入!
你棵蜂花種得唔錯,我都有一款蜂花,已經有花冧,種足2年半,未曾 ...

係呀,我就係見到各位師兄師姐好統整咁出post,想學下大家。
可以見證住每盆花的變化,但又唔會太混亂。
依家天氣涼啲,又幾盆又開始谷緊花蕾,好期待
MUE-Train 發表於 2019-1-24 20:10:53 |顯示全部樓層

順便補貼,早兩個星期接連開花嘅幾盆:

Cathy's Fireworks
Cathy's Fireworks.jpg

Tiyuan's Rin Rin
Tiyuan's Rin RIn.jpg

Tiyuan's Rin Rin Sport
Tiyuan's Rin RIn Sport.jpg

Tiyuan's Dawn
Tiyuan's Dawn.jpg

發叔#399 (唔知咩名)
St Luke #399.jpg
chestnut007 發表於 2019-1-24 22:06:34 |顯示全部樓層
好靚啊!
Ison 發表於 2019-1-24 23:24:15 |顯示全部樓層
MUE-Train 發表於 2019-1-24 20:10
順便補貼,早兩個星期接連開花嘅幾盆:

Cathy's Fireworks

很漂亮

呢盆好靚呀!  發表於 2019-5-31 12:33
MUE-Train 發表於 2019-1-28 14:17:25 來自手機 |顯示全部樓層
放完個星期六/日,另外兩隻皇蜂出世喇

另加一盆Noid又爆花喇,但出葉速度跟唔上
過埋今次唔知要等幾耐先再有花

Rob’s Ooey Gooey
星期五仲好地地,好靚葉序、葉斑
不明原因,無故爛根爛莖,葉軟哂,緊急切頭重種
大少少的葉就浸水,希望救得一塊得一塊
Ming36 發表於 2019-1-28 22:32:21 來自手機 |顯示全部樓層
MUE-Train 發表於 2019-1-28 14:17
放完個星期六/日,另外兩隻皇蜂出世喇<span class="emoji emoji1f601"></span>

為它送上祝福,希望快快復原。
很喜歡Cathy’s firework, 色澤好靚
MUE-Train 發表於 2019-2-11 14:17:54 來自手機 |顯示全部樓層
放左一個星期假,返到公司。
噢,Dora Lee突然升哂啲花菖上黎,準備爆花
第3次開花,終於對色(有綠邊)
但一個星期就缺水到,葉都軟埋⋯ 即時喂飽水先。

Tiyuan’s Rin Rin Sport 早排先開完,又爆兩支多花菖。

種子苗 是一月頭種落,成個月先大左小小。
暫時至今有8-9成生存率。

最後呢堆BB真係估佢唔到:
黃色斑葉:Tiyuan’s Glitter 6姐妹。
最大一棵 準備開第一朵花,但第2-5姐妹亦都有微細花蕾形成緊。
最細一棵可能突變左:生得特別慢、葉是雪白色、形狀亦有異且質地非常堅硬。
而另有2棵一寸盆的Tiyuan’s Dawn BB亦己經有花蕾
chestnut007 發表於 2019-2-11 19:18:54 來自手機 |顯示全部樓層
Tue-train 大大好勁呀!祝兒孫滿堂!花開富貴!
Ming36 發表於 2019-2-11 22:29:05 來自手機 |顯示全部樓層
MUE-Train 發表於 2019-2-11 14:17

右邊兩株斑葉是不是Tommie Lou 或是 Mosaic ?
Ming36 發表於 2019-2-11 22:30:46 來自手機 |顯示全部樓層

左上方三盆是皇冠斑葉,對嗎?
淨係賞葉,都夠晒靚
MUE-Train 發表於 2019-2-11 23:56:35 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-2-11 22:30
左上方三盆是皇冠斑葉,對嗎?
淨係賞葉,都夠晒靚

係呀,係皇冠斑葉+噴點花。

左上三盆+第二行右手邊白色+右方外面兩盆較大 都是同一品種Tiyuan's Glitter.

本來Rob's Ooey Gooey葉斑/葉序仲靚,但早排突然不明原因身亡,一片葉都救唔返
下圖係12月中影落,上個月開始出黃色葉斑靚左好多,可惜....
Ooey Gooey.jpg

非常之靚嘅品種,搞到我心癢癢,想買返盤栽種,但暫時沒有位  發表於 2019-2-12 00:08
Ming36 發表於 2019-2-12 00:05:26 來自手機 |顯示全部樓層
MUE-Train 發表於 2019-2-11 23:56
係呀,係皇冠斑葉+噴點花。

左上三盆+第二行右手邊白色+右方外面兩盆較大 都是同一品種Tiyuan's Glit ...

好珍貴嘅品種。
淨係睇葉,都靚到暈
你種得好靚,有冇乜嘢特別的技巧可以分享一下?
MUE-Train 發表於 2019-2-12 10:41:57 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-2-12 00:05
好珍貴嘅品種。
淨係睇葉,都靚到暈<span class="emoji emoji1f44d"></span><span class="emoji emoji1f44d"></span><span class="emoji emoji1f44d"></span>
你種 ...

我無種植技巧架,純屬擺公司窗邊,但玻璃窗應該是新式商廈有防UV果種
通常朝早/中午返到去就噴下少少水霧,一至兩日/次。星期五就淋水。

如果長紅假,公司無冷氣/焗足幾日就GG. 死傷慘重。
yunge0 發表於 2019-2-12 15:48:22 來自手機 |顯示全部樓層

平時見紫羅蘭無花粉, 花開過後便謝了。紫羅蘭請問種子是怎樣採收的?
MUE-Train 發表於 2019-2-12 19:49:04 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-2-12 15:48
平時見紫羅蘭無花粉, 花開過後便謝了。紫羅蘭請問種子是怎樣採收的?

非洲紫羅蘭係有花粉的,我估你應該講緊種子。
結果實/形成種子過程可以睇睇網上植物結果過程/方式。

植物花朵成功授粉就會結果,紅圈就是果實
待果實成熟(枯乾)就會有種子在入面。
非洲紫羅蘭由開始結果至果實成熟,視品種而定,要起碼3~6個月。
Rin Rin Seed.jpg
yunge0 發表於 2019-2-13 06:39:06 來自手機 |顯示全部樓層
MUE-Train 發表於 2019-2-12 19:49
非洲紫羅蘭係有花粉的,我估你應該講緊種子。
結果實/形成種子過程可以睇睇網上植物結果過程/方式。

因為花心黃色粒粒永遠都是乾燥, 沒有發現粉末。
MUE-Train 發表於 2019-2-15 16:56:50 來自手機 |顯示全部樓層
好一朵皇冠斑呀阿~人人都愛她
大家姐初花已經開對色
期待之後長大可以開爆花
小雷子 發表於 2019-2-15 17:01:49 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-2-13 06:39
因為花心黃色粒粒永遠都是乾燥, 沒有發現粉末。

要剪開粒粒先見到花粉!