Neko與花 (4/3/2020 更新花相)

作者: nekotoro 發表于 2019-1-2 13:16:59
5604 53
Ming36 發表於 2019-1-30 16:03:33 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-1-30 16:02
十字花插葉好大機會出不到十字的!<span class="emoji emoji1f606"></span>

原來係咁!又教識我多一樣嘢。
咁佢一般用咩方式繁殖?
回復

nekotoro 發表於 2019-1-30 16:06:03 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-1-30 16:03
原來係咁!又教識我多一樣嘢。
咁佢一般用咩方式繁殖?

插花菖或側芽繁植,呢啲嘢太高深,我都係搵發叔!
回復

Ming36 發表於 2019-1-30 19:27:33 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-1-30 16:06
插花菖或側芽繁植,呢啲嘢太高深,我都係搵發叔!<span class="emoji emoji1f606"></span><span class="emoji emoji1f606"></span> ...

元朗石崗都可以去到,我估粉嶺唔會難到我,有機會,我會去搵他
回復

nekotoro 發表於 2019-1-30 23:14:09 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-1-30 19:27

你會響發叔度捧走一堆靚苗兼學到好多嘢!佢種啲蘭花都好靚㗎!
回復

小雷子 發表於 2019-1-30 23:20:07 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-1-30 19:27

石崗我都未去過!好遠喎!
粉嶺易好多,去發塲,怕你收唔手喎!
回復

Ming36 發表於 2019-1-30 23:24:52 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-1-30 23:20
石崗我都未去過!好遠喎!
粉嶺易好多,去發塲,怕你收唔手喎!<span class="emoji emoji1f602"></span>
回復

Ming36 發表於 2019-1-30 23:26:52 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-1-30 16:06
插花菖或側芽繁植,呢啲嘢太高深,我都係搵發叔!<span class="emoji emoji1f606"></span><span class="emoji emoji1f606"></span> ...

我睇書同呢度啲大大,有用呢種繁殖方法,但自己從來未試過。BB班怕搞唔掂

我都淨係插下葉咋,已經好多嘢玩,高難度的都係遲D先試!  發表於 2019-1-31 14:12
回復

nekotoro 發表於 2019-2-11 15:34:24 來自手機 |顯示全部樓層
尋日行花墟遇到喵~ 放幾張上來賀大家生日,名副其實的有花有貓(Neko), 祝大家生日快樂!

9FD21641-7628-4DA3-A71C-97D6FBAC9891.jpeg 703C569D-C471-4CF1-8694-ACD75EDA5FEA.jpeg
回復

Ming36 發表於 2019-2-11 17:42:18 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-1-3 17:41
兩個月咁大棵好叻呀!應該好快開花!<span class="emoji emoji1f44f"></span><span class="emoji emoji1f3fc"></span><span class="emoji emoji1f44f"></span>[emo ...

初七人日,承你貴言
搣走老葉後,佢哋真係大得好快,係依度傾計分享,一個月多啲,我發現佢哋有花蕾了
回復

nekotoro 發表於 2019-2-11 18:09:14 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-2-11 17:42
初七人日,承你貴言<span class="emoji emoji1f44d"></span><span class="emoji emoji1f44d"></span><span class="emoji emoji1f44d"></span>
搣走老葉後,佢哋真 ...

犀利啊!鄧你開心,等靚靚花相!

呢兩盆,各有兩朵花蕾。令一盆的花蕾實在太小,影到都睇唔到,遲啲再分享  發表於 2019-2-11 18:12
回復

nekotoro 發表於 2019-2-22 18:18:35 來自手機 |顯示全部樓層
上星期日入發場又掃了很多小美人入門,其中一盆已經見冧,最近開花了,在這裡分享下花花的美態!

22/2/2019 - 新買的 S754+

第一眼被漂亮的斑葉吸引,另外從外窺見花冧上有深淺的線條,查號碼見到是綠色加紫色的配搭,即時愛上!果然是個漂亮的小美人!

另一新入門的是花友慷慨贈送的變異美花,仿似十字的淺紫條紋,漂亮的波浪葉,太幸運了!

第一批購入又已經開花的AV第一次花期大部分已完結,唯有S966+ 風采依然,仍然風華正茂!雖然葉子沒什麼斑,不過花朵的綠邊挺明顯,對色!好開心向發叔買了她回家!
回復

pekklewin 發表於 2019-2-22 22:38:11 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-2-22 18:18
上星期日入發場又掃了很多小美人入門,其中一盆已經見冧,最近開花了,在這裡分享下花花的美態!

22/2/201 ...

很多靚花 S754+ 花色好特別

謝謝賞花!係呀!冇諗過綠色加綠色加紫色會咁靚!^o^  發表於 2019-2-23 00:55
回復

hkclive 發表於 2019-2-25 20:54:50 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-1-30 16:01
恭喜!恭喜!花開富貴,好靚嘅十字花紋。真係要排隊,等修葉。

好靚呀

十字花要插花菖/側芽 先保留到十字

多謝賞花!十字花靚但難繁殖,希望佢哋可以繼續欣欣向榮!夏天將是一個挑戰!  發表於 2019-2-25 23:15
回復

ling12155 發表於 2019-2-26 15:59:08 來自手機 |顯示全部樓層
好靚呀

多謝欣賞!你有種了什麼靚花,放上來大家欣賞下!^o^  發表於 2019-2-26 16:28
回復

nekotoro 發表於 2019-4-23 22:31:57 來自手機 |顯示全部樓層
好耐無放新花相,今天一返工見佢開左啲啲,開心到要同大家分享!登登登凳⋯⋯車轆吖!

佢隻色好出呀,多謝發叔!
回復

chestnut007 發表於 2019-4-23 22:34:41 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-4-23 22:31
好耐無放新花相,今天一返工見佢開左啲啲,開心到要同大家分享!登登登凳⋯⋯車轆吖!<span class="emoji emoji1f606"></span> ...

好靚啊!發叔講過車轆容易種。
回復

nekotoro 發表於 2019-4-23 22:37:01 來自手機 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2019-4-23 22:34
好靚啊!發叔講過車轆容易種。

係呢!佢出左幾菖花,希望可以同時開花喇!
回復

rwgplant 發表於 2019-4-23 23:36:23 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-4-23 22:31
好耐無放新花相,今天一返工見佢開左啲啲,開心到要同大家分享!登登登凳⋯⋯車轆吖!<span class="emoji emoji1f606"></span> ...

你嘅Pinka未全開都已經好靚,開齊花就更加無得輸,有埋Shinning bell就更好
回復

nekotoro 發表於 2019-4-24 01:14:37 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-4-23 23:36
你嘅Pinka未全開都已經好靚,開齊花就更加無得輸,有埋Shinning bell就更好 ...

多謝賞花!我隻bell 未有花呢!要生大啲先夠壯,希望都開到喇!
回復

chestnut007 發表於 2019-4-24 08:43:14 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-4-23 22:37
係呢!佢出左幾菖花,希望可以同時開花喇!

我的車轆是J48,妳的是J49,請問有什麼分別?
回復