凍凍地……不如加張<喜蔭>被(完)

作者: 小雷子 发表于 2018-12-14 16:30:32
5459 63
小雷子 發表於 2018-12-18 14:30:23 來自手機 |顯示全部樓層
lamy 發表於 2018-12-18 14:14
雷大,小黃鳥剛剛收到,一大一小,老少平安,雷大包裝用的那份心機,真是無話可說,謝謝你~!!! ...

咁快收到!Yeah!
包裝係我弱項,做得好醜樣,唔好介意
Ming36 發表於 2018-12-18 14:34:55 來自手機 |顯示全部樓層
lamy 發表於 2018-12-18 14:14
雷大,小黃鳥剛剛收到,一大一小,老少平安,雷大包裝用的那份心機,真是無話可說,謝謝你~!!! ...

好羨慕啊!我一陣間要即刻返去睇吓郵箱
Ming36 發表於 2018-12-18 14:42:43 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-12-18 14:30
咁快收到!Yeah!<span class="emoji emoji1f604"></span>
包裝係我弱項,做得好醜樣,唔好介意<span class="emoji emoji1f648"></span>!
...

你講得啱,花墟現正真係沒有blue heaven, 周圍都係聖誕松樹仔、水仙球......好彩都買到個噴霧壼、一盒化肥仔,無白行。
自從Country cowboy 開花之後,燃點起收集唔同顏色喜蔭的興趣,又身痕(唔係因為天氣乾燥),真係不得了
小雷子 發表於 2018-12-18 15:51:11 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2018-12-18 14:42
你講得啱,花墟現正真係沒有blue heaven, 周圍都係聖誕松樹仔、水仙球......好彩都買到個噴霧壼、一盒化 ...

送支lotion比你止下痕先!
今日開左1朵小花花! 20181110_125558.jpg
Ming36 發表於 2018-12-18 15:59:51 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-12-18 15:51
送支lotion比你止下痕先!<span class="emoji emoji1f601"></span>
今日開左1朵小花花!

要超強力無比膏先得㗎
隻淡紫色好柔和,令人有舒服的感覺!
希望妳這株blue heaven 繼續健康成長,繁花盛開如吊籃栽種那株yellow bird
小雷子 發表於 2018-12-18 16:05:23 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2018-12-18 15:59
要超強力無比膏先得㗎
隻淡紫色好柔和,令人有舒服的感覺!
希望妳這株blue heaven 繼續健 ...

希望佢生多D走莖,可以分比大家!
Ming36 發表於 2018-12-18 16:28:11 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-12-18 16:05
希望佢生多D走莖,可以分比大家!<span class="emoji emoji1f609"></span>

其實要種幾耐先會出走莖?或是要有特定的生長環境?
我家wuli country cowboy bb 暫時還沒有長出走莖
lamy 發表於 2018-12-18 16:38:09 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-12-18 14:30
咁快收到!Yeah!
包裝係我弱項,做得好醜樣,唔好介意
...

你對花的愛護,從包裝上已經看得出。
小雷子 發表於 2018-12-18 16:42:36 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2018-12-18 16:28
其實要種幾耐先會出走莖?或是要有特定的生長環境?
我家wuli country cowboy bb 暫時還沒有長出走莖 ...

呢棵種左1年,走徑唔多!可能睇品種啦!
kwanman 發表於 2018-12-18 19:23:53 |顯示全部樓層
我仲味收倒  睇下拎日收唔收到
小雷子 發表於 2018-12-18 20:23:09 來自手機 |顯示全部樓層
kwanman 發表於 2018-12-18 19:23
我仲味收倒  睇下拎日收唔收到

可能太大盒,等多日都唔定!
Lavendercandy 發表於 2018-12-19 16:13:23 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-12-17 11:21
郵件今日寄出!大家留意信箱啦!<span class="emoji emoji1f604"></span>

今日收到,謝謝雷大大
Ming36 發表於 2018-12-19 18:12:23 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-12-18 16:42
呢棵種左1年,走徑唔多!可能睇品種啦!<span class="emoji emoji1f605"></span>

雷大大,yellow bird 已平安抵達我家,啱啱為佢洗完白白,請勿掛念
希望下次再見面,就是黃鳥盛開之時
小雷子 發表於 2018-12-19 18:18:01 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2018-12-19 18:12
雷大大,yellow bird 已平安抵達我家,啱啱為佢洗完白白,請勿掛念
希望下次再見面,就是黃 ...

安全到步!
我對你有信心,下次要見到小鳥飛翔架!
Ming36 發表於 2018-12-19 18:26:17 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-12-19 18:18
安全到步!<span class="emoji emoji1f44d"></span>
我對你有信心,下次要見到小鳥飛翔架!<span class="emoji emoji1f54a"></span> ...

我剛剛建立的小小信心,是來自country cowboy 的,佢好似有第二粒花蕾,希望唔係詐糊啦!
先為yellow bird 浸出根, 再為他安排入住,丼飯盒小溫室,暫請放心
小雷子 發表於 2018-12-19 18:28:40 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2018-12-19 18:26
我剛剛建立的小小信心,是來自country cowboy 的,佢好似有第二粒花蕾,希望唔係詐糊啦!
...

唔洗提,你都識得處理!果然叻叻豬!
Ming36 發表於 2018-12-19 18:51:35 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-12-19 18:28
唔洗提,你都識得處理!果然叻叻豬!<span class="emoji emoji1f609"></span>

雖然我不能為它提供什麼豪宅,但我盡量以我所知及學習所得,給予它適合的環境。
它將入住的小溫室如圖。
每次食完丼飯,我也拎埋隻碗及蓋走,啲姐姐以為我有儲物怪癖
小雷子 發表於 2018-12-19 19:02:40 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2018-12-19 18:51
雖然我不能為它提供什麼豪宅,但我盡量以我所知及學習所得,給予它適合的環境。
它將入住的小溫室如圖。
...

我都係同你一樣,老麥嘅粟米杯,檸檬茶杯……
好多時為左隻杯去食!
還有儲左好多廣告卡紙,厠紙筒,紙盒……膠盒…月光寶盒……成個婆仔咁!
Ming36 發表於 2018-12-19 19:12:33 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-12-19 19:02
好多時為左隻杯去食!<span class="emoji emoji1f605"></span>
還有儲左好多廣 ...

我連啲coffee creamer 啲盒子嘟唔放過,我覺得佢啲大小,非常適合用來培育小苗、小葉發芽之用。
特此同大家分享一下,全球講緊環保,我哋可以利用這些平時隨手拋棄的東西,清潔消毒後,好好利用。
Yellow bird 已移入這fusion 小屋
Ming36 發表於 2018-12-19 19:21:39 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-12-19 19:02
好多時為左隻杯去食!<span class="emoji emoji1f605"></span>
還有儲左好多廣 ...

老麥嘅粟米、新地膠杯,我連個蓋都儲埋,,係蓋面開幾個窿,栽種小苗用,買都冇咁啱大小。
兜巴星嗰啲冷飲膠杯,yoghurt 膠杯,勝在通透,開少少窿,就非常適合做小溫室。
包裝水果,例如士多啤梨、雪梨、提子等等嗰啲膠兜仔都好好用
救命呀!越嚟越覺得自己栽種植物後,變咗儲物狂