返回列表 發新帖
yunge0 發表於 2018-12-3 08:20
我不希望遇見這些"絕望裝飾", 暫時不去花墟和缸記。

咁要公平啲講!我只看到花墟有一家賣,
根爺只是引用缸記的成本價,他們是沒有
賣這些噴金粉的肉肉,不要殃及無辜,也
不要斬腳趾避沙蟲
Aking 發表於 2018-12-3 13:48
條數唔係咁計!
租金,人工,燈油火蜡加上高風險+負面形象,
分分鐘得不償失   ...

租金,人工,燈油火蜡計埋的了, 幾十倍利錢喎, 買呢d 的相信已不當是真植物, 預左用過後就掉的了
Aking 發表於 2018-12-3 14:01
賣這些噴金粉的肉肉,不要 ...

係呀,我之前都只係見到花墟其中一間賣噴閃漆肉肉,缸記無賣!大部分花店都算有良心的!

相信製造噴金粉肉肉的商人應該知道噴完後的植物命不久矣, 所以都應唔會用貴價的植物的, 而應是用最平的, 花墟的肉店應比缸記入更多的植物, 肉價應更低, 所以估計係咁, 但花墟的店, 人工同舖租就肯定貴過缸記的短期租約的門市的
powergun 發表於 2018-12-4 00:01
相信製造噴金粉肉肉的商人應該知道噴完後的植物命不久矣, 所以都應唔會用貴價的植物的, 而應是用最平的,  ...

我話你知,商人只會看,呢設計能否吸引人注意,能否增加你的購買慾……其他唔會去諗!
用最低成本, 賺取最高利潤!

就是了  發表於 2018-12-4 00:11

我真的不希望看見"絕望裝飾品", 所以採取斬腳趾避沙蟲的做法。沒有寫清楚, 我平時逛花墟會順道到缸記。因暫時不考慮逛花墟,便不順道去缸記了。各位放心啦! 我明年仍會繼續抽空逛花墟和缸記的。