交吓功課先!再次感謝雙魚座師姐及小雷子的分享!

作者: Myee 發表于 2018-11-17 16:27:00
4504 85

返屋企二星期啦! 報告一下: 除pink panther生長良好但尚未出根外,sliver sky sp,chocolate cream ,chocolate soldiers ,sinn.Cindy 都已出根生長得唔錯,rongo花貓主枝條發霉,所以把幼芽剪下,現生長良好,充滿生機。趁住入冬前,交吓功課先,希望能夠順利過冬 ^_^
小雷子 發表於 2018-11-17 16:45:30 來自手機 |顯示全部樓層
嘩!好多喜蔭喎!生根巳經成功第一步!加油!
回復

Myee 發表於 2018-11-17 17:00:36 來自手機 |顯示全部樓層
多謝小雷子鼓勵!第一次種我會加油的
回復

Myee 發表於 2018-12-5 17:48:12 來自手機 |顯示全部樓層
話噤快就一個月啦!更新吓先^^ - Rongo花貓生長迅速、所有喜蔭都出新芽了而chocolate soldiers 仲有走莖,而且走莖出根,唔知正唔正常呢?Sinn. Cindy 生長都唔錯,而小雷子的Sinn. HCY’s Taurus 也長大了不少^^ 天文台話下星期開始會凍,希望唔會有咩影響啦!
回復

小雷子 發表於 2018-12-5 20:46:04 來自手機 |顯示全部樓層
Myee 發表於 2018-12-5 17:48
話噤快就一個月啦!更新吓先^^ - Rongo花貓生長迅速、所有喜蔭都出新芽了而chocolate soldiers 仲有走莖, ...

Sinn. HCY’s Taurus綠左好多,健康唔錯!
佢未去家之前,都係用呢個玻璃小樽種架!
(估唔到你都有同款,好有親切感!)
回復

Myee 發表於 2018-12-5 20:52:09 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-12-5 20:46
Sinn. HCY’s Taurus綠左好多,健康唔錯!
佢未去家之前,都係用呢個玻璃小樽種架!
(估唔到你都有同款, ...

多謝小雷子!可能有親切感所以適應得好d,希望能夠繼續健康成長^^
回復

小雷子 發表於 2018-12-5 21:11:47 來自手機 |顯示全部樓層
Myee 發表於 2018-12-5 20:52
多謝小雷子!可能有親切感所以適應得好d,希望能夠繼續健康成長^^

你打算繼續用水種嗎?
如果係的話,4-5日要換水,每次落少少淡肥!
回復

Myee 發表於 2018-12-5 22:12:53 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-12-5 21:11
你打算繼續用水種嗎?<span class="emoji emoji1f60a"></span>
如果係的話,4-5日要換水,每次落少少淡肥! ...

係呀打算繼續水種的,因為好怕泥種會生一隻隻小昆蟲 現在3-4日就要換水,3日唔換第4日就會見到個樽佈滿青苔至於肥料我是在毎樽各放幾粒魔肥加每次換水落幾滴水劑肥,知道雖然水種會比泥種生長得慢啲,但只要能健康成長我就心滿意足啦
回復

小雷子 發表於 2018-12-5 22:25:27 來自手機 |顯示全部樓層
Myee 發表於 2018-12-5 22:12
係呀打算繼續水種的,因為好怕泥種會生一隻隻小昆蟲<span class="emoji emoji1f616"></span> 現在3-4日就要換水,3日唔換第4 ...

讚成!
祝你早日收花!
回復

Myee 發表於 2019-1-8 15:35:02 來自手機 |顯示全部樓層

話咁快又一個月!襯有時間更新吓先 Sinn. HCY’s Taurus 生長得好好, 大咗好多 Sinn. Cindy 爛咗幾片葉,生長放慢 花貓Rongo都有爛一兩片葉, 但生長良好快高長大, 喜蔭 sliver sky sp & pink panther 尚未伸出手手, chocolate cream & chocolate soldiers 都已經遞出手手 say hi 希望佢哋能夠繼續健健康康咁成長!
回復

nekotoro 發表於 2019-1-8 16:17:38 來自手機 |顯示全部樓層
可以撘咀問下金牛座鐘意多陽光嗎?就嚟收到小雷子的枝條,想做下功課先。有無邊個post我可以自己睇下種植心得?啱啱十月開始種AV,狀態都ok, 迷岩同AV種法一樣嗎?
回復

B17 發表於 2019-1-8 16:45:04 來自手機 |顯示全部樓層
Myee 發表於 2019-1-8 15:35
話咁快又一個月!襯有時間更新吓先<span class="emoji emoji1f605"></span> Sinn. HCY’s Taurus 生長得好好, 大咗好多
回復

小雷子 發表於 2019-1-8 16:55:40 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-1-8 16:45
Cindy 面靚青口唇白,就死了

老師!到你解答啦!我都種唔掂呢隻<金牛座>
回復

B17 發表於 2019-1-8 17:11:19 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-1-8 16:55
老師!到你解答啦!我都種唔掂呢隻
<span class="emoji emoji1f622"></span>

樓主金牛種得好好,唔使我多事啦
回復

小雷子 發表於 2019-1-8 17:17:23 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-1-8 17:11
樓主金牛種得好好,唔使我多事啦

重點要開到花!
你快D過2招,比我擲袋過年!
回復

Myee 發表於 2019-1-8 17:29:05 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-1-8 16:45
Cindy 面靚青口唇白,就死了

B大請賜教 我都唔知點解cindy會面青唇白,只見枝條好像有點木質化,之後就有兩片燶葉,我可以點救佢好
回復

B17 發表於 2019-1-8 17:35:51 來自手機 |顯示全部樓層
Myee 發表於 2019-1-8 17:29
B大請賜教<span class="emoji emoji1f64f"></span><span class="emoji emoji1f3fb"></span> 我都唔知點解cindy會面青唇白,只見枝條好像有點木 ...

假設唔係光線問題,試下將其中一棵用泥種,睇下有冇改善
回復

Myee 發表於 2019-1-8 17:41:22 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-1-8 16:17
可以撘咀問下金牛座鐘意多陽光嗎?就嚟收到小雷子的枝條,想做下功課先。有無邊個post我可以自己睇下種植心 ...

我都係新手一名,我將cindy,金牛座同花貓放窗邊,晚上用魚缸燈照3-4小時左右,全水種的所以3-4日會換一次水。其他要等B大及小雷子等......高手賜教
回復

Myee 發表於 2019-1-8 17:57:18 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-1-8 17:35
假設唔係光線問題,試下將其中一棵用泥種,睇下有冇改善

收到.多謝B大賜教但家人怕有蟲害反對我泥種,所以全家植物都是水種的 連學校的一人一花也迫着水種了,好彩生命力強還開出花來,算是有點安慰
回復

B17 發表於 2019-1-8 18:02:17 |顯示全部樓層
Myee 發表於 2019-1-8 17:57
收到.多謝B大賜教但家人怕有蟲害反對我泥種,所以全家植物都是 ...

每次換水都有加肥?
回復

12345下一頁