淘肉記

作者: little_stone 發表于 2018-11-22 15:06:55
11813 189
taxitang 發表於 2019-7-17 21:58:12 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-7-11 16:24
今期交學費~~~

因為一直好好奇係唔係真係有玉露可以即係紅色又通透,所以就趁618有折,淘咗兩間,百幾蚊咁 ...

我也看見好多不同顏色的玉露,好吸引,但自己可養地方有限,唯有忍手,只好看師姐的。
回復

小丸子2019 發表於 2019-7-18 15:01:07 |顯示全部樓層
我試過買左肉肉,用個舊魚缸養, 先初好地地, 突然開始化晒水, 請問係咩原因, 其實肉肉要不要陽光?
回復

小丸子2019 發表於 2019-7-18 15:02:35 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2018-12-2 12:10
我介紹左三家,有啲都係砍頭苗,根短甚至冇架,咁我pm第一家俾你啦,最穩陣
其實店家通常會修根晾根,所 ...

樓主可否PM我, 謝謝

已pm  發表於 2019-7-18 18:40
我要搵一搵先,轉頭pm  發表於 2019-7-18 17:30
回復

little_stone 發表於 2019-7-18 17:20:53 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-7-17 21:58
我也看見好多不同顏色的玉露,好吸引,但自己可養地方有限,唯有忍手,只好看師姐的。 ...

大大嘅錦都超靚!我養唔起咁多都唯有去大大嘅帖到睇睇
回復

little_stone 發表於 2019-7-18 17:28:10 來自手機 |顯示全部樓層
小丸子2019 發表於 2019-7-18 15:01
我試過買左肉肉,用個舊魚缸養, 先初好地地, 突然開始化晒水, 請問係咩原因, 其實肉肉要不要陽光?  ...

唔好用玻璃容器呀... 多肉嘅葉肥厚,都係儲水份,俾你咁樣焗係玻璃溫室度,唔化水就假... 仲有魚缸又冇底孔去水,好易焗到爛根...
如果你真係真係真係好想用魚缸種,就需要好似花店咁開猛冷氣。仲有千萬唔好噴水係葉上,而係可能一個月生俾少少水係泥土咁囉

其實,多肉真係好需要陽光

多啲睇呢度各位大大嘅帖啦,養戶外多曬太陽先靚靚架!冇太陽好多大大都會加燈照。總之俾多啲光線佢哋啦!
回復

小丸子2019 發表於 2019-7-19 11:47:18 |顯示全部樓層
多謝資料, 其實我有天台架, 但爆晒可以嗎? 要遮蔭嗎?
回復

little_stone 發表於 2019-7-19 18:08:27 來自手機 |顯示全部樓層
小丸子2019 發表於 2019-7-19 11:47
多謝資料, 其實我有天台架, 但爆晒可以嗎? 要遮蔭嗎?

夏天唔好,其他三季可以,配土最好加多啲棵粒,我多數係8:2
回復

howcome0629 發表於 2020-2-14 09:52:52 |顯示全部樓層
樓主石子大大,請問可否PM集運全名?萬分感謝
回復

little_stone 發表於 2020-2-14 13:32:14 來自手機 |顯示全部樓層
howcome0629 發表於 2020-2-14 09:52
樓主石子大大,請問可否PM集運全名?萬分感謝

咁嘅時勢仲淘?
回復

GW1225 發表於 2020-3-22 12:35:34 |顯示全部樓層
請問有肉肉的淘寶店及集運介紹嗎? 初入毒海, 謝謝
回復