淘肉記

作者: little_stone 发表于 2018-11-22 15:06:55
11772 189
little_stone 發表於 2019-1-2 23:32:37 來自手機 |顯示全部樓層

今日介紹淘小苗嘅好店
值得留意嘅係佢有好多肉錦苗出售,都幾抵玩

石子當初第一次淘呢間就係淘錦苗,美杏、皮氏、彩虹、鈴鐺錦無根苗四棵一共40蚊人仔。放喺屋企水誘根好快就出根。因當初偏愛美杏同皮氏,彩虹、鈴鐺放嘅位比較熱同曬,彩虹後來就咁仙遊咗啦

鈴鐺放咗陰涼處,天氣涼先攞返出黎曬,而家狀態都唔錯

一直佔據有利位置嘅美杏錦

皮氏石蓮錦

初秋時又再幫襯呢間店,以下係露養咗兩個月嘅狀態:

稻田姬 ¥1.88

嬰兒手指 ¥0.99

白熊 ¥0.99

雪蓮 ¥1.88

要留意嘅係,呢間店只用一堆棉花包住肉肉,冇再個別用紙巾卷住,所以開箱時要小心輕手啲,而且要記得點數喔,我之前都差少少執漏幾粒
老公仔 發表於 2019-1-2 23:38:11 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-1-2 23:32
今日介紹淘小苗嘅好店

香港天氣應該很凍,看不見女神的䊹䊹玉手!
little_stone 發表於 2019-1-2 23:50:52 來自手機 |顯示全部樓層
老公仔 發表於 2019-1-2 23:38
香港天氣應該很凍,看不見女神的䊹䊹玉手!

師兄,我邊有玉手丫
就算以前有,而家養肉湊B都搞到又殘又乾
新手時仲經常赤手混土上盆,後來發現石粉都幾傷皮膚,就一年四季都帶手套同肉肉上盆換盆啦
老公仔 發表於 2019-1-3 00:27:29 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-1-2 23:50
師兄,我邊有玉手丫
就算以前有,而家養肉湊B都搞到又殘又乾
新手時仲經常赤 ...

手套看似太厚,不太方便干活!

我是用一次性的手套,比較薄,方便干活!
little_stone 發表於 2019-1-3 00:28:57 來自手機 |顯示全部樓層
老公仔 發表於 2019-1-3 00:27
手套看似太厚,不太方便干活!

我是用一次性的手套,比較薄,方便干活! ...

兩種我都有用丫
厚嘅係用黎攞盆搬泥等等,薄嘅用黎上盆混土
菜妹 發表於 2019-1-3 04:53:45 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-1-2 23:32
今日介紹淘小苗嘅好店

肥肥既嬰兒手指同稻田姬都好Q, 求女神pm店家資料。

已pm, 唔好再叫女神啦,好尷尬><  發表於 2019-1-3 13:55
Forumdata 發表於 2019-1-3 12:29:05 來自手機 |顯示全部樓層
如何加快新多肉服盤?用蛭石做基質?
little_stone 發表於 2019-1-3 13:53:13 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-1-3 04:53
肥肥既嬰兒手指同稻田姬都好Q, 求女神pm店家資料。

好呀好呀,一齊淘,不過啱啱返黎時冇咁肥嘅
little_stone 發表於 2019-1-3 13:59:18 來自手機 |顯示全部樓層
Forumdata 發表於 2019-1-3 12:29
如何加快新多肉服盤?用蛭石做基質?

我又冇用喎,只係多加啲椰糠,有陽光同充足水份咁囉
之前又凍又落微雨,飲飽雨水就立即肥咗好多
秋冬露養多肉真係好快會服盆
石子只有播種時先會用蛭石鋪面啦~
little_stone 發表於 2019-2-24 17:42:51 來自手機 |顯示全部樓層
又淘咗一堆雜交鼻屎苗
顏色超靚!

