返回列表 發新帖

種迷岩問題多多

作者: YonnieKwan 发表于 2019-1-20 12:30:55
3497 24
B17 發表於 2019-1-21 00:12:55 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-1-20 23:26
點樣先可以做到,又矮又迷你又有花呢?
係咪一生側芽就剪,開完花又剪?
...

高手話用燈種會矮,其實都唔想佢地矮,節長番小小就好
係!唔要分枝!側芽就留多陣,大d剪出來分
開到盡,唔再出冧就剪,快d發芽再開花

註:側芽係球生出黎嗰d,分枝係葉節發芽出黎嗰d
小雷子 發表於 2019-1-21 00:26:19 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-1-21 00:12
高手話用燈種會矮,其實都想佢地矮,節長番小小就好
係!唔要分枝!側芽就留多陣,大d剪出來分
開到盡, ...

解釋得好清楚,得閒就出手……剪!
Thanks!
YonnieKwan 發表於 2019-1-21 11:17:26 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-1-20 23:33
你將外圍嘅老葉修去,太多葉,會影響開花的!一年半應該要換下泥啦!<span class="emoji emoji1f601"></span> ...

泥我已於11月份換過,而當時亦有剪過老葉,我加了3粒有機肥,及換了花寶的有機肥泥,都是冇花。
YonnieKwan 發表於 2019-1-21 19:05:34 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-1-20 23:23
葉片有點細?細種紫羅蘭?

是大盆紫羅蘭,是用m記細雪糕杯種。
B17 發表於 2019-1-21 22:01:56 |顯示全部樓層
YonnieKwan 發表於 2019-1-21 19:05
是大盆紫羅蘭,是用m記細雪糕杯種。

如果唔係細種紫羅蘭,咁葉片確係細,我d迷岩夏天過熱,生長不良,都有葉細情況,天氣轉凍,好多盆都重新起動,葉片長大,AP's Amethyst butterfly/an's bom dia剛開花,另外幾盆有冧,溫度係個好大既因素