淘肉記

作者: little_stone 发表于 2018-11-22 15:06:55
11782 189
Bellbelldog 發表於 2019-3-1 08:15:40 來自手機 |顯示全部樓層
師兄可以pm 我集運名嗎。謝謝你

已pm=)  發表於 2019-3-1 08:47
little_stone 發表於 2019-3-6 16:07:51 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-1-2 23:32
今日介紹淘小苗嘅好店
值得留意嘅係佢有好多肉錦苗出售,都幾抵玩

之前介紹過呢間小店,發現冬天原來唔可以淘佢...

事源新年其間俾老公激親 又去淘佬淘肉減壓
咁計好日子,知道賣家發貨日子集運倉都開工啦,就放心淘。新年物流係比平時慢啲,但冇雙11咁慢啦,係有少少擔心,不過估唔到,一開箱...............全黑

以下圖片需家長指引....
....
....
....
....
....

一開箱有種衝動想成盒dump咗佢算,但植物都係生命,就戴起手套,有幾多救幾多啦!

洗根洗肉時發現,肉肉好多都連土入箱,土仲好濕。咁我有啲質問賣家係唔係冇晾根,佢話係溫差問題喎,仲話物流慢加劇問題:

佢講到總之唔好天氣凍時淘北方肉啦!咁我嗰時仲有批肉肉葉片喺遼寧落緊黎,搞到我超擔心,但兩日後收到,人地都係用保溫箱,但就一塊葉都冇事。真係唔關有冇晾乾事?難道只係淘葉片就冇溫差問題?

咁嗰時糾纏咗一輪,退返三棵肉肉嘅錢,ok啦,當上堂課。
我淘咗咁多:

洗完根/肉係咁多:

喺屋企晾完一日半,我媽幫我攞返天台樓梯口又晾兩日,先上盆,知道黎緊雨天,就乾脆放地下露養,俾佢地淋下雨水。上星期五上盆,今日星期三,so far冇死到

係香檳令人擔心啲,啲葉仲有啲黑

同埋彩虹囉,洗完只得兩塊小葉..感覺可能
冇幾耐命... 有人搵到彩虹喺邊嗎?

下個星期繼續觀察
taxitang 發表於 2019-3-7 13:57:48 |顯示全部樓層
慘情,個人覺得店家問題,如果冇植料裸根和晾根,做足功夫, 應該唔會有問題。
little_stone 發表於 2019-3-7 14:55:52 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-3-7 13:57
慘情,個人覺得店家問題,如果冇植料裸根和晾根,做足功夫, 應該唔會有問題。 ...

係囉,不過始終淘 “海外”,路途遠,費事再同佢拗
Kennix 發表於 2019-3-11 01:32:09 來自手機 |顯示全部樓層
樓主,請問可否PM集運全名?同商店名稱呢?
powergun 發表於 2019-3-11 09:26:06 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-3-7 14:55
係囉,不過始終淘 “海外”,路途遠,費事再同佢拗

點解唔比中評或差評佢, 曬埋圖, 睇下佢地點解釋, 改善服務
Kennix 發表於 2019-3-11 15:34:39 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-2-24 17:42
又淘咗一堆雜交鼻屎苗
顏色超靚!

可以幫淘嗎?或分享商店同運輸資料嗎?
powergun 發表於 2019-3-11 16:09:17 |顯示全部樓層
Kennix 發表於 2019-3-11 15:34

學識左自己淘最好
little_stone 發表於 2019-3-11 16:26:26 來自手機 |顯示全部樓層
Kennix 發表於 2019-3-11 15:34

已pm集運、鼻屎苗店名,頭先見好似已經冇一set鼻屎苗賣囉
唔幫淘啦,萬一狀態唔好又唔知點搞
little_stone 發表於 2019-3-11 16:28:41 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-3-11 09:26
點解唔比中評或差評佢, 曬埋圖, 睇下佢地點解釋, 改善服務

就係唔想同佢噪嘛,始終真係運輸都搞咗十日,差評佢,佢一陣又煩,又去淘佬投訴,拉低我評分都冇謂(淘佬買家都有分的,只有賣家會見到)
powergun 發表於 2019-3-11 16:32:26 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-3-11 16:28
就係唔想同佢噪嘛,始終真係運輸都搞咗十日,差評佢,佢一陣又煩,又去淘佬投訴,拉低我評分都冇謂(淘佬 ...

呢樣我唔知添, 有錢應該唔會有人唔做我生意卦, 你有哂圖係度, 佢連根都唔洗就發貨, 邊個惡d ?
little_stone 發表於 2019-3-11 16:39:06 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-3-11 16:32
呢樣我唔知添, 有錢應該唔會有人唔做我生意卦, 你有哂圖係度, 佢連根都唔洗就發貨, 邊個惡d ? ...

我仲有機會評分,再考慮下先
little_stone 發表於 2019-3-14 17:14:05 來自手機 |顯示全部樓層
上咗盆兩個星期,捱過危險期
呢排嘅天氣真係對肉肉唔錯
彩虹啲葉都大咗同肥咗少少
little_stone 發表於 2019-3-14 17:17:32 來自手機 |顯示全部樓層
小苗嘅顏色都keep到兩星期~

最鐘意呢幾粒:
taxitang 發表於 2019-3-14 18:09:30 |顯示全部樓層
還可以保持果凍色,最喜歡果凍色的景天。

謝謝大大賞肉!  發表於 2019-3-15 10:21
violet_bb 發表於 2019-3-15 00:02:00 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-3-11 16:39
我仲有機會評分,再考慮下先<span class="emoji emoji1f648"></span><span class="emoji emoji1f914"></span>

過左兩個星期仲可以評分嗎?淘佬我唔知,但Carousell係有14日期限架,14日後雙方都無得寫評價。
little_stone 發表於 2019-3-15 07:50:37 來自手機 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-3-15 00:02
過左兩個星期仲可以評分嗎?淘佬我唔知,但Carousell係有14日期限架,14日後雙方都無得寫評價。 ...

我都過咗期囉 好似都係兩星期
是但啦,而家狀態都ok
mandy41leung 發表於 2019-3-15 09:31:05 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2018-11-26 23:00
大大都黎分享下啦!

我什麼都淘,不過說一下高危名單(不能悶的品種):熊童子和各種福娘。一般我都mark住一切植物訂單,到左集運立刻打包,就為了避免出意外,目前除了上面說的黑名單其他都狀況良好。
mandy41leung 發表於 2019-3-15 09:34:02 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2018-11-26 23:00
大大都黎分享下啦!

熊童子第一次淘一開箱像天女散花那樣,所以熊童子後來讓我深圳朋友代收當天人肉給我的
powergun 發表於 2019-3-15 10:07:46 |顯示全部樓層
mandy41leung 發表於 2019-3-15 09:34
熊童子第一次淘一開箱像天女散花那樣,所以熊童子後來讓我深圳朋友代收當天人肉給我的 ...

如果pack得好的話, 寄到港都無事的, pack得唔好, 去到深圳都已散哂了