2019年開心玩肉~#607 爆晒盆玉露

作者: lamkaicheung 發表于 2018-12-31 22:55:59
24558 606
lamkaicheung 發表於 2019-3-2 18:57:54 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-3-2 13:01
我都係咁諗
應該好快又可以分俾大家<span class="emoji emoji1f44d"></span>

如果種唔死,我都會將鼻屎變成牛屎咁大堆嘅!
到時真係要花友幫幫手清一清新界啲牛屎先得喇!
回復

lamkaicheung 發表於 2019-3-19 18:37:26 來自手機 |顯示全部樓層
收工回家第一件是就係睇睇所種的植物, 隔幾日先會攞張梯睇埋吊盆嗰啲,發現吊盆波尼亞爆晒花,攞起手機就拍,影影下就襯較高位置順手影埋其他!

由較高位置影另外一位波尼亞,呢盆曾經出現過某帖,她的盆口只有5寸已湧曬出嚟,佢嘅爆炸力真係非常驚人!

順便影埋其他多肉一齊睇睇喇

黃金萬年萬一大一小也曾出現過某帖,在此更新一下!
回復

lamkaicheung 發表於 2019-3-19 18:59:10 來自手機 |顯示全部樓層
想講下波尼亞爆花同埋介紹佢嘅爆炸力,花很細小一粒粒,近鏡頭影埋去都幾靚㗎,開起上嚟到幾犀利真係百花齊放,最利害就係爆發非常嚇鬼,唔洗點種亂咁拋都周圍生,又唔洗點樣打理同照顧,真係好强生命力!
回復

lamkaicheung 發表於 2019-3-19 20:16:12 來自手機 |顯示全部樓層

神童演變過程
上年5月份回家,當時是夏季放在避暑區養殖,回來只有幾片葉子,經過炎熱嘅夏天,下層葉片還有少少皺 20190123_174231.jpg
到了秋季天氣開始漸漸涼,經過幾個月放在露台養殖,神童葉片多咗幾層 還長了雙頭
到了今年2月份再影一次,開始出現三胞胎
到了現在周邊都生滿了好多BB出嚟,還是捨不得砍頭的,想睇下佢日後演變成什麼樣都好,也想等埋佢開花!
回復

violet_bb 發表於 2019-3-19 20:46:50 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-3-19 20:16
神童演變過程

上年5月份回家,當時是夏季放在避暑區養殖,回來只有幾片葉子,經過炎熱嘅夏天,下層葉片還 ...

王子真係好犀利,盆盆爆葉爆花!睇見都開心!
回復

lamkaicheung 發表於 2019-3-19 21:03:46 來自手機 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-3-19 20:46
王子真係好犀利,盆盆爆葉爆花!睇見都開心!

不止呢啲,連手機都就嚟爆到冇位放相!
自從上年入坑起,手機都開始8成係肉照哎!
回復

violet_bb 發表於 2019-3-19 21:38:10 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-3-19 21:03
不止呢啲,連手機都就嚟爆到冇位放相!<span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f602"></span>
自從上年入坑起,手機都 ...

哈哈,正常丫!
將手機的相過晒落電腦度囉,清空d位就可以繼續任影啦!!!
如果連電腦都爆,咪買舊外置hard disc囉!Hahahahahaha

施主意見都唔錯,擺上雲端會方便啲嘅!  發表於 2019-3-19 22:28
回復

菜妹 發表於 2019-3-20 02:10:23 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-3-19 18:37
收工回家第一件是就係睇睇所種的植物, 隔幾日先會攞張梯睇埋吊盆嗰啲,發現吊盆波尼亞爆晒花,攞起手機就 ...

盆盆爆肉,黑面王子個肉宮好多野睇。
回復

lamkaicheung 發表於 2019-3-20 06:11:40 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-3-20 02:10
盆盆爆肉,黑面王子個肉宮好多野睇。

到現在只得幾盆比較爆,她們的特性真係好强勁,有部已經俾我亂咁棄置,至於其他還是細細盆,日後都會慢慢post 不同種類嘅照片,到時請菜妹多多留意喇!
回復

lamkaicheung 發表於 2019-3-29 18:42:35 來自手機 |顯示全部樓層
小精靈空氣草
首次接觸小精靈唔難養,我只養了四個月是一位老村民贈送的,只要掛在陰涼有微風地方,一個星期噴一次水,紫色嘅部就是花,雖然花不算靚,但同時間原本綠色的葉轉變成火紅色都幾特別!
回復

lamkaicheung 發表於 2019-3-29 19:20:18 來自手機 |顯示全部樓層
天台露養晨拍,就快要渡夏留影

小米星
藍蘋果
姬朧月
不知名老中青
艾倫
紅宝石
火祭
晚霞之舞
綠松
白龍丸
二年一直不知名字丸丸,近日在園藝館看到一位花友po照,才得知是白龍丸,好名字夠晒型仔!
其他唔逐一介紹啦,怕三日三晚講唔完!
回復

little_stone 發表於 2019-3-29 21:09:57 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-3-29 19:20

小米星

影張大合照啦!
我下星期都要影,就快渡夏好緊張,好似一年一度大考咁
回復

yunge0 發表於 2019-3-29 22:20:30 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-3-29 21:09
影張大合照啦!
我下星期都要影,就快渡夏好緊張,好似一年一度大考咁<span class="emoji emoji1f648"></span> ...

係呀!我都苦惱緊渡夏問題。
回復

yunge0 發表於 2019-3-29 22:29:46 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-3-19 18:37
收工回家第一件是就係睇睇所種的植物, 隔幾日先會攞張梯睇埋吊盆嗰啲,發現吊盆波尼亞爆晒花,攞起手機就 ...

波尼亞種到倒瀉哂。黃金草爆到針都插入。
回復

yunge0 發表於 2019-3-29 22:32:50 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-3-29 18:42
小精靈空氣草

花好特別,種得好好!

回復

lamkaicheung 發表於 2019-3-29 22:48:07 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-3-29 21:09
影張大合照啦!
我下星期都要影,就快渡夏好緊張,好似一年一度大考咁<span class="emoji emoji1f648"></span> ...

上個星期日我已掛好遮光網,渡夏冇有怕!
回復

little_stone 發表於 2019-3-29 23:07:19 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-3-29 22:48
上個星期日我已掛好遮光網,渡夏冇有怕!

王子就好啦,好整齊,我嗰邊垃圾堆咁
而且睇落仲有好多位可以種嘢
回復

lamkaicheung 發表於 2019-3-29 23:15:37 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-3-29 22:32
花好特別,種得好好!

養空氣草我覺得最好玩就係可以自己用同物料,設計不同做掛物擺設,都幾有趣得意㗎!
贈送小精靈的老村民給我睇睇佢家中的小精靈相照已經嚇一跳,一個字形容勁!
回復

lamkaicheung 發表於 2019-3-29 23:29:21 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-3-29 23:07
王子就好啦,好整齊,我嗰邊垃圾堆咁<span class="emoji emoji1f648"></span>
而且睇落仲有好多位可以種嘢
回復

violet_bb 發表於 2019-3-30 09:51:38 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-3-29 19:20

小米星

王子係咪放左d牡蠣落泥度?
回復