呢排又淘咗好多 遲啲得閒整理一下再同大家介紹
ChanKwingYin 發表於 2019-2-25 11:33:53 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-2-24 17:42
又淘咗一堆雜交鼻屎苗
顏色超靚!

淘肉又平又多贈品,宜家都唔去缸瓦佬買喇
little_stone 發表於 2019-2-25 17:58:22 來自手機 |顯示全部樓層
ChanKwingYin 發表於 2019-2-25 11:33
淘肉又平又多贈品,宜家都唔去缸瓦佬買喇<span class="emoji emoji1f61b"></span>

係呀,新年下單贈品仲多,破哂財
powergun 發表於 2019-2-26 12:13:06 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-2-24 17:42
又淘咗一堆雜交鼻屎苗
顏色超靚!

今次老公仔真係見到女神玉手了, 一定欣喜若狂啦

全部都係景天, 無淘太陽玫瑰錦? 我比你的種到?

哪裡有玉手,大家唔好諗多咗,爆哂擦啦> <  發表於 2019-2-26 21:31
小雷子 發表於 2019-2-26 14:37:29 來自手機 |顯示全部樓層
又淘咗一堆雜交鼻屎苗
顏色超靚!

一手靚肉!
又播毒啦!
little_stone 發表於 2019-2-26 19:22:14 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-2-26 12:13
今次老公仔真係見到女神玉手了, 一定欣喜若狂啦

全部都係景天, 無淘太陽玫瑰錦? 我比你的種到? ...

根大俾嘅小球玫瑰錦生長良好

無淘太陽玫瑰錦啦,開始覺得錦來來去去都差唔多顏色
而家鐘意淘啲粉紅、橙色等等嘅小苗
little_stone 發表於 2019-2-26 19:22:52 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-2-26 14:37
一手靚肉!<span class="emoji emoji1f60d"></span>
又播毒啦!<span class="emoji emoji1f62b"></span>

快啲去淘
powergun 發表於 2019-2-26 20:19:48 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-2-26 19:22
根大俾嘅小球玫瑰錦生長良好

勁呀, 咁都種到, 叻叻
個d 買返黎既顏色, 未必keep得到的
little_stone 發表於 2019-2-26 21:30:17 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-2-26 20:19
勁呀, 咁都種到, 叻叻
個d 買返黎既顏色, 未必keep得到的

謝謝根大讚賞 呢排天氣凍嘛,重點都係要捱得過夏天
小苗顏色keep到的!我有太陽伯伯同風姐姐嘅幫忙!而且用小盆控養嘅話,基本可以keep到顏色

希望你keep到  發表於 2019-2-26 21:42
little_stone 發表於 2019-2-28 10:05:59 來自手機 |顯示全部樓層
今日介紹成功渡過咗一個夏天嘅,喺秋冬春開始肥返嘅肉肉。

石子喺呢間淘店主要淘咗兩個套餐,一個係景天月影系,6.73人仔6棵、一個係十二卷玉露&壽小苗,9.9人仔9棵

月影系6棵其實得三個品種,不過都好靚:

荷花,花月夜優選
有睇過石子露養記都應該知道,石子養過兩棵花月夜,都捱唔過夏天,唯獨呢棵荷花,一直都好健康。

血色浪漫
個頭細細,紅紋深深

紅邊月影
呢個套餐就係俾咗一大堆月影小苗,大得好快,石子留咗一棵俾自己,其他全部賣咗出去。呢棵秋冬施咗兩次咖啡渣,肥咗好多

十二卷套餐小苗真係好小,有啲都冇根,太心急送佢哋上天台,其實應該喺屋企水培啲根系先啱... 總之夏天過後9棵淨返4棵

蘇州玉露
最大最強壯

三仙壽
開始徒

雪之里壽
Keep住好細

唔知係OB, 定黑肌,名牌搞亂咗
Likey 發表於 2019-2-28 12:18:15 |顯示全部樓層
我都想知集運全名  謝謝

已pm =)  發表於 2019-2-28 12:23