非洲紫羅蘭 Plumberry Glow

作者: yunge0 發表于 2019-1-9 16:36:13
2785 32

昨天手痕買了一盤非洲紫羅蘭, 花不多, 買它是因為喜歡花兒的顏色。由看見它至決定買, 全程只花5秒。

其實旁邊還有其他更美的品種 (那些花瓣有曲邊的), 怕忍不住手,便怱怱離開。
hkclive 發表於 2019-1-9 17:10:25 來自手機 |顯示全部樓層
公喜買到自己心頭好,我成日行花街10次著9次都買唔到,唔知點解師兄師姐成日買到好野,到自己右睇唔到上眼
回復

小雷子 發表於 2019-1-9 17:57:25 來自手機 |顯示全部樓層
hkclive 發表於 2019-1-9 17:10
公喜買到自己心頭好,我成日行花街10次著9次都買唔到,唔知點解師兄師姐成日買到好野,到自己右睇唔到上眼
...

你要求高嘛!花墟已經唔能夠滿足到你 !
回復

小雷子 發表於 2019-1-9 17:58:25 來自手機 |顯示全部樓層
恭喜加入AV大家庭!呢度好毒架,小心!
回復

hkclive 發表於 2019-1-9 18:23:56 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-1-9 17:58
恭喜加入AV大家庭!呢度好毒架,小心!<span class="emoji emoji1f601"></span>

小雷子妳有份毒手加害我
妳係第一個係到寄av苗比我,雖然最後都種唔成功,但會更加另我想種植落去,我比妳淘毒了,所以妳要負責任照顧我,落手教我多啲喇
回復

yunge0 發表於 2019-1-9 18:40:41 |顯示全部樓層
無可否認, 園藝網真係幾毒ga。經常見大家種得咁靚, 很自然會加入齊齊種。不過, 我家不適合種種紫羅蘭, 我還是會寄養在朋友鋪面種, 不可多買。為免走不出花店, 我連旁邊的靚紫羅蘭唔敢多看及拍照。
回復

hkclive 發表於 2019-1-9 19:20:14 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-1-9 18:40
無可否認, 園藝網真係幾毒ga。經常見大家種得咁靚, 很自然會加入齊齊種。不過, 我家不適合種種紫羅蘭, 我還 ...

呢度有師兄師姐無私分享,你可以伸請去試下種植啦,提高下自己嘅層次,到時係下一位大師
回復

小雷子 發表於 2019-1-9 20:25:45 來自手機 |顯示全部樓層
hkclive 發表於 2019-1-9 18:23
小雷子妳有份毒手加害我<span class="emoji emoji1f61b"></span>
妳係第一個係到寄av苗比我,雖然最後都種唔成功,但會更加 ...

"童年時話過 一生到盡頭
也願意 拖著你的手!"
回復

hkclive 發表於 2019-1-9 20:38:27 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-1-9 20:25
"童年時話過 一生到盡頭
也願意 拖著你的手!"<span class="emoji emoji1f631"></span><span class="emoji emoji1f631"></span>
回復

yunge0 發表於 2019-1-9 22:34:08 來自手機 |顯示全部樓層
hkclive 發表於 2019-1-9 19:20
呢度有師兄師姐無私分享,你可以伸請去試下種植啦,提高下自己嘅層次,到時係下一位大師 ...

做大師無咁容易, 更何況此科要寄人籬下, 不方便多種。
回復

hkclive 發表於 2019-1-9 22:59:00 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-1-9 22:34
做大師無咁容易, 更何況此科要寄人籬下, 不方便多種。

我明白寄人籬下,我都係,我放露台,我老婆掛衫收衫時成日掃跌我啲花花,比佢咁整我都死左幾盤花,試過嘈過交,冇自己地方種野係好慘,成日見到有師兄師姐有地方露養,一係就成間房搭曬成個棚層架 種,真係流曬口水
回復

nekotoro 發表於 2019-1-9 23:49:51 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-1-9 18:40
無可否認, 園藝網真係幾毒ga。經常見大家種得咁靚, 很自然會加入齊齊種。不過, 我家不適合種種紫羅蘭, 我還 ...

咁你就要精心挑選最特別的AV來種,例如小雷子最愛的車轆俄種!
回復

yunge0 發表於 2019-1-10 06:45:53 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-1-9 23:49
咁你就要精心挑選最特別的AV來種,例如小雷子最愛的車轆俄種!<span class="emoji emoji1f606"></span><span class="emoji emoji1f606"></span> ...

我連基本種植都未掌握得好, 不會特別挑選品種了。只求現有的紫羅蘭能健康成長, 便心滿意足了。
回復

yunge0 發表於 2019-1-10 07:00:10 來自手機 |顯示全部樓層
hkclive 發表於 2019-1-9 17:10
...

我已好幾個月沒有到花墟了, 我認為買花都是靠眼緣, 未必次次有收獲。
買花和養花是兩回事。
養花會抱着有如珍惜眼前人心態, 認真照顧它。雖然沒有買新花的新鮮感, 卻有花與人之間的互動, 是另一種樂趣。
回復

nekotoro 發表於 2019-1-10 17:35:56 來自手機 |顯示全部樓層
咁祝你早日掌握要訣,之後可以彈性選擇自己所愛…的花!
回復

yunge0 發表於 2019-1-10 18:19:23 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-1-10 17:35
咁祝你早日掌握要訣,之後可以彈性選擇自己所愛…的花!

多謝!
回復

小雷子 發表於 2019-1-10 20:40:02 來自手機 |顯示全部樓層
hkclive 發表於 2019-1-9 22:59
我明白寄人籬下<span class="emoji emoji1f62d"></span>,我都係,我放露台,我老婆掛衫收衫時成日掃跌我啲花花,比佢咁整我 ...

有露台巳經超好啦!我都係得個窗台咋!
如果你負責掛衫及收衫,問題就可以解決啦!而露台話事人就係你啦!
回復

hkclive 發表於 2019-1-10 20:49:36 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-1-10 20:40
有露台巳經超好啦!我都係得個窗台咋!
如果你負責掛衫及收衫,問題就可以解決啦!而露台話事人就係你啦 ...

我爭住掛衫架,我掛完衫,佢右嫌掛得唔好,佢自己偷偷再掛過,就係咁成日掃跌曬植物,之後右偷偷地塞返植物入花盤,右粗手粗腳,先整死D植物
就係咁先搞到我出口話佢,其實我都唔想嘈,因不止一次係咁
回復

小雷子 發表於 2019-1-10 21:13:14 來自手機 |顯示全部樓層
hkclive 發表於 2019-1-10 20:49
<span class="emoji emoji1f62d"></span>我爭住掛衫架,我掛完衫,佢右嫌掛得唔好,佢自己偷偷再掛過,就係咁成日掃跌曬植物 ...

男人之苦!

回復

hkclive 發表於 2019-1-10 21:21:14 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-1-10 21:13
男人之苦!<span class="emoji emoji1f622"></span>

嬲係因為我掛完衫佢右再多手掛過

如果佢右鐘意種植,妳話幾完美呢
回復

12下一頁