淘肉記

作者: little_stone 发表于 2018-11-22 15:06:55
11781 189
powergun 發表於 2019-3-16 21:18:30 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-3-16 21:14
天台經常風大雨大,我自己每星期返去一次,每次喺天台坐三四粒鐘,成年都只見過一隻雀

...

佢見你係度就呢埋左, 你走左佢地就出黎啦
little_stone 發表於 2019-3-16 21:24:04 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-3-16 21:11
變態女神?

Tom Lehrer: Poisoning the pigeons in the park
https://youtu.be/59tKpTFlaME
little_stone 發表於 2019-3-22 21:57:58 來自手機 |顯示全部樓層
鼻屎苗已分盆,更新於:
http://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid=204712&extra=&page=26&mobile=2

其中一粒曬出果凍色,黎對比下:

努力迎接夏季~~~~
菜妹 發表於 2019-3-22 22:13:57 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-3-22 21:57
鼻屎苗已分盆,更新於:
http://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid=204712&extra=&page=26&mobile ...

烏木好靚,搞到人又想入返棵
little_stone 發表於 2019-3-22 22:58:52 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-3-22 22:13

齊齊玩啦
烏木雜棵棵都有唔同,而家淘佬肉店仲成日搞咩「基因控」套餐,我真係要少睇為妙
powergun 發表於 2019-3-22 23:16:06 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-3-22 22:13

係囉, 淘啦, 我都新淘左兩棵, 每棵15蚊左右, 抵啦
little_stone 發表於 2019-3-27 18:09:44 來自手機 |顯示全部樓層
鼻屎苗updated:
又有棵轉咗紅色:
不過今次有啲擔心會化水,因為苗好小,根又一直扎唔穩

幾乎焗到黑腐死嘅肉肉updated
服盆良好,粒粒都有生長,今次真係感謝個天
同啲小苗換咗盆,增加顆粒比例。
可惜唔夠大盆,大棵嘅肉肉未有盆換住
lamkaicheung 發表於 2019-3-27 20:13:43 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-3-27 18:09
鼻屎苗updated:

祝佢地快高長大,盆盆都健健康康,繼續post 相!
little 都幾厲害一人之力可以照顧咁多唔同品種,真係用少心機時間,真係非常之毅力!
little_stone 發表於 2019-3-27 21:25:30 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-3-27 20:13
祝佢地快高長大,盆盆都健健康康,繼續post 相!
little 都幾厲害一人之力可以照顧咁多唔同品種,真係用少 ...

謝謝王子讚賞!
我係品種控,冇辦法啦
一星期返去一次咁啦。真係辛苦我媽要湊住我囡囡,如果唔係邊可以甩身去搞呢搞路
little_stone 發表於 2019-7-11 16:24:37 來自手機 |顯示全部樓層
今期交學費~~~

因為一直好好奇係唔係真係有玉露可以即係紅色又通透,所以就趁618有折,淘咗兩間,百幾蚊咁啦
到手又唔錯嘅:
右邊三棵係比較貴,夾埋已經要九十蚊人仔
靠左邊嘅就好平,只係大苗嘅側芽,而大苗都係9.9咁上下
黎張最貴嗰粒嘅近鏡:
淘佬上嘅相係咁(懶遮名,直接cut咗,大家張就下):
其餘兩粒嘅相:
都有啲距離,但起碼到手正正常常。寫就寫係原始種,唔真係唔係真

雖然我係品種控,但平平地而有紅光我已經滿足
小蘑菇 發表於 2019-7-11 18:07:56 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-7-11 16:24
今期交學費~~~

因為一直好好奇係唔係真係有玉露可以即係紅色又通透,所以就趁618有折,淘咗兩間,百幾蚊咁 ...

陽光下都好通透, 唔錯喎
corina 發表於 2019-7-11 18:36:09 來自手機 |顯示全部樓層
剛剛在淘寶看到
little_stone 發表於 2019-7-11 22:07:21 來自手機 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2019-7-11 18:07
陽光下都好通透, 唔錯喎

係架,大大都入返棵黎玩玩
little_stone 發表於 2019-7-11 22:08:42 來自手機 |顯示全部樓層
corina 發表於 2019-7-11 18:36
剛剛在淘寶看到<span class="emoji emoji1f603"></span>

我都見到好多呢啲呀,不過中差評都唔少,而且大部分品種都係我已經有嘅,所以未試過入
小蘑菇 發表於 2019-7-11 23:54:50 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-7-11 22:07
係架,大大都入返棵黎玩玩

好彩我無淘寶的戶口, 如果唔係肯定心郁郁呢

有同感,我開左個淘户幾個月都唔敢上去睇植物,都係間唔中托人淘咋!  發表於 2019-7-12 08:21
little_stone 發表於 2019-7-12 07:57:56 來自手機 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2019-7-11 23:54
好彩我無淘寶的戶口, 如果唔係肯定心郁郁呢

哎呀,開返個啦,好多嘢好抵玩架!
powergun 發表於 2019-7-12 09:29:57 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-7-11 16:24
今期交學費~~~

因為一直好好奇係唔係真係有玉露可以即係紅色又通透,所以就趁618有折,淘咗兩間,百幾蚊咁 ...

我都淘左一批新肉, 星期三至收貨, 有d 係無根插枝苗, 幾毫子至幾蚊人仔一種, 平均1.x人仔一種, 2x 蚊有廿幾種, 部份份量重好多的
little_stone 發表於 2019-7-12 11:05:37 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-7-12 09:29
我都淘左一批新肉, 星期三至收貨, 有d 係無根插枝苗, 幾毫子至幾蚊人仔一種, 平均1.x人仔一種, 2x 蚊有廿 ...

十二卷我唔太敢淘無根,我覺得發根好難,尤其係呢排冇咩時間照顧,大部分時間都係放養。我淘嗰啲9.9係蘿蔔根黎,好易養~
小蘑菇 發表於 2019-7-12 19:17:18 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-7-12 07:57
哎呀,開返個啦,好多嘢好抵玩架!

怕忍唔到手, 不停買, 荷包無咁多錢呀
little_stone 發表於 2019-7-15 07:39:23 來自手機 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2019-7-12 19:17
怕忍唔到手, 不停買, 荷包無咁多錢呀

係呀,會係咁敗家