香氣迷人的英國薰衣草

作者: nekotoro 发表于 2019-1-3 00:15:19
2689 10
十一月播種二三十粒,只有七粒成功發芽,比四月嗰次全軍覆沒好好多!(其實有兩粒無啦啦八月出芽,不過都係拜拜了)

學人浸水入雪櫃再播種

一粒塵咁細

聖誕節果排

依家大好多了,有時夜晚照下燈補充下! 640408E4-C0FF-468C-976E-84DA52AC5CCE.jpeg

不過我發現啲葉比較薄,唔似夏天出芽嗰棵葉細長好多但厚身啲,唔通係光照嘅問題?

andyman 發表於 2019-1-3 14:40:53 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-1-6 17:39:06 來自手機 |顯示全部樓層
祝你成功!
nekotoro 發表於 2019-1-8 09:39:44 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-1-6 17:39
祝你成功!

多謝你!你有無種過?我總係覺得啲葉好薄,而且薰衣草的獨特香味較淡,比較多草青味!
小雷子 發表於 2019-1-8 13:33:42 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-1-8 09:39
多謝你!你有無種過?我總係覺得啲葉好薄,而且薰衣草的獨特香味較淡,比較多草青味!
yunge0 發表於 2019-1-8 14:29:47 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-1-8 09:39
nekotoro 發表於 2019-1-8 15:35:28 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-1-8 13:33
睇你種,好似自己種一樣咁,要多啲 update生長情況 ,期待你成功,種出一塊薰衣草田!
gita 發表於 2019-1-8 19:03:36 來自手機 |顯示全部樓層
試過播種薰衣草,長得很徒長,亦買過十次八次薰衣草盆栽,都逃不過夏天拜拜的宿命。因為夏天濕熱的天氣,加上濃香,最吸引紅蜘蛛等蟲害,植株往往變弱,繼而易晒瓜。 但薰衣草香就是極度迷人,真想找到適當方法可以養得到。 希望你成功種植!
nekotoro 發表於 2019-1-8 19:34:20 來自手機 |顯示全部樓層
紅蜘蛛!
我巧驚會惹埋其他花,有沒有辦法防紅蜘蛛入侵?
nekotoro 發表於 2019-1-23 11:55:21 來自手機 |顯示全部樓層
21/1 晚近照,出左第六或第七對真葉了!
nekotoro 發表於 2019-1-31 15:41:26 來自手機 |顯示全部樓層
30/1 - 除左生高左,有向橫發展的跡象!