plant_lover 發表於 2018-12-1 01:12
麻煩樓主可以 pm 邊間淘寶店及集運嗎?還有如果不能寫植物... 要寫什麼的? 因為未試過淘肉肉[emoji]1f64f[ ...

等我得閒啲會再同大家分享葉苗呀
可能聖誕前後
好呀~ 謝謝
little_stone 發表於 2018-12-1 22:37
已pm 集運名稱
淘店你想問邊間?我而家介紹有三家
我申報時寫家品啦、擺設啦,其實包裝盒上寫嘅都係多肉 ...

因聽過有D 朋友係淘肉肉, 但一係無根,一係半死。 所以都唔知邊間淘店好
plant_lover 發表於 2018-12-1 23:49
因聽過有D 朋友係淘肉肉, 但一係無根,一係半死。 所以都唔知邊間淘店好 ...

無根無問題, 多肉出根好易, 不過通常都會標明無根的, 半死甚至乾死左都常有的, 未必是植物本身的問題, 而是運輸時間過長, 一般發貨地如是偏遠或不發達地區, 佢地未必會用較快的快遞公司的, 且可能不是即日收件的, 如果隔幾日至收件, 又慢幾日至送到集運倉, 再遇上大時大節, 如雙11, 聖誕新年等, 分分鐘個多月後至收到的, 乜都死了, 即使平時都可能要兩個星期的, 有d 植物確實會半死情況出現係唔奇的, 所以淘植物最好唔好揀偏遠地區店舖, 同埋最好問埋佢地用邊間快遞, 更唔好係繁忙季節淘, 特別係雙11啦
powergun 發表於 2018-12-2 10:26
無根無問題, 多肉出根好易, 不過通常都會標明無根的, 半死甚至乾死左都常有的, 未必是植物本身的問題, 而 ...

我淘嗰啲都幾快,最快連集運四日到手
plant_lover 發表於 2018-12-1 23:49
因聽過有D 朋友係淘肉肉, 但一係無根,一係半死。 所以都唔知邊間淘店好<span class="emoji emoji1f914"></span> ...

我介紹左三家,有啲都係砍頭苗,根短甚至冇架,咁我pm第一家俾你啦,最穩陣
其實店家通常會修根晾根,所以到手時根系短都唔出奇
最緊要係肉肉健康,咁好快會發根
powergun 發表於 2018-12-2 10:26
無根無問題, 多肉出根好易, 不過通常都會標明無根的, 半死甚至乾死左都常有的, 未必是植物本身的問題, 而 ...

根大淘開肉,又黎介紹下啦
黑店都可以介紹,等我避開下都好
little_stone 發表於 2018-12-2 12:14
根大淘開肉,又黎介紹下啦
黑店都可以介紹,等我避開下都好{:e ...

暫時未見過黑店, 我都係係淘寶search的, 例如:萬象錦, 玉露錦咁, search 到去睇, 合價的就買, 無乜特別的
little_stone 發表於 2018-12-2 12:10
我介紹左三家,有啲都係砍頭苗,根短甚至冇架,咁我pm第一家俾你啦,最穩陣
其實店家通常會修根晾根,所 ...

好的,解釋清楚明白, thanks

唔駛客氣=)  發表於 2018-12-4 19:20
powergun 發表於 2018-12-2 12:27
暫時未見過黑店, 我都係係淘寶search的, 例如:萬象錦, 玉露錦咁, search 到去睇, 合價的就買, 無乜特別的 ...

咁幾好喎
我遇過有間拍完先話冇貨叫我退款,其他有貨嗰啲品種又勁弱雞
little_stone 發表於 2018-12-4 19:19
咁幾好喎
我遇過有間拍完先話冇貨叫我退款,其他有貨嗰啲品種又勁弱雞 ...

呢個實有的, 肯退款就得啦, 弱雞可以種返壯的
powergun 發表於 2018-12-4 20:12
呢個實有的, 肯退款就得啦, 弱雞可以種返壯的

好多都弱到死左 頂唔順露養環境,有棵仲要係月兔耳黎,成個套餐買黎,重點嘅小球玫瑰、小球玫瑰錦冇貨,客服好誠實咁話呢啲品種熱死哂
到手嘅月兔、野兔都仲弱過我自己種嗰啲好多好多,閃光兔、熊爪、白雪姬錦,全部係服盆困難戶,唔夠兩星期死哂,後來去其他店買嘅都冇事,真係唔知佢地個棚咩事
little_stone 發表於 2018-12-4 21:40
好多都弱到死左 頂唔順露養環境,有棵仲要係月兔耳黎,成個套 ...

可能有d地區熱到四十幾度的, 真係熱死哂都唔奇的
powergun 發表於 2018-12-4 23:03
可能有d地區熱到四十幾度的, 真係熱死哂都唔奇的

啲大棚唔係有風扇等等嘅降溫系統咩?成日覺得大棚設備一定會好完善
little_stone 發表於 2018-12-4 23:22
啲大棚唔係有風扇等等嘅降溫系統咩?成日覺得大棚設備一定會好完善[emoji]1f914[/em ...

係香港3x度, 風扇都無乜用, 何況4x度, 應該有部份區域有冷氣的, 但應只可放貴價的植物, 幾蚊棵以下的相信無福享用
powergun 發表於 2018-12-5 09:10
係香港3x度, 風扇都無乜用, 何況4x度, 應該有部份區域有冷氣的, 但應只可放貴價的植物, 幾蚊棵以下的相信 ...

又係喎
唔知自己做咩成日夏天search景天,冬天search仙人掌
不過竟然見到好文,就同大家介紹下

偶然見到淘寶有店家教種仙人掌,值得參考:

【仙人球种植示例说明】https://m.tb.cn/h.3nH7f84?sm=1446aa 点击链接,再选择浏览器咑閞;或復·制这段描述¥l27dbOO0ZS5¥后到淘♂寳♀
little_stone 發表於 2018-12-5 11:29
唔知自己做咩成日夏天search景天,冬天search仙人掌[emoji]1f648 ...

仙人掌類佢缸記買就得了, 無必要淘
powergun 發表於 2018-12-5 11:52
仙人掌類佢缸記買就得了, 無必要淘

有好多品種缸記都冇~~
我鐘意星球屬、冇刺軟刺嗰啲,而家吼緊瑞鳳玉
little_stone 發表於 2018-12-5 13:42
有好多品種缸記都冇~~
我鐘意星球屬、冇刺軟刺嗰啲,而家吼緊瑞鳳玉

希望你買到你喜歡既肉肉