2019年開心玩肉~#608 銀手指

作者: lamkaicheung 發表于 2018-12-31 22:55:59
24623 610
MasterTT 發表於 2019-11-15 19:16:26 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2019-11-15 07:43
果間叫廣場,
內街果間先叫大紛紛!

係咪店舖寫住㗎?
回復

freddywongdy 發表於 2019-11-15 20:01:23 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2019-11-15 19:16
係咪店舖寫住㗎?

你去行一轉果時留意下咪知囉!
回復

MasterTT 發表於 2019-11-15 21:22:48 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2019-11-15 20:01
你去行一轉果時留意下咪知囉!

Ok thanks

甭客氣!^^  發表於 2019-11-16 06:15
回復

lamkaicheung 發表於 2019-11-15 22:05:51 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2019-11-15 21:22
Ok thanks

孖T袋定銀彈,螺旋棒咁大支除時要幾舊水先落倒樓!
回復

MasterTT 發表於 2019-11-16 09:42:54 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-11-15 22:05
孖T袋定銀彈,螺旋棒咁大支除時要幾舊水先落倒樓!
回復

lamkaicheung 發表於 2019-11-16 12:41:05 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2019-11-16 09:42
唔買棒都可以買其他肉

孖T唔好誤會呀,我係話你去買螺旋仙人掌時候,實會睇埋周邊嗰啲植物,分分鐘喜歡埋其他,提提你帶多少少錢係銀包倒啫!

知道啦^_^  發表於 2019-11-16 12:54
回復

lamkaicheung 發表於 2019-11-19 13:33:52 來自手機 |顯示全部樓層
緣分

今天放假食完早餐,無無聊聊唔知去邊,咁早又有冇店舖開口,就諗起街市內有檔花舖,入到去左望右望見到棵玉麒麟錦,第一個感覺覺得成把扇形,攞起問花店老闆價,就俾錢走人。
背後拍來一張

回復

MasterTT 發表於 2019-11-19 18:24:19 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-11-19 13:33
緣分

今天放假食完早餐,無無聊聊唔知去邊,咁早又有冇店舖開口,就諗起街市內有檔花舖,入到去左望右望見 ...

幾多錢㗎?綴化+錦斑?

$48  發表於 2019-11-19 20:35
回復

freddywongdy 發表於 2019-11-19 19:42:54 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-11-19 13:33
緣分

今天放假食完早餐,無無聊聊唔知去邊,咁早又有冇店舖開口,就諗起街市內有檔花舖,入到去左望右望見 ...

哩個好靚呀!有眼光!

$48  發表於 2019-11-19 20:34
回復

lamkaicheung 發表於 2019-11-19 20:39:41 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2019-11-19 19:42
哩個好靚呀!有眼光!

哈哈,屋企有把扇,返工唔洗俾人跣!
回復

lamkaicheung 發表於 2019-12-2 15:28:45 來自手機 |顯示全部樓層

白龍丸
在#131,#172出現過嘅白龍丸,當初回來時只是乒乓球大小,唔經唔覺就養咗佢两年幾,養佢唔難又唔洗點照顧,但喺就越大越頭重腳輕生到斜鬼晒,仲斜過比薩斜塔!
近日不斷開花,開出來嘅花俾以往多和密㗎,還要請屋企人幫手拍才有的圖照,再養多幾年唔知會有幾大舊呢!
攝19/11/30

鬼切蘆薈
最初初回來嘅鬼切蘆薈是奀奀瘦瘦,因為朋友種植嘅環境缺光,所以就送咗俾我試種,睇番相先記得,原來種咗佢差不多两年,真大舊咗又靚咗!

小鮮肉
朋友好多時都會出花墟尋寶,知道邊倒有筍嘢執,我都會叫朋友出開花墟幫我望望有冇啲古靈精怪小鮮肉,今次就幫我揾咗呢两隻好嘢返嚟,左邊呢棵係仙人柱夠晒得意特別!
週末朋友又出了花墟,又幫我買咗棵荀嘢回來,叫做非洲霸王樹又稱狼牙棒,屋企又多一件攻擊性武器!

回復

little_stone 發表於 2019-12-5 13:43:11 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-12-2 15:28
白龍丸
在#131,#172出現過嘅白龍丸,當初回來時只是乒乓球大小,唔經唔覺就養咗佢两年幾,養佢唔難又唔洗 ...

