Tiyuan’s Rin Rin Sp 爆花

作者: nekotoro 發表于 2018-12-28 22:46:18
5133 75
小雷子 發表於 2018-12-31 22:34:50 來自手機 |顯示全部樓層
minipooh001 發表於 2018-12-31 22:28
我有見到金泥呀,個店員話可以用嚟舖喺泥面靚d 喎,咁咪見唔到d 泥乾定濕,所以我無買到 ...

唔係話,莫非見到金,個人心情靚D!
你睇返珠石包裝背面,有講唔同物料,有唔同功能!
回復

nekotoro 發表於 2018-12-31 23:01:38 來自手機 |顯示全部樓層
minipooh001 發表於 2018-12-31 22:25
放喺泥面有咩用呢?喺泥中就話疏水啫

其實係同泥撈埋一齊,不過由於佢輕身,多次淋水後走咗上面啫!佢嘅作用主要係疏水,而又不影響泥的酸鹼度。
回復

小雷子 發表於 2018-12-31 23:14:54 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2018-12-31 23:01
其實係同泥撈埋一齊,不過由於佢輕身,多次淋水後走咗上面啫!佢嘅作用主要係疏水,而又不影響泥的酸鹼度 ...

店員講嘅嘢,真係唔多可信!
回復

nekotoro 發表於 2018-12-31 23:35:16 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-12-31 23:14
店員講嘅嘢,真係唔多可信!<span class="emoji emoji1f605"></span>

我第一次聽話係裝飾
回復

Ming36 發表於 2019-1-1 00:38:20 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-12-30 21:31
今次為買而買!好大鑊!<span class="emoji emoji1f605"></span>

請問最下幅相,紫色花果盆叫咩名?
回復

小雷子 發表於 2019-1-1 00:42:35 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-1-1 00:38
請問最下幅相,紫色花果盆叫咩名?

Funnamblue

小雷子不知不覺間播咗毒!( ̀⌄ ́)  發表於 2019-1-1 00:57
回復

Ming36 發表於 2019-1-1 01:34:42 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-1-1 00:42
Funnamblue<span class="emoji emoji1f605"></span>

Thanks.
我也有兩株不知名AV, 待它(如果有機會)開花,先有機會知道叫咩名。
新嘅一年,要繼續向大家學習
回復

minipooh001 發表於 2019-1-1 08:25:20 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2018-12-31 21:05
啱呀!如果你用魔肥,落液肥嗰陣時可能唔使咁多,我本身冇用,你可以參考下其他大大如果兩者結合使用。仲 ...

請問你每次買新av 回來後,都一定會消毒至再種嗎?(我怕我處理得唔好,反而整死佢), 消毒後,你用回同一盤仔種?還是換個較大盤種?
回復

nekotoro 發表於 2019-1-1 10:37:29 來自手機 |顯示全部樓層
minipooh001 發表於 2019-1-1 08:25
請問你每次買新av 回來後,都一定會消毒至再種嗎?(我怕我處理得唔好,反而整死佢), 消毒後,你用回同一 ...

我未曾在花墟買過花,但據花友的經驗均強烈建議去根消毒兼換泥,個花盆如果重用最好都擦洗乾淨浸漂白水消毒,咁係避免有蟲卵依附在花的根部或花盆內,有蟲你盆花會畸型、開唔到花甚至bye bye。記得花盆宜小不宜大,用新盆都盡量用返差不多大小較好。

你先留意下應該有什麼準備,然後確保是用具全部消毒乾淨,落手要利落唔好拖拖拉拉,啲AV其實係生命力很頑強的,祝你成功!
回復

小雷子 發表於 2019-1-1 11:25:36 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-1-1 10:37
我未曾在花墟買過花,但據花友的經驗均強烈建議去根消毒兼換泥,個花盆如果重用最好都擦洗乾淨浸漂白水消 ...

你講得好清楚!留意返,去根后的小苗,非常脆弱,唔入温室一定C!
回復

minipooh001 發表於 2019-1-1 14:01:05 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-1-1 10:37
我未曾在花墟買過花,但據花友的經驗均強烈建議去根消毒兼換泥,個花盆如果重用最好都擦洗乾淨浸漂白水消 ...

好嘅,咁我嘗試消毒換盤
回復

minipooh001 發表於 2019-1-1 14:05:34 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-1-1 11:25
你講得好清楚!留意返,去根后的小苗,非常脆弱,唔入温室一定C!<span class="emoji emoji1f605"></span> ...

咁樣算唔算係温室?黑底盤與透明面蓋之間,我留咗條罅嚟疏氣。
(之前喺透明面蓋內噴咗水,保持濕度)
回復

Tongbbmuimui 發表於 2019-1-1 14:41:06 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-12-30 21:31
今次為買而買!好大鑊!<span class="emoji emoji1f605"></span>

小雷大大又播毒盆TW Girl有d似少女喎
回復

nekotoro 發表於 2019-1-1 15:06:58 來自手機 |顯示全部樓層
minipooh001 發表於 2019-1-1 14:05
咁樣算唔算係温室?黑底盤與透明面蓋之間,我留咗條罅嚟疏氣。
(之前喺透明面蓋內噴咗水,保持濕度)  ...

左邊是新買的?點解得番一塊葉嘅?你呢個溫室ok呀!
回復

minipooh001 發表於 2019-1-1 16:12:33 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-1-1 15:06
左邊是新買的?點解得番一塊葉嘅?你呢個溫室ok呀!

左邊個款係嚟自我同事的av, 我剪嚟種,一陣換泥時,睇下有無瓜到先
回復

nekotoro 發表於 2019-1-1 21:39:59 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-12-29 12:38
種得好好!有貓貓及蝴蝶那張相好靚!
影返張日光相,更吸引!<span class="emoji emoji1f609"></span> ...

補返張日光相,天陰唔夠光,將就下!
78A30530-7FC0-4DA9-BBF3-9CC480C6E2DA.jpeg 63188215-CCF9-43D3-A768-01EF87860AB4.jpeg
回復

小雷子 發表於 2019-1-1 21:46:37 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-1-1 21:39

Happy2019年!靚到飛起!

謝謝賞花!:D  發表於 2019-1-1 22:01
回復

minipooh001 發表於 2019-1-1 23:29:07 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-1-1 21:39

好靚呀,你用幾大size 嘅盤種到咁靚?

多謝賞花,花盆約5.5cm! :)  發表於 2019-1-1 23:44
回復

chestnut007 發表於 2019-1-2 11:46:07 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-12-31 12:11
希望發叔快D好返!每次去花場,一邊睇花,一邊同佢吹水,真係好開心架!<span class="emoji emoji1f609"></span> ...

祝發叔早日康復。
回復

minipooh001 發表於 2019-1-2 12:40:06 |顯示全部樓層
minipooh001 發表於 2019-1-1 23:29
好靚呀,你用幾大size 嘅盤種到咁靚?

回復