ET的植物2019

作者: ET0404 發表于 2019-1-16 13:55:25
12431 108
ET0404 發表於 2019-5-28 18:14:33 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-5-28 15:02
係咪風扇都唔可以吹到佢?每次見到由青變黃漲漲哋的花蕾仔,轉眼就變啡色、燒了!
我估計可能風扇吹到佢 ...

唔好意思,我種露台,所以唔肯定風扇有冇影響

小雷子大大好似種室內,你不如問下佢。
回復

小雷子 發表於 2019-5-28 20:38:44 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-5-28 15:02
係咪風扇都唔可以吹到佢?每次見到由青變黃漲漲哋的花蕾仔,轉眼就變啡色、燒了!
我估計可能風扇吹到佢 ...

我掛佢地係窗口,一定有風吹到!應該唔關風扇事!我覺得同氣温濕度有關,當棵花種大左,根部長大,就易D成功!
我都係新手,你可以參考其他大大!
回復

B17 發表於 2019-5-29 18:17:43 來自手機 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2019-5-28 18:14
唔好意思,我種露台,所以唔肯定風扇有冇影響

小雷子大大好似種室內,你不如問下佢。{:em ...

鉸剪蘭種子發到芽嗎?
回復

ET0404 發表於 2019-5-30 06:25:30 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-5-29 18:17
鉸剪蘭種子發到芽嗎?

我未開始種,諗住入秋先種好啲。依家種得啦?
回復

B17 發表於 2019-5-30 10:41:00 來自手機 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2019-5-30 06:25
我未開始種,諗住入秋先種好啲。依家種得啦?

諗住你會試下雪櫃
回復

ET0404 發表於 2019-5-30 11:41:58 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-5-30 10:41
諗住你會試下雪櫃

確實有一半種子放咗雪櫃,不過冇泥冇水,啱啱睇咗,未有發芽跡象
回復

B17 發表於 2019-5-30 11:43:37 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2019-5-30 11:41
確實有一半種子放咗雪櫃,不過冇泥冇水,啱啱睇咗,未有發芽跡象  ...

冇水點發芽
回復

ET0404 發表於 2019-5-30 13:37:48 |顯示全部樓層

諗住雪住先,遲啲發。
可能8月尾部份加水雪住,另一啲9月尾直接入泥唔雪,睇下邊樣快。
回復

B17 發表於 2019-5-30 13:54:01 來自手機 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2019-5-30 13:37
諗住雪住先,遲啲發。
可能8月尾部份加水雪住,另一啲9月尾直接入泥唔雪,睇下邊樣快。  ...

收咗d黃色,試幾粒玩下先
回復

ET0404 發表於 2019-5-30 15:08:36 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-5-30 13:54
收咗d黃色,試幾粒玩下先

等睇你嘅成果
回復

ET0404 發表於 2019-6-24 20:46:16 |顯示全部樓層
室內 0D368A06-286B-44C5-8FF1-EAADD3DD6AFB.jpeg

評分

查看全部評分

回復

ET0404 發表於 2019-6-24 20:48:28 |顯示全部樓層
室外

評分

查看全部評分

回復

ET0404 發表於 2019-6-24 20:56:16 |顯示全部樓層
6月花魂

粉紅月季

熾天使

NOID

小月石,對唔住chestnut007師姐和根爺,有負所托

回復

hiatus 發表於 2019-6-25 11:47:18 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2019-6-24 20:56
6月花魂

粉紅月季

OMG,好傷心。

月季春天醒過嗎?如果你識得插枝,我比d月季枝條你呀。我大概就個幾個品種,你可以係我帖子內睇相。(找不到帖子的話同我講聲呀)

AV係怕依排天氣既,又熱又焗。
回復

ET0404 發表於 2019-6-25 15:35:12 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2019-6-25 11:47
OMG,好傷心。

月季春天醒過嗎?如果你識得插枝,我比d月季枝條你呀。我大概就個幾個品種,你可以係我帖 ...

月季太遲冬剪,春天剛出芽就紅蜘蛛,跟住連場大雨,所以爛根。

我插枝成功率係零,就算出咗根一定植都好快拜拜,所以暫時唔要枝條住啦,多謝你!
回復

hiatus 發表於 2019-6-26 11:09:15 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2019-6-25 15:35
月季太遲冬剪,春天剛出芽就紅蜘蛛,跟住連場大雨,所以爛根。

我插枝成功率係零,就算出咗根一定植都好 ...

連日大雨比較能破壞植物,尤其盆種。我花槽係沙質土壤,暫時無依個問題。

同我一樣哈哈,我有甘多枝條都未試過自己插枝。

種盆應該要照料得多d,我落地好隨心,有時間先淋水,施肥,剪枝,其他時候都是靠天養。
回復

ET0404 發表於 2019-6-26 13:16:43 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2019-6-26 11:09
連日大雨比較能破壞植物,尤其盆種。我花槽係沙質土壤,暫時無依個問題。

同我一樣哈哈,我有甘多枝條都 ...

你嘅環境得天獨厚呀!
回復

bettyfly 發表於 2019-6-26 18:51:12 來自手機 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2019-6-24 20:56
6月花魂

粉紅月季

好可惜...熾天使好靚
回復

ET0404 發表於 2019-6-27 15:35:03 |顯示全部樓層
bettyfly 發表於 2019-6-26 18:51
好可惜...熾天使好靚

係呀,仲好好聞,好心痛,等咗好耐先有
回復

bettyfly 發表於 2019-6-27 18:53:25 來自手機 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2019-6-27 15:35
係呀,仲好好聞,好心痛,等咗好耐先有

我初初發玫瑰花癲時都種s好多心愛既品種,呢幾年唔再入新品種,剩返幾棵大個左就無咁易s了
回復