好多夏種型喎!等我又再俾啲王子啦=p
我有紫龍角、明月香姬(軟毛仙人掌)、一啲不知名嘅團扇
遲啲補相睇下王子有冇興趣~

BTW, 啱啱覆咗王子pm啦,唔好意思丫,唔知點解成日冇顯示

有興趣!*\(^o^)/*  發表於 2019-12-6 05:47
回復

little_stone 發表於 2019-12-14 21:49:45 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-11-15 14:21
好的<span class="emoji emoji1f60a"></span>,這樣我就可以慳回一些銀彈,再獵豔其他 !<span class="emoji emoji1f60d"></span><span class="emoji emoji1f60d[/ ...

王子,砍頭後千兔同鷹兔狀態都唔好呀
鷹兔可以俾到葉苗你,但千兔就應該冇啦,唔好意思呀
梅兔就狀態好好,有根:
圖中另一棵係木偶人(仙人掌),王子有興趣嗎?

同埋之前講好嘅不知明團扇(右2棵),再加大理石團扇(最左好徒嗰棵),同疑似係梨果仙人掌:

除咗紫龍角、縞馬,仲有掌上珠(白色嗰棵,伽藍菜屬)、普西麗菊、明月香姬

預祝聖誕節快樂
回復

lamkaicheung 發表於 2019-12-14 22:45:32 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-12-14 21:49
王子,砍頭後千兔同鷹兔狀態都唔好呀
鷹兔可以俾到葉苗你,但千兔就應該冇啦,唔好意思呀
...

厚顏無恥嘅我多多都想要㗎!
千兔冇唔緊,以經俾咗好多我喇,木偶人好得意ok鍾意呀!
好多謝石子俾咁多咁多我過聖誕節,thanks 晒
回復

lamkaicheung 發表於 2019-12-21 15:21:51 來自手機 |顯示全部樓層

招兵買馬
為咗廣大自己嘅肉園宮殿,不斷招兵買馬,搞到自己都要節衣縮食,又要襯雙12貪有少少優惠, 慳埋慳埋都係為咗買啲小鮮肉回來!
喺今個月收到两個紅炸彈,炸到自己要勒緊褲頭,食Lunch 都慳番兩蚊唔轉凍飲,碗車仔麵4餸變2餸,搞到樣樣都要就住就住,買肉都要左度右計,揀平唔揀貴!
噚日收早拿拿聲即刻趕返屋企,摷晒啲要用嘅盆泥剷出嚟, 將已風乾成晚嘅小鮮肉上盆,整整下整到手藤又腳震,足足整咗我3個鐘先完成 ,搞到晚飯都唔得閒食,肚又 gili gulu 打晒鼓,還令到啲地方好似開壇作法咁,之後又要執餐懵!
有時會係倒諗……可苦呢!
日後小鮮肉唔死,先同大家探討再研究!

回復

lamkaicheung 發表於 2020-1-6 12:44:56 來自手機 |顯示全部樓層

姬秋變異

盆中的姬秋麗,幾個月前已經留意到有小一粒出現奶黃白, 漸漸長大都沒有褪色,再過多一排嘗試取最下的葉,做葉孵看看她沒有葉綠素,能否孵出小苗!
再來張近鏡頭拍攝
回復

freddywongdy 發表於 2020-1-6 14:33:44 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-12-21 15:21
招兵買馬
為咗廣大自己嘅肉園宮殿,不斷招兵買馬,搞到自己都要節衣縮食,又要襯雙12貪有少少優惠, 慳埋慳 ...

笑死我啦!
中毒太深啦啓!恭喜晒!
回復

lamkaicheung 發表於 2020-1-6 18:41:14 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-1-6 14:33
笑死我啦!
中毒太深啦啓!恭喜晒!

哈哈,我燒咗fuse 簡稱跳大制!
回復

lamkaicheung 發表於 2020-1-10 00:28:33 來自手機 |顯示全部樓層
花姿美肉

芙蓉雪蓮種咗一年有多,首次抽花芽,一抽就抽三枝花芽!
加張大頭照

冬美人種咗都有两年,也是首次抽花芽

小圓貝一枝獨秀,聚花成球看落也不錯!
不同角度,現花姿

黑夜背景,原來也不錯!

回復

freddywongdy 發表於 2020-1-10 07:07:46 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-1-10 00:28
花姿美肉

芙蓉雪蓮種咗一年有多,首次抽花芽,一抽就抽三枝花芽!

夜攝有另一番美態!

謝謝到訪欣賞!(*^ω^*) 黑暗中有種神秘感!  發表於 2020-1-10 10:31
回復