Neko Neko 迷岩新嘗試

作者: nekotoro 發表于 2019-1-20 23:22:51
5252 53
nekotoro 發表於 2019-2-9 11:10:34 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-2-9 11:06
你將老枝剪走,將營養留畀bb !老枝又可以浸水,出根又插多盆!<span class="emoji emoji1f601"></span>
...

等我試下先,D老葉㓔得七七八八,唔知仲夠唔夠力!
回復

nekotoro 發表於 2019-2-18 23:28:46 來自手機 |顯示全部樓層
18/2 - 接回家差不多一個月

我懶,仲未切走老莖枝條! 不過小葉又大多啲喇!
回復

hkclive 發表於 2019-2-18 23:41:21 |顯示全部樓層
好靚呀,妳的花花好幸福有燈照另佢快高長大
回復

nekotoro 發表於 2019-2-18 23:47:31 來自手機 |顯示全部樓層
hkclive 發表於 2019-2-18 23:41
好靚呀,妳的花花好幸福有燈照另佢快高長大

人仔幾十蚊嘅咋,淘支落嚟用啦!
回復

nekotoro 發表於 2019-2-19 14:21:39 來自手機 |顯示全部樓層
上星期和花友交換了新的迷岩枝條,迷岩家族增加了一位新成員!

Sinn.An’s Bom Dia
正在浸水出根

回復

nekotoro 發表於 2019-4-23 22:53:27 來自手機 |顯示全部樓層
懶人終於記得update家裡唯二的兩棵迷岩-23/4/2019

Sinn. HCY‘s Taurus

入泥種左幾個月,枝葉茂密咗,其實佢係咪應該會生大啲?
56B90CC9-0C20-4723-9385-FE30117973AB.jpeg 64D6BFBA-48EE-4EA2-A5BD-C3C31C3E7679.jpeg

Sinn.An’s Bom Dia

浸左兩個月,生咗個球仔,原有的枝條繼續生長成為完整的一株,人懶仍然未入泥!
6B58F8A5-4412-4A99-93BB-227E544FBC5B.jpeg 141ACCE7-FC4B-40F4-8E31-DC8B1ACB4A09.jpeg
回復

hkclive 發表於 2019-4-23 23:09:51 |顯示全部樓層
種得幾好呀,做咩咁懶唔落盆呀
回復

nekotoro 發表於 2019-4-23 23:27:20 來自手機 |顯示全部樓層
hkclive 發表於 2019-4-23 23:09
種得幾好呀,做咩咁懶唔落盆呀

呢排D花令我好攰
回復

nekotoro 發表於 2019-9-24 00:18:52 來自手機 |顯示全部樓層
好長時間無update 下D迷岩,順便問問大家種植上的問題。

Taurus 之前唔夠光,生得極奀,轉去較光位置後慢慢強壯了很多。因為出咗好多分枝,睇落有D凌亂。

An’s Bom Dia 生得較好,不過仍然好細棵咁,又係有幾個分枝。

問題: 我D迷岩同人哋比好似好細棵咁,又勁多分枝,係咪因為仲係唔夠光呢?
回復

B17 發表於 2019-9-24 12:59:04 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-9-24 00:18
好長時間無update 下D迷岩,順便問問大家種植上的問題。

Taurus 之前唔夠光,生得極奀,轉去較光位置後慢 ...

徙長當然係光線問題,不過發現我有兩盆徙徙地嘅,呢排有改善,由於用燈,光度唔會變,只會係溫度變,似乎高溫更易徙長
回復

nekotoro 發表於 2019-9-24 22:33:54 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-9-24 12:59
徙長當然係光線問題,不過發現我有兩盆徙徙地嘅,呢排有改善,由於用燈,光度唔會變,只會係溫度變,似乎 ...

迷岩係咪要直接曬先得?
回復

B17 發表於 2019-9-24 23:20:44 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-9-24 22:33
迷岩係咪要直接曬先得?

唔係,會黃的!
回復

nekotoro 發表於 2019-9-25 01:48:43 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-9-24 23:20
唔係,會黃的!

我而家放個位附近嘅西蕾利生得幾好,雖然冇太陽直射,但係好光㗎啦⋯⋯ 迷岩要幾多光先夠?
回復

B17 發表於 2019-9-25 11:13:49 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-9-25 01:48
我而家放個位附近嘅西蕾利生得幾好,雖然冇太陽直射,但係好光㗎啦⋯⋯ 迷岩要幾多光先夠? ...

夠唔夠是要試的,跟你的描述,應該夠
已經徙長的難復原,試下剪頂兩節,溫度合適,個多月可以有花

這個8月中回來
Sinn. Stones Jessica-2019-001.jpg

個半月,長大有冧
Sinn. Stones Jessica-2019-004.jpg
回復

nekotoro 發表於 2019-9-25 13:09:03 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-9-25 11:13
夠唔夠是要試的,跟你的描述,應該夠
已經徙長的難復原,試下剪頂兩節,溫度合適,個多月可以有花

Ok, 我試吓!另外想問其實迷岩嘅葉正常有幾大塊?我睇返你哋嘅塊葉好似好大咁,我果D最多得一毫子咁上下大only!
回復

B17 發表於 2019-9-25 14:00:37 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-9-25 13:09
Ok, 我試吓!另外想問其實迷岩嘅葉正常有幾大塊?我睇返你哋嘅塊葉好似好大咁,我果D最多得一毫子咁上下 ...

正常好似張相,成寸闊,後面幾盆,弱
回復

nekotoro 發表於 2019-9-25 14:34:18 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-9-25 14:00
正常好似張相,成寸闊,後面幾盆,弱

我果D又係好弱雞!
回復

B17 發表於 2019-9-25 14:47:53 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-9-25 14:34
我果D又係好弱雞!

可能天氣熱,大部份迷岩都弱,得兩盆生得比較壯
另外有幾盆弱得來有花開到!
回復

B17 發表於 2019-9-25 17:01:32 |顯示全部樓層

呢盆葉不算大,不過一直有開花,近期冇咁熱,右邊標出一芽,睇嚟壯過開緊花嗰枝,覺得溫度對生長影響非常大
Sinn. Fus Fall Sunshine-2019-010.jpg
回復

nekotoro 發表於 2019-9-26 09:37:27 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-9-25 17:01
呢盆葉不算大,不過一直有開花,近期冇咁熱,右邊標出一芽,睇嚟壯過開緊花嗰枝,覺得溫度對生長影響非常 ...

我夜晚有冷氣,隔離嗰啲AV生得好好,應該唔會熱先係!定係分枝太多唔夠營養呢?
回復