水苔種迷岩?(失敗)

作者: B17 发表于 2018-11-26 17:01:16
3233 18

唔知有冇人用水苔種迷岩呢?以前試過一盆,但葉細又搏命標芽,放棄左!之後泥種既然都試過呢個情況,咁好似又唔關水苔事!
趁呀stone's nate唔再做分享,剪枝出來再試水苔種

Sinn. Stone's Nate-2018-D001.jpg
小雷子 發表於 2018-11-26 20:43:27 來自手機 |顯示全部樓層
水苔種迷岩冇問題,不過好易生青苔,好快你會 嫌棄佢污糟,另外水苔營養不多,要薄肥多施!如果要換盆,根部舆水苔互相纏繞,分唔開要剪根!
lok_1980 發表於 2018-11-27 18:19:21 |顯示全部樓層
我經常用水苔種,無問題
B17 發表於 2018-11-27 18:45:03 |顯示全部樓層
lok_1980 發表於 2018-11-27 18:19
我經常用水苔種,無問題

上次都種到開花,不過開得唔靚,之後d葉有問題,似乎染菌,唯有掉左佢,冇得試落去,呢次希望試晒成個生長周期
lok_1980 發表於 2018-11-27 19:06:46 |顯示全部樓層
水苔我覺得少d蟲,但換盆好難,而且始終種得無咁好。
小雷子 發表於 2018-11-27 20:19:07 來自手機 |顯示全部樓層
lok_1980 發表於 2018-11-27 19:06

Hi 你好!
非常認同!
B17 發表於 2018-11-27 21:53:28 |顯示全部樓層
lok_1980 發表於 2018-11-27 19:06

你用水苔種得好好,葉大又綠

http://hkplants.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=167016&pid=1758267&fromuid=66917

平時換盆清舊泥,舊根都留唔到太多,如果係水苔,順手清晒佢,等佢再生過,咁唔係更好咩
lok_1980 發表於 2018-11-28 07:54:38 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-11-27 21:53
你用水苔種得好好,葉大又綠

http://hkplants.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=16701 ...

但爆唔到花,咩品種都最多係得兩三朵......
B17 發表於 2018-11-28 10:38:16 |顯示全部樓層
lok_1980 發表於 2018-11-28 07:54
但爆唔到花,咩品種都最多係得兩三朵......

兩三朵已經比我的強
B17 發表於 2019-1-16 18:18:46 |顯示全部樓層
之前棵nate太生猛,由水苔度彈番出黎 決定唔要佢,換另一棵,暫時ok
B17 發表於 2019-1-30 15:37:11 |顯示全部樓層
比兩星期前,明顯長大,青苔都多左
Sinn. Stone's Nate-2019-A002.jpg
B17 發表於 2019-3-3 17:32:04 |顯示全部樓層
又一個月,大咗,不過與真正大距離尚遠
Sinn. Stone's Nate-2019-A003.jpg
B17 發表於 2019-5-9 18:27:50 |顯示全部樓層

4個啦,mercurial lady都開咗花,佢就成棵老奀茄

Sinn. Stone's Nate-2019-A004.jpg

宣布失敗,睇嚟我嘅環境不適宜用水苔種
小雷子 發表於 2019-5-9 18:34:46 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-5-9 18:27
4個啦,mercurial lady都開戰咗花,佢就成棵老奀茄

睇嚟似唔夠肥,唔夠能量開花!我水種都可以開花!
B17 發表於 2019-5-9 18:36:51 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-5-9 18:34
睇嚟似唔夠肥,唔夠能量開花!我水種都可以開花!

已經落咗肥,唔生就唔生
小雷子 發表於 2019-5-9 18:40:33 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-5-9 18:36
已經落咗肥,唔生就唔生

你又要平衡一下,泥種一定比水苔快架,係咪應該比多啲耐性,時間等下呢?
B17 發表於 2019-5-9 19:03:31 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-5-9 18:40
你又要平衡一下,泥種一定比水苔快架,係咪應該比多啲耐性,時間等下呢? ...

同期mercurial lady係咁
Sinn. AQ's Mercurial Lady-2019-A001.jpg

而加係咁
Sinn. AQ's Mercurial Lady-2019-A006.jpg

4個月,乜都夠哂!
rwgplant 發表於 2019-5-9 19:40:48 來自手機 |顯示全部樓層
B大,你都可以用水苔種得好好㗎,主要係疏水要做好,你試下用乾淨水苔和大粒少少嘅砂仔,盆底放砂仔疏水,中間一層浸過稀肥又濕潤水苔,上層用泡過水又揸乾少少嘅水苔覆蓋球根,種好後在水苔上放粒魔肥,放響陰涼地方一星期,待根生長,平時加水注意不耍過濕,我見有人就係咁養到爆花,不過夏天就麻煩D
B17 發表於 2019-5-9 20:04:42 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-5-9 19:40
B大,你都可以用水苔種得好好㗎,主要係疏水要做好,你試下用乾淨水苔和大粒少少嘅砂仔,盆底放砂仔疏水, ...

咁複雜,泥種易搞d