撞斷蝴蝶蘭花梗

作者: nekotoro 發表于 2019-1-14 11:31:59
8855 94
ChanKwingYin 發表於 2019-2-28 09:06:05 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2019-2-26 13:18
想請教一下,如果是續花性的蝴蝶蘭,又應該如何施肥呢?花梗一直都在, 而且開花月份可以橫跨差不多半年 ...

由於我冇種過所以答不到你

了解,多謝你回覆  發表於 2019-2-28 12:47
回復

Ming36 發表於 2019-3-4 12:49:38 來自手機 |顯示全部樓層

每次見到我的小三义,就好掛住妳嗰支再生花芽,比佢張近照妳睇睇,暫時仲未見花蕾,但一切安好,根、葉也健康
回復

Ming36 發表於 2019-4-12 16:37:41 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-2-24 23:42
蟲蟲長大了!希望快D出到冧!

小分差,已經成為大分差,最後沒有出三差呀
全部有花蕾,靜待看花
回復

小雷子 發表於 2019-4-13 00:22:48 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-4-12 16:37
小分差,已經成為大分差,最後沒有出三差呀
全部有花蕾,靜待看花 ...

一對大鹿角!開埋花,一定好靚啦!
似足梅花鹿!
回復

Ming36 發表於 2019-4-13 00:59:52 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-4-13 00:22
一對大鹿角!開埋花,一定好靚啦!
似足梅花鹿!<span class="emoji emoji1f609"></span>

我唔會忘記雙花梗齊斷果一刻的心痛。
今日見到梅花鹿角,痛,已治癒好了一大半,過幾日開埋花,就係最好慶祝復活節的禮物
回復

nekotoro 發表於 2019-4-14 17:06:33 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-4-13 00:59
我唔會忘記雙花梗齊斷果一刻的心痛。
今日見到梅花鹿角,痛,已治癒好了一大半,過幾日開埋花,就係最好 ...

實在太好了!我果棵D冧都長大咗好多,期待中!
回復

Ming36 發表於 2019-4-14 19:48:29 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-4-14 17:06
實在太好了!我果棵D冧都長大咗好多,期待中!

我會上嚟分享開花照
回復

cgi0117 發表於 2019-4-17 09:40:47 |顯示全部樓層
見到禁都高手都整傷曬D花花枝....我發覺我媽媽都幾勁....無整爛..平安出到花
回復

Ming36 發表於 2019-4-17 15:57:14 來自手機 |顯示全部樓層
cgi0117 發表於 2019-4-17 09:40
見到禁都高手都整傷曬D花花枝....我發覺我媽媽都幾勁....無整爛..平安出到花 ...

我唔係高手。
呢盆係買咗帶返屋企,途中整斷咗花梗。
另外有一盆較大的,工人姐姐做家務時,整斷過同一盆花梗兩次,一次在今年一月中,另一次係上個禮拜,我真係好想將盆花收埋落床下底,又心痛又嬲嬲豬
回復

cgi0117 發表於 2019-4-17 16:37:30 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-4-17 15:57
我唔係高手。
另外有一盆較大的,工人姐姐做家務時,整斷過同一盆 ...

整斷過同一盆花梗兩次, 依盆種左好多年嫁啦?
工人姐姐都好唔識DO WOR...衰過一次...都可以衰第2次
回復

Ming36 發表於 2019-4-17 23:08:39 來自手機 |顯示全部樓層
cgi0117 發表於 2019-4-17 16:37
整斷過同一盆花梗兩次, 依盆種左好多年嫁啦?
工人姐姐都好唔識DO WOR...衰過一次...都可以衰第2次  ...

唔係種咗好耐,係舊年嘅賀年花後再開花,已經兩次被折斷,我都唔知佢會唔會再係斷口出芽,我真係傷心到連相都唔想影
回復

nekotoro 發表於 2019-4-18 00:04:50 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-4-17 15:57
我唔係高手。
另外有一盆較大的,工人姐姐做家務時,整斷過同一盆 ...

個大鹿角斷了?
回復

sarshk2014 發表於 2019-4-18 08:42:33 來自手機 |顯示全部樓層
唔好話我烏鴉口,花期都完啦,唔斷都開唔島架啦!天氣熱好易燒冧架!
回復

cgi0117 發表於 2019-4-18 09:48:06 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2019-4-18 08:42
唔好話我烏鴉口,花期都完啦,唔斷都開唔島架啦!天氣熱好易燒冧架! ...

禁諗心情會好D~~~~~留番D養份, 等下年開大花花啦...DD
回復

Ming36 發表於 2019-4-18 14:18:17 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-4-18 00:04
個大鹿角斷了?<span class="emoji emoji1f631"></span>

梅花鹿角冇事,應該呢一兩日就會開花。
係另外一盆,我已經放它在牆角,但仍然未能避免被撞斷的厄運,我真係要諗計收埋佢
回復

Ming36 發表於 2019-4-18 14:23:02 來自手機 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2019-4-18 08:42
唔好話我烏鴉口,花期都完啦,唔斷都開唔島架啦!天氣熱好易燒冧架!<span class="emoji emoji1f633"></span> ...

果盆花已經俾咗兩次機會我,點知.....還是被破壞王撞斷,佢已經整爛我屋企好多嘢,初初嚟到,就話唔識用,教咗佢啦,佢用就整爛或疏忽掉咗落垃圾筒.......下刪千字
但佢嘟唔好搞我啲花吖,唔該
回復

Ming36 發表於 2019-4-18 14:27:50 來自手機 |顯示全部樓層
cgi0117 發表於 2019-4-18 09:48
禁諗心情會好D~~~~~留番D養份, 等下年開大花花啦...DD

其實你咁樣講,我真係感覺好舒服。
呢條花梗被折斷,都未必冇原因,因為它的花梗在葉底打橫生出,是水平面橫向生長(殞命時只有6cm)
我見到葉片有折斷,就知佢成棵撞跌,執返放原位,扮冇事發生過
回復

W88 發表於 2019-4-18 14:55:54 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-4-18 14:27
其實你咁樣講,我真係感覺好舒服。
呢條花梗被折斷,都未必冇原因,因為它的花梗在葉底打橫生出,是水平 ...

撞跌撞斷我都時有發生,我都係執返放原位,就當冇事發生,種花就係咁,要習慣吓!
出花芽而家會集中處理,放無咁大機會碰到位置,減少傷亡!
回復

Ming36 發表於 2019-4-18 15:02:06 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2019-4-18 14:55
撞跌撞斷我都時有發生,我都係執返放原位,就當冇事發生,種花就係咁,要習慣吓!
出花芽而家會集中處理 ...

我梗係明白啦!
唔係自己撞斷,係連續兩次、同一花梗,都係被工人姐姐撞斷,佢仲要唔話我聽,等我自己發現,果刻心情好難平復
回復

nekotoro 發表於 2019-4-18 15:20:27 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-4-18 15:02
我梗係明白啦!
唔係自己撞斷,係連續兩次、同一花梗,都係被工人姐姐撞斷,佢仲要唔話我聽,等我自己發 ...

醒目又有良心的姐姐真的可遇不可求!我見我朋友搵到一個勤力又有愛心都鄧佢高興!
回復