大乾大濕?

作者: GP01-Fb 發表于 2018-11-26 17:00:36
3313 55
常常說的大乾大濕,其實大家如何理解和掌握?
W88 發表於 2018-11-26 17:20:41 來自手機 |顯示全部樓層
月尾 同 月頭!

好句  發表於 2018-11-26 17:27
回復

GP01-Fb 發表於 2018-11-26 17:26:05 |顯示全部樓層
W88 發表於 2018-11-26 17:20
月尾 同 月頭!

回復

B17 發表於 2018-11-26 17:28:42 來自手機 |顯示全部樓層
月尾 同 月頭!<span class="emoji emoji1f614"></span>

你就好啦,月頭荷包水浸,我月頭乾到月尾

W88
哈哈!  發表於 2018-11-27 09:17
回復

小雷子 發表於 2018-11-26 17:43:49 來自手機 |顯示全部樓層
月尾 同 月頭!<span class="emoji emoji1f614"></span>

哈哈!好鬼正!
回復

GP01-Fb 發表於 2018-11-27 10:17:39 |顯示全部樓層
我認為是這樣的,大家覺得有錯嗎?
回復

B17 發表於 2018-11-27 10:34:17 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-11-27 10:17
我認為是這樣的,大家覺得有錯嗎?

唔會去到零,去到一已經好輕,會被風吹走
回復

GP01-Fb 發表於 2018-11-27 10:51:49 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-11-27 10:34
唔會去到零,去到一已經好輕,會被風吹走

所以其實部分時間都係濕嘅。除了制水時, 根本唔應該畀啲根太乾。
回復

B17 發表於 2018-11-27 11:12:00 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-11-27 10:51
所以其實部分時間都係濕嘅。除了制水時, 根本唔應該畀啲根太乾。

何謂「太乾」?我屋外冷氣機位嗰盆乾起來,真係葉都皺,但係到時到候識開花
回復

GP01-Fb 發表於 2018-11-27 11:29:13 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-11-27 11:12
何謂「太乾」?我屋外冷氣機位嗰盆乾起來,真係葉都皺,但係到時到候識開花
...

B大不是也有一盆加多利用大盆加水苔種的嗎? 哪一盆應該水源充足吧。請問這兩盆比較起來,你認為哪一盆生得更好?
有一次我在炎夏離港超過一個星期,由得 d花自生自滅, 之後好多都出花芽。 可能是因為環境惡劣,啟動了傳宗接代機制。 但自己經驗有限,偶爾一次就當 Bonus,長遠這樣做怕打亂他們的生理時鐘, 所以一直以來都是呵護備至。
回復

B17 發表於 2018-11-27 11:41:50 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-11-27 11:29
B大不是也有一盆加多利用大盆加水苔種的嗎? 哪一盆應該水源充足吧。請問這兩盆比較起來,你認為哪一盆生 ...

呢盆,各自各精采

唔理一星期有花,咁每年夏天都要制下水先得。d花好衰,對佢地太好唔得架
回復

GP01-Fb 發表於 2018-11-27 11:45:37 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-11-27 11:41
呢盆,各自各精采

兩盆都生得咁好,真係唔知點make conclusion。本來仲想學下嘢添。
回復

小雷子 發表於 2018-11-27 13:07:07 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-11-27 11:45
兩盆都生得咁好,真係唔知點make conclusion。本來仲想學下嘢添。

絕處逢生,大自然本身擁有超強能力!
回復

Ming36 發表於 2018-11-27 20:58:04 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-11-27 13:07
絕處逢生,大自然本身擁有超強能力!<span class="emoji emoji1f60a"></span>

我都有絕處逢生的例子,呢盆由水培失敗後,轉回陶土水苔種,啲根爛咗大部份,新長出來的葉,又細又薄,放埋一邊,諗住放棄,點知呢個禮拜竟然長出新根
唔知係咪老天聽到我禱告,救翻佢呢?
回復

小雷子 發表於 2018-11-27 21:19:27 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2018-11-27 20:58
我都有絕處逢生的例子,呢盆由水培失敗後,轉回陶土水苔種,啲根爛咗大部份,新長出來的葉,又細又薄,放 ...

我同你命運剛好相返!換左樹皮種后,全部根爛晒!殺手真易做! 20181127_211048.jpg
回復

Ming36 發表於 2018-11-27 21:34:10 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-11-27 21:19
我同你命運剛好相返!換左樹皮種后,全部根爛晒!殺手真易做!<span class="emoji emoji1f622"></span> ...

雷大大,妳棵蘭花生長點冇爛,就仲有機會救得返。
我嗰棵D根爛到成株企唔穩,我都試過用樹皮蘭石、水苔種佢,但係全部都覆蓋左佢生長點,所以沒有新根長出、舊根就一直爛。
以下三張相片,就是錯誤的示範,有大大指點我,要把它的生長點暴露,才會引到佢出新根。
回復

小雷子 發表於 2018-11-27 21:51:10 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2018-11-27 21:34
雷大大,妳棵蘭花生長點冇爛,就仲有機會救得返。
我嗰棵D根爛到成株企唔穩,我都試過用樹皮蘭石、水苔種 ...

依加等風乾后,再用返水苔+陶粒!
樹皮第一次用,就攪到咁!唔多識用!
回復

Ming36 發表於 2018-11-27 22:00:11 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-11-27 21:51
樹皮第一次用,就攪到咁!唔多識用!<span class="emoji emoji1f605"></span> ...

睇我16樓,第二第三張相片,我將佢D根覆蓋晒,氣都唔俾佢抖一啖,它的生長點也被覆蓋,真係唔死都一身潺。水培就唔好提啦,我浸到佢上頂。
通風者抖氣也,俾佢抖到氣,就冇咁容易爛根。
如果有錯誤,請各大大指點
回復

Ming36 發表於 2018-11-27 22:02:54 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-11-27 21:51
樹皮第一次用,就攪到咁!唔多識用!<span class="emoji emoji1f605"></span> ...

仲有佢哋叫我換個細啲嘅盆,16樓圖片的盆太大,我換成三吋半、四吋的素燒盆,對良好通風有幫助,又唔會儲太多的水乾唔到,引致爛根
回復

小雷子 發表於 2018-11-27 22:07:58 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2018-11-27 22:00
睇我16樓,第二第三張相片,我將佢D根覆蓋晒,氣都唔俾佢抖一啖,它的生長點也被覆蓋,真係唔死都一身潺 ...

見到呀!水苔好實,壓到冇左條頸!
我之前用嘅方法冇問題的,只是想試下唔同植料,看看效果!
水種的話,水浸到根少少就得啦!
回復

123下一頁