淘肉記

作者: little_stone 發表于 2018-11-22 15:06:55
11814 189
little_stone 發表於 2018-12-1 22:38:55 來自手機 |顯示全部樓層
plant_lover 發表於 2018-12-1 01:12
麻煩樓主可以 pm 邊間淘寶店及集運嗎?還有如果不能寫植物... 要寫什麼的? 因為未試過淘肉肉
可能聖誕前後
回復

plant_lover 發表於 2018-12-1 23:47:10 來自手機 |顯示全部樓層
好呀~ 謝謝
回復

plant_lover 發表於 2018-12-1 23:49:45 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2018-12-1 22:37
已pm 集運名稱
淘店你想問邊間?我而家介紹有三家
我申報時寫家品啦、擺設啦,其實包裝盒上寫嘅都係多肉 ...

因聽過有D 朋友係淘肉肉, 但一係無根,一係半死。 所以都唔知邊間淘店好
回復

powergun 發表於 2018-12-2 10:26:23 |顯示全部樓層
plant_lover 發表於 2018-12-1 23:49
因聽過有D 朋友係淘肉肉, 但一係無根,一係半死。 所以都唔知邊間淘店好 ...

無根無問題, 多肉出根好易, 不過通常都會標明無根的, 半死甚至乾死左都常有的, 未必是植物本身的問題, 而是運輸時間過長, 一般發貨地如是偏遠或不發達地區, 佢地未必會用較快的快遞公司的, 且可能不是即日收件的, 如果隔幾日至收件, 又慢幾日至送到集運倉, 再遇上大時大節, 如雙11, 聖誕新年等, 分分鐘個多月後至收到的, 乜都死了, 即使平時都可能要兩個星期的, 有d 植物確實會半死情況出現係唔奇的, 所以淘植物最好唔好揀偏遠地區店舖, 同埋最好問埋佢地用邊間快遞, 更唔好係繁忙季節淘, 特別係雙11啦
回復

little_stone 發表於 2018-12-2 12:07:48 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-12-2 10:26
無根無問題, 多肉出根好易, 不過通常都會標明無根的, 半死甚至乾死左都常有的, 未必是植物本身的問題, 而 ...

我淘嗰啲都幾快,最快連集運四日到手
回復

little_stone 發表於 2018-12-2 12:10:11 來自手機 |顯示全部樓層
plant_lover 發表於 2018-12-1 23:49
因聽過有D 朋友係淘肉肉, 但一係無根,一係半死。 所以都唔知邊間淘店好<span class="emoji emoji1f914"></span> ...

我介紹左三家,有啲都係砍頭苗,根短甚至冇架,咁我pm第一家俾你啦,最穩陣
其實店家通常會修根晾根,所以到手時根系短都唔出奇
最緊要係肉肉健康,咁好快會發根
回復

little_stone 發表於 2018-12-2 12:14:06 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-12-2 10:26
無根無問題, 多肉出根好易, 不過通常都會標明無根的, 半死甚至乾死左都常有的, 未必是植物本身的問題, 而 ...

根大淘開肉,又黎介紹下啦
黑店都可以介紹,等我避開下都好
回復

powergun 發表於 2018-12-2 12:27:48 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2018-12-2 12:14
根大淘開肉,又黎介紹下啦
黑店都可以介紹,等我避開下都好{:e ...

暫時未見過黑店, 我都係係淘寶search的, 例如:萬象錦, 玉露錦咁, search 到去睇, 合價的就買, 無乜特別的
回復

plant_lover 發表於 2018-12-4 01:19:33 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2018-12-2 12:10
我介紹左三家,有啲都係砍頭苗,根短甚至冇架,咁我pm第一家俾你啦,最穩陣
其實店家通常會修根晾根,所 ...

好的,解釋清楚明白, thanks

唔駛客氣=)  發表於 2018-12-4 19:20
回復

little_stone 發表於 2018-12-4 19:19:58 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-12-2 12:27
暫時未見過黑店, 我都係係淘寶search的, 例如:萬象錦, 玉露錦咁, search 到去睇, 合價的就買, 無乜特別的 ...

咁幾好喎
我遇過有間拍完先話冇貨叫我退款,其他有貨嗰啲品種又勁弱雞
回復

powergun 發表於 2018-12-4 20:12:33 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2018-12-4 19:19
咁幾好喎
我遇過有間拍完先話冇貨叫我退款,其他有貨嗰啲品種又勁弱雞 ...

呢個實有的, 肯退款就得啦, 弱雞可以種返壯的
回復

little_stone 發表於 2018-12-4 21:40:31 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-12-4 20:12
呢個實有的, 肯退款就得啦, 弱雞可以種返壯的

好多都弱到死左 頂唔順露養環境,有棵仲要係月兔耳黎,成個套餐買黎,重點嘅小球玫瑰、小球玫瑰錦冇貨,客服好誠實咁話呢啲品種熱死哂
到手嘅月兔、野兔都仲弱過我自己種嗰啲好多好多,閃光兔、熊爪、白雪姬錦,全部係服盆困難戶,唔夠兩星期死哂,後來去其他店買嘅都冇事,真係唔知佢地個棚咩事
回復

powergun 發表於 2018-12-4 23:03:43 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2018-12-4 21:40
好多都弱到死左 頂唔順露養環境,有棵仲要係月兔耳黎,成個套 ...

可能有d地區熱到四十幾度的, 真係熱死哂都唔奇的
回復

little_stone 發表於 2018-12-4 23:22:12 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-12-4 23:03
可能有d地區熱到四十幾度的, 真係熱死哂都唔奇的

啲大棚唔係有風扇等等嘅降溫系統咩?成日覺得大棚設備一定會好完善
回復

powergun 發表於 2018-12-5 09:10:55 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2018-12-4 23:22
啲大棚唔係有風扇等等嘅降溫系統咩?成日覺得大棚設備一定會好完善
回復

little_stone 發表於 2018-12-5 11:27:01 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-12-5 09:10
係香港3x度, 風扇都無乜用, 何況4x度, 應該有部份區域有冷氣的, 但應只可放貴價的植物, 幾蚊棵以下的相信 ...

又係喎
回復

little_stone 發表於 2018-12-5 11:29:02 來自手機 |顯示全部樓層
唔知自己做咩成日夏天search景天,冬天search仙人掌
不過竟然見到好文,就同大家介紹下

偶然見到淘寶有店家教種仙人掌,值得參考:

【仙人球种植示例说明】https://m.tb.cn/h.3nH7f84?sm=1446aa 点击链接,再选择浏览器咑閞;或復·制这段描述¥l27dbOO0ZS5¥后到淘♂寳♀
回復

powergun 發表於 2018-12-5 11:52:36 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2018-12-5 11:29
唔知自己做咩成日夏天search景天,冬天search仙人掌
回復

little_stone 發表於 2018-12-5 13:42:37 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-12-5 11:52
仙人掌類佢缸記買就得了, 無必要淘

有好多品種缸記都冇~~
我鐘意星球屬、冇刺軟刺嗰啲,而家吼緊瑞鳳玉
回復

powergun 發表於 2018-12-5 14:05:35 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2018-12-5 13:42
有好多品種缸記都冇~~
我鐘意星球屬、冇刺軟刺嗰啲,而家吼緊瑞鳳玉

希望你買到你喜歡既肉肉
回復