交吓功課先!再次感謝雙魚座師姐及小雷子的分享!

作者: Myee 发表于 2018-11-17 16:27:00
4494 85
Myee 發表於 2019-1-8 23:39:21 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-1-8 23:35
又係我屋企,點會介意嗟

自己都嫌自己長氣,B大唔介意就好啦
小雷子 發表於 2019-1-8 23:41:41 來自手機 |顯示全部樓層
Myee 發表於 2019-1-8 23:39

用書枱光管又得唔得呢?
Myee 發表於 2019-1-8 23:44:40 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-1-8 23:41
用書枱光管又得唔得呢?<span class="emoji emoji1f605"></span>

理論上係得嘅,屋企已經有嘅話不妨一試,如果有效就可以買少樣野既環保又慳錢
小雷子 發表於 2019-1-8 23:52:24 來自手機 |顯示全部樓層
Myee 發表於 2019-1-8 23:44
理論上係得嘅,屋企已經有嘅話不妨一試,如果有效就可以買少樣野既環保又慳錢<span class="emoji emoji1f601"></span> ...

有枱燈,試下先!
我畫畫時,花花又可以照燈!
Myee 發表於 2019-1-9 00:05:14 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-1-8 23:52
有枱燈,試下先!<span class="emoji emoji1f609"></span>
我畫畫時,花花又可以照燈!<span class="emoji emoji1f601"></span> ...

預祝小雷子試燈成功,百花盛開,到時可以畫花海
小雷子 發表於 2019-1-9 00:07:32 來自手機 |顯示全部樓層
Myee 發表於 2019-1-9 00:05
預祝小雷子試燈成功,百花盛開,到時可以畫花海<span class="emoji emoji1f389"></span><span class="emoji emoji1f37e"></span>️ ...

遲D再報告!
Myee 發表於 2019-1-9 00:09:58 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-1-9 00:07
遲D再報告!<span class="emoji emoji1f60a"></span>

等你好消息
Myee 發表於 2019-1-25 12:32:06 來自手機 |顯示全部樓層
新年前真係好忙,又要執屋又要蒸糕。教育局仲宣佈幼稚園提早放年假,小學嗰個下星期開始返半日,真係忙到一頭煙 趁有少少時間那那林更新下先! Sinn. Cindy 之前面青青,所以移離左照燈區觀察,見有少少好轉打算早上放回窗邊見多啲光,點知下午已經發現葉開始枯重複觀察發現Sinn. Cindy冇Sinn. HCY’s Taurus 噤受得光,可能佢仲係小苗的關係,希望Sinn. Candy加油努力繼續成長。Sinn. HCY’s Taurus大咗好多,要同佢搬大屋啦花貓rongo 都大了不少,而喜陰們都在慢慢成長中。我將chocolate soldiers 放離溫室觀察,可能屋企太光加上未適應,所以葉有小小燶。今日報告完畢 在處提早祝大家新年快樂,花開富貴,人比花嬌,健如松柏
powergun 發表於 2019-1-25 12:34:47 |顯示全部樓層
Myee 發表於 2019-1-25 12:32
新年前真係好忙,又要執屋又要蒸糕。教育局仲宣佈幼稚園提早放年假,小學嗰個下星期開始返半日,真係忙到一 ...

似乎樓主係母親+主婦, 如果唔使返工還好, 否則就頭痕了
Myee 發表於 2019-1-25 12:46:01 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-1-25 12:34
似乎樓主係母親+主婦, 如果唔使返工還好, 否則就頭痕了

根爺好!係呀,真係好忙,比返工仲忙,因為要24小時 on call, 好彩都仲可以騰出少少時間望下啲花輕鬆下唔使下下湊細路湊到變薩瓦人, 仲可以喺度跟各位高手學吓嘢,都好開心啊
powergun 發表於 2019-1-25 12:50:01 |顯示全部樓層
Myee 發表於 2019-1-25 12:46
根爺好!係呀,真係好忙,比返工仲忙,因為要24小時 on call, 好彩都仲可以騰出少少時間望下啲花輕鬆下[e ...

你好, 你有幾多個細路呀?
Myee 發表於 2019-1-25 13:07:10 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-1-25 12:50
你好, 你有幾多個細路呀?

二個,一個就嚟5歳另一個剛剛9歲,根爺有小孩嗎?
powergun 發表於 2019-1-25 13:10:34 |顯示全部樓層
Myee 發表於 2019-1-25 13:07
二個,一個就嚟5歳另一個剛剛9歲,根爺有小孩嗎?

恭喜你啦,, 好幸福, 我養自己都養唔掂, 羨慕你呀
Myee 發表於 2019-1-25 13:35:24 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-1-25 13:10
恭喜你啦,, 好幸福, 我養自己都養唔掂, 羨慕你呀

有時冇細路都係一種福氣,唔使俾人激到七孔流血,少好多憂心嘢,身心舒暢好多,命都長啲
powergun 發表於 2019-1-25 13:39:12 |顯示全部樓層
Myee 發表於 2019-1-25 13:35
有時冇細路都係一種福氣,唔使俾人激到七孔流血,少好多憂心嘢,身心舒暢好多,命都 ...

最緊要係佢地健康, 小朋友係要頑皮至好玩的, 福氣來的
Myee 發表於 2019-1-25 13:41:56 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-1-25 13:39
最緊要係佢地健康, 小朋友係要頑皮至好玩的, 福氣來的

係呀!身體健康真係好緊要。我都祝根爺同各花友們身體健康,笑口常開

大家咁話  發表於 2019-1-25 13:43
小雷子 發表於 2019-1-25 13:59:31 來自手機 |顯示全部樓層
Myee 發表於 2019-1-25 13:35
<span class="emoji emoji1f605"></span>有時冇細路都係一種福氣,唔使俾人激到七孔流血,少好多憂心嘢,身心舒暢好多,命都 ...

最近甲型流感太強!唔洗返學可以減少傳染,都係好事,小朋友放假應該好開心,可以去玩!你就辛苦啦,冇咁自由!
水種放埋一齊,2棵淺綠色的係咩?
Myee 發表於 2019-1-25 14:15:01 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-1-25 13:59
最近甲型流感太強!唔洗返學可以減少傳染,都係好事,小朋友放假應該好開心,可以去玩!你就辛苦啦,冇咁 ...

午安,小雷子!淺綠色水種兩棵是花貓Rongo 而家流感咁犀利,放假都唔夠膽帶佢哋四圍行,因為條街真係超多人,地鐵簡直入都入唔到,諗起要落街就真係好驚 又怕佢哋悶,唯有等佢哋做完功課,溫完書就同佢哋整下啲小手工輕鬆下啦
powergun 發表於 2019-1-25 14:27:49 |顯示全部樓層
Myee 發表於 2019-1-25 14:15
午安,小雷子!淺綠色水種兩棵是花貓Rongo 而家流感咁犀利,放假都唔夠膽帶佢哋四圍行,因 ...

唔係有流感疫苗的嗎? 打左點解重會爆發成咁?
Myee 發表於 2019-1-25 15:02:22 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-1-25 14:27
唔係有流感疫苗的嗎? 打左點解重會爆發成咁?

流感疫苗打左只係減輕感染後嘅併發症 其實年年都有流感高峰期,只不過香港依家越來越多人,人煙稠密空氣唔流通,政府又唔諗下辦法解決人口極速增加同醫療系統負荷過重等問題,我哋依啲蟻民都係自求多福把啦