第3類接觸……迷你茅膏菜

作者: 小雷子 发表于 2019-1-13 23:30:13
33060 907
violet_bb 發表於 2019-1-15 20:00:42 |顯示全部樓層
我都係拎棵Weser吧殺呀!!!!
violet_bb 發表於 2019-1-15 20:12:09 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-1-15 19:51
我都唔識!未種過!新年拎埋去拜年,好正呀!可以逗多啲利是! ...

變吸財草!好意頭丫!
powergun 發表於 2019-1-15 20:31:48 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-1-15 19:04
香港雨水多雜質嘛!

咁就咪比佢淋雨啦
powergun 發表於 2019-1-15 20:35:27 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-1-15 19:51
我都唔識!未種過!新年拎埋去拜年,好正呀!可以逗多啲利是! ...

你要派利是啦, 幾億歲重要逗利是
小雷子 發表於 2019-1-15 20:49:18 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-1-15 20:35
你要派利是啦, 幾億歲重要逗利是

你死啦, 怪獸, 連版主都話你  發表於 2019-1-16 01:17
Victor9394 發表於 2019-1-16 00:04:14 |顯示全部樓層

小心唔好經常淨係回 emoji
小雷子 發表於 2019-1-16 11:03:53 來自手機 |顯示全部樓層
Victor9394 發表於 2019-1-16 00:04

多謝提醒!
第一次種食蟲植物(超新手)!小雷子用左好大勇氣去克服內心恐懼,接受呢種咁特別嘅植物!能夠有幸係度開帖,非常榮幸!唔好介意 新手遇到好多問題,好多嘢唔明!想爬文,但近日園館系統出現問題,手機版連舊貼嘅圖片都睇唔返!唯有請教各位前輩,我會努力學習種植,目標好簡單,希望唔好比種死佢!希望版大多多指教!
P. S.小雷子唔係咩……怪獸,只係一個小小小花友!

powergun 發表於 2019-1-16 11:23:53 |顯示全部樓層
Victor9394 發表於 2019-1-16 00:04

版主, 我已成功將本帖樓主小雷子與花友 violet_bb 變成蝕友, 其中本帖樓主小雷子自認係火星人, 但地球火星探測器已到左火星, 未發現有生命的, 有花友發現原來小雷子係巴魯坦星人至岩, 即係咸蛋超人的那隻怪獸,  重比人係香港野生捕獲添,  有哂片的, 所以不容抵賴啦

ps: 樓主係吹水強人, 只要佢係本版吹水, 食蟲版就好熱鬧了

評分

查看全部評分

violet_bb 發表於 2019-1-16 20:21:45 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-1-16 11:23
版主, 我已成功將本帖樓主小雷子與花友 violet_bb 變成蝕友, 其中本帖樓主小雷子自認係火星人, 但地球火 ...

多謝男神根爺割愛送左兩棵Weser苗仔俾我,仲做埋我啟蒙老師,導我入蝕界,令我有機會接觸咁特別嘅植物!我會俾心機學架啦,以後行花墟又多樣野睇啦。
powergun 發表於 2019-1-16 20:25:20 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-1-16 20:21
多謝男神根爺割愛送左兩棵Weser苗仔俾我,仲做埋我啟蒙老師,導我入蝕界,令我有機會接觸咁特別嘅植物! ...

唔使客氣, 多d過黎蝕版吹水啦

好呀!  發表於 2019-1-16 20:36
violet_bb 發表於 2019-1-16 20:27:56 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-1-16 11:03
多謝提醒!
第一次種食蟲植物(超新手)!小雷子用左好大勇氣去克服內心恐懼,接受呢種咁特別嘅植物!能夠 ...

火星女神,我都係用手機上來園藝館的,同你一樣遇到相同問題,用手機版睇唔到相片。後來我試左在右上角開d制出來,發現綠色果條bar右上角最底有個轉“電腦版”的制,得喎,睇到相,所以我而家係用手機開電腦版。你試下丫。
violet_bb 發表於 2019-1-16 20:54:12 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-1-15 01:05
賓賓還有好多苦苣苔小苗買架!下次去開,可以睇埋!<span class="emoji emoji1f60a"></span>

今日3:00左右在bunbun見到好多盆迷你茅膏菜呀,已晒紅果d連埋個小巧玻璃盆架,好別緻。其中兩盆仲有花菖,好靚。另外仲有綠葉版的大棵d嘅。一心諗住appointment 完左過返去買紅葉有花菖嘅,點知6:40去到,得返一棵咋,靚果d全部賣晒!店員話星期五會返貨。原來咁多人種蝕蝕架?!
powergun 發表於 2019-1-16 21:20:42 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-1-16 20:54
今日3:00左右在bunbun見到好多盆迷你茅膏菜呀,已晒紅果d連埋個小巧玻璃盆架,好別緻。其中兩盆仲有花菖 ...

可能係怪獸效應, 佢d fan搶哂d蝕
violet_bb 發表於 2019-1-16 22:09:26 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-1-16 21:20
可能係怪獸效應, 佢d fan搶哂d蝕

小雷子不愧為火星女神,連bunbun都劫清光!
powergun 發表於 2019-1-17 10:06:40 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-1-16 20:27
火星女神,我都係用手機上來園藝館的,同你一樣遇到相同問題,用手機版睇唔到相片。後來我試左在右上角開 ...

但load大相會用多左數據的, 如果數據唔多夠的用戶就要留意啦,
小雷子 發表於 2019-1-17 13:11:22 來自手機 |顯示全部樓層

violet_bb 發表於 2019-1-16 20:27
火星女神,我都係用手機上來園藝館的,同你一樣遇到相同問題,用手機版睇唔到相片。後來我試左在右上角開 ...

唔知咩原因,呢兩日手機版loading 超慢!成幾分鐘先出到一個版面,又唔係次次得,真係頂唔順!唯有放假下先!

菜菜日光浴中,隔離棵花花眼甘甘望住佢!

花花: 點解有咁多蚊滋係你個身度嘅?
菜菜: 唔好意思!我食完嘢,冇抹嘴咋!
花花: 吓!…………食蚊滋…………怪
          獸…………你好核突………… 快走開呀!
菜菜:
powergun 發表於 2019-1-17 13:22:00 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-1-17 13:11
唔知咩原因,呢兩日手機版loading 超慢!成幾分鐘先出到一個版面,又唔係次次得,真係頂唔順!唯有放假下 ...

個server出左問題, 呢排用電腦上都較慢的, 不過電腦通常係駁寬頻或wifi, 應該點都快過3G  4G的

菜菜: 你地製造咁多蚊滋出黎, 主人就係喜歡我幫佢食哂d蚊滋
小雷子 發表於 2019-1-18 18:33:14 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-1-17 13:22
個server出左問題, 呢排用電腦上都較慢的, 不過電腦通常係駁寬頻或wifi, 應該點都快過3G  4G的

菜菜: 你 ...

根爺!你又有分加啦!應該要請大家食飯慶祝下啦!
powergun 發表於 2019-1-18 20:33:08 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-1-18 18:33
根爺!你又有分加啦!應該要請大家食飯慶祝下啦!

無問題, 你來嗎?
violet_bb 發表於 2019-1-18 21:55:24 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-1-18 18:33
根爺!你又有分加啦!應該要請大家食飯慶祝下啦!<span class="emoji emoji1f60f"></span>

自稱大窮人嘅根爺都咁慷慨請食飯咯,火星人點會唔到咁唔俾面唧,呵?