撞斷蝴蝶蘭花梗

作者: nekotoro 發表于 2019-1-14 11:31:59
8823 94
sarshk2014 發表於 2019-4-19 08:51:02 來自手機 |顯示全部樓層
工人姐姐撞斷花梗事小,花梗撞斷工人姐姐手手腳腳事大,你要賠錢!樂觀尐念,佢都算肯做野嘅工人姐姐!

我俾你笑死我!我會睇實我啲花  發表於 2019-4-19 12:22
回復

cgi0117 發表於 2019-4-19 16:10:12 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-4-18 15:02
我梗係明白啦!
唔係自己撞斷,係連續兩次、同一花梗,都係被工人姐姐撞斷,佢仲要唔話我聽,等我自己發 ...

平時有冇對姐姐客氣D? 對佢唔好計到禁足...請左佢幾耐?
回復

Ming36 發表於 2019-4-19 16:43:16 來自手機 |顯示全部樓層
cgi0117 發表於 2019-4-19 16:10
平時有冇對姐姐客氣D? 對佢唔好計到禁足...請左佢幾耐?

以前嗰個好好,呢個新來的
以前嗰個屋企種咖啡、種米,佢好愛惜植物的,見到有黃葉掉下、水盆底有積水,就幫手處理好,從來,係從來,無搞斷或死過我啲植物
回復

Ming36 發表於 2019-4-19 16:59:12 來自手機 |顯示全部樓層
2018年尾雙花梗折斷後,曾經變成小三差、梅花鹿角,今天Good Friday 終於開花了
回復

nekotoro 發表於 2019-4-24 22:28:36 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-4-19 16:59
2018年尾雙花梗折斷後,曾經變成小三差、梅花鹿角,今天Good Friday 終於開花了<span class="emoji emoji1f33c"></span> ...

恭喜你呀!花很美!
我果棵原本有七八個花冧且開了三朵,但在上星期六的怪風吹襲下飛墮地上,可能受太大驚嚇,已開的花殘左,未開的冧也燒冧了!我連相都未同佢影!
回復

小雷子 發表於 2019-4-25 00:11:53 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-4-19 16:59
2018年尾雙花梗折斷後,曾經變成小三差、梅花鹿角,今天Good Friday 終於開花了<span class="emoji emoji1f33c"></span> ...

好靚呀!
終於等到啦!一波幾折,都平安過渡!以後有咩風浪,都唔洗驚!佢已經唔再係温室小花啦!
你朵花咁靚,怕唔怕姐姐摘左佢,插係自己個頭上做裝飾架!
回復

Ming36 發表於 2019-4-25 00:50:44 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-4-24 22:28
恭喜你呀!花很美!<span class="emoji emoji1f44d"></span><span class="emoji emoji1f3fc"></span><span class="emoji emoji1f44d"></span><span class="emoji emoji1f3fc"></span> ...

經歷過怪風,妳的花株會變得更加強壯,期待下一次開出更靚、更多的花,千祈唔好灰心,一定要陪伴佢共渡時間。
再送上一幅小分差的正面全開的相片,共勉之

B17
黃瓣紅心綑邊,靚!  發表於 2019-4-25 21:47

評分

查看全部評分

回復

Ming36 發表於 2019-4-25 00:57:52 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-4-25 00:11
好靚呀!<span class="emoji emoji1f60d"></span>
終於等到啦!一波幾折,都平安過渡!以後有咩風浪,都唔洗驚!佢已經唔再 ...

我每日都數一次,總共有11個花蕾,3朵已開花,我已經劃出三尺範圍,禁止她行近窗邊,這三尺範圍內的任何清潔打掃,由我來負責,好似搵緊自己笨,但為咗啲花,冇辦法啦!

加油啊!為了一年的心血,值得的!  發表於 2019-4-25 12:36
回復

Ming36 發表於 2019-5-14 01:00:29 來自手機 |顯示全部樓層
11個花蕾全開,一個都沒有少,小分差真係好爭氣,在這惡劣處境,也能展現出強勁的生命力
回復

W88 發表於 2019-5-14 07:46:39 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-5-14 01:00
11個花蕾全開,一個都沒有少,小分差真係好爭氣,在這惡劣處境,也能展現出強勁的生命力
回復

nekotoro 發表於 2019-5-14 10:20:59 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-5-14 01:00
回復

Ming36 發表於 2019-5-14 18:09:26 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2019-5-14 07:46
真係好壯!兩支花苞數量,可能比之前一支重要多!<span class="emoji emoji1f604"></span>

每次蝴蝶蘭全開花後,我會等到有第一朵花凋謝,才剪掉花梗,這方法對嗎?
或是現在(由第一朵花開計已一個月)就剪掉花梗,令它快復原,重新儲備營養,留待明年再開花?
回復

W88 發表於 2019-5-14 20:09:10 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-5-14 18:09
每次蝴蝶蘭全開花後,我會等到有第一朵花凋謝,才剪掉花梗,這方法對嗎?
或是現在(由第一朵花開計已一 ...

無一定㗎! 睇情況啦!
如果係市場蝴蝶,植株夠壯開多一陣都無問題!
如果植株弱,個人習慣會早D剪。
想換植料又可以早D剪。
回復

Ming36 發表於 2019-5-14 21:52:27 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2019-5-14 20:09
無一定㗎! 睇情況啦!
如果係市場蝴蝶,植株夠壯開多一陣都無問題!
如果植株弱,個人習慣會早D剪。

原來是這樣就比佢開多陣
回復

川流不息 發表於 2019-5-14 22:50:47 |顯示全部樓層
好靚呀~ 恭喜恭喜!!
回復