植物燈

作者: 小雷子 發表于 2019-1-7 14:40:04
19231 91
minipooh001 發表於 2019-1-9 19:46:32 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子,我係用這款燈,1支白光,1支紅藍光,淘返嚟的,你參考吓。

【宸华LED植物补光灯全光谱生长灯花卉绿植多肉盆景桌面夹子补光灯】https://m.tb.cn/h.3IFADgk?sm=170faf 点击链接,再选择浏览器咑閞;或復·制这段描述¥2zoibqnz8Bb¥后到淘♂寳♀
回復

violet_bb 發表於 2019-1-16 22:26:02 |顯示全部樓層

我係根據根爺之前post的尋燈記去深水埗深之X買的,個老闆娘會按你需要即場砌燈俾你,我揀左白光(全光譜),因為接受唔到粉紅色燈(我覺得好似架部咁):

http://hkplants.com/forum.php?mo ... extra=&mobile=2
回復

B17 發表於 2019-1-17 18:28:17 |顯示全部樓層
迷岩每年夏天都會熱到燶葉,冬天又會乾到殘
前年由3 x T5減到 2 x T5 + 1 X LED,效果麻麻,仍有燶葉
最近再減到 1 X T5 (白光) + 2 X LED (黃光),放入大膠箱保濕,希望做到冬天唔乾,夏天唔燶
回復

小雷子 發表於 2019-1-17 19:57:16 來自手機 |顯示全部樓層
MC1204 發表於 2019-1-8 14:04
我用緊呢款,加左夾用。
之前花貓不斷長高,用左就唔再高呀!

用左之后,貓貓有冇開到花?
回復

小雷子 發表於 2019-1-17 20:08:27 來自手機 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-1-16 22:26
我係根據根爺之前post的尋燈記去深水埗深之X買的,個老闆娘會按你需要即場砌燈俾你,我揀左白光(全光譜) ...

夜晚粉紅色光,BB變身成為迷人pink lady ! 唱埋首懷舊金曲<熱咖啡>!
回復

小雷子 發表於 2019-1-17 20:14:19 來自手機 |顯示全部樓層
minipooh001 發表於 2019-1-9 19:46
小雷子,我係用這款燈,1支白光,1支紅藍光,淘返嚟的,你參考吓。

【宸华LED植物补光灯全光谱生长灯花卉 ...

好奇怪,之前手機版見唔到你留言,轉左電腦版睇到,但又冇左張相!依加兩樣都睇到!好嚇人!
好想讚下你,你佈置得好靚!

謝謝欣賞 :)  發表於 2019-1-17 20:22
回復

小雷子 發表於 2019-1-17 20:24:50 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-1-17 18:28
迷岩每年夏天都會熱到燶葉,冬天又會乾到殘
前年由3 x T5減到 2 x T5 + 1 X LED,效果麻麻,仍有燶葉
最 ...

2黃1白,夠唔夠光?
如果層架加高啲,可改善温度太熱?
今年冬天太乾燥,葉乾,又中左蟎!真係冇蟲不歡!
日頭曬太陽,晚上入温室!情況受控!濕度高,葉葉又飽滿,靚左好多!
回復

B17 發表於 2019-1-17 21:31:28 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-1-17 20:24
2黃1白,夠唔夠光?
如果層架加高啲,可改善温度太熱?
今年冬天太乾燥,葉乾,又中左蟎!真係冇蟲不歡! ...

夠唔夠光,試過先知
層架高又會唔夠光,LED成功機會大d
回復

MC1204 發表於 2019-1-17 22:54:28 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-1-17 19:57
用左之后,貓貓有冇開到花?<span class="emoji emoji1f60a"></span>

用左燈照差不多2個月,我D貓貓現在大部份開始都有花蕾。好期待睇下開花的貓貓呀!
回復

MC1204 發表於 2019-1-17 22:58:46 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-1-17 19:57
用左之后,貓貓有冇開到花?<span class="emoji emoji1f60a"></span>

呢度係其中一盆的花蕾呀!
回復

小雷子 發表於 2019-1-17 23:26:33 來自手機 |顯示全部樓層
MC1204 發表於 2019-1-17 22:58
呢度係其中一盆的花蕾呀!

有效果非常好!期待你貓貓開花照!
回復

violet_bb 發表於 2019-1-18 21:51:53 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-1-17 20:08
夜晚粉紅色光,BB變身成為迷人pink lady ! 唱埋首懷舊金曲!<span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f602"></span>[e ...

哇!唔好啦掛,嚇親街坊!
回復

powergun 發表於 2019-1-18 23:37:41 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-1-18 21:51
哇!唔好啦掛,嚇親街坊!

唔怕, 我都無嚇親街坊
回復

B17 發表於 2019-1-20 22:38:25 |顯示全部樓層

轉2 x LED + 1 x T5已經一星期,用sinn. super orange為參考
之前葉片不掂盆邊,依加正要跨越盆邊,睇黎黃光LED合適種迷岩
一星期後再睇睇,ok的話換埋支T5,變成3 x LED

盒蓋唔夠透光,改用鐵網加透明膠紙
回復

小雷子 發表於 2019-1-20 23:54:02 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-1-20 22:38
轉2 x LED + 1 x T5已經一星期,用sinn. super orange為參考
之前葉片不掂盆邊,依加正要跨越盆邊,睇黎黃 ...

得兩葉,但已經有花冧,太神奇啦!
葉片好健康,顏色冇偏黃,即係光源加強左,又冇咁熱!所以快高長大?
回復

B17 發表於 2019-1-20 23:59:43 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-1-20 23:54
得兩葉,但已經有花冧,太神奇啦!
葉片好健康,顏色冇偏黃,即係光源加強左,又冇咁熱!所以快高長大? ...

因為球大,唔需要葉大,用儲存養份已經開到花
冬天唔會過熱,光強度差唔多,不過用膠盒增加濕度,可免冬天乾燥
回復

B17 發表於 2019-1-23 17:21:01 來自手機 |顯示全部樓層

尋日將最後一支T5轉埋做LED,一星期後睇效果
膠箱內溫度高兩度,同T5一樣,照計T5熱d,溫度應該低番d先啱,奇怪!!

回復

B17 發表於 2019-1-25 23:27:41 |顯示全部樓層
回復

小雷子 發表於 2019-1-29 11:27:22 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-1-25 23:27
Think Beyond White LED Grow Lights

你睇完,有咩總結呢?
回復

B17 發表於 2019-1-29 11:48:04 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-1-29 11:27
你睇完,有咩總結呢?

講左d color temperature既理論,肉眼見到既光,不是真實顏色
葉綠素a/b,祇要紅藍光,所以植物燈偏重紅藍,不是全對,其實其他顏色都重要,原文:"3000K/4000K (warm) LED spectrums happen to have an ideal amount of blue light, and a good amount of yellow light for growth power.  Even though red and infrared are mostly left out, it’s a decent growth spectrum."
結論係冇乜結論
不過令人懷疑黃光LED好定白光LED好,特別係最後張圖,warm white LED綠光最多,我用緊黃光

回復