雷絲 曝曬

作者: lamkaicheung 发表于 2018-10-27 12:25:00
2089 14
平時冇照顧嘅雷絲公主,只係靠天嘅雨水,得閒都唔會點睇佢, 甚至乎水都唔俾佢渴一啖,到今日就見到佢紅起嚟!
violet_bb 發表於 2018-10-27 13:44:48 來自手機 |顯示全部樓層
好靚呀!
大大呢盆種左幾耐?
lamkaicheung 發表於 2018-10-27 14:11:48 來自手機 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2018-10-27 13:44
好靚呀!<span class="emoji emoji1f60e"></span>
大大呢盆種左幾耐?

擺幾年等佢木質化先換泥,舊年先換完,揀啲幼苗再從新再種,其他殘嘅老嘅就唔要, 今年剛剛好一年啦!
lamkaicheung 發表於 2018-10-27 14:25:42 來自手機 |顯示全部樓層
工作地方都有, 隨處亂丟都係咁生,一樣冇理佢地!
violet_bb 發表於 2018-10-28 00:04:26 來自手機 |顯示全部樓層
一年就可以有咁好成績!大大好勁呀!
violet_bb 發表於 2018-10-28 00:08:01 來自手機 |顯示全部樓層
群生的出紅邊蕾絲超靚!
little_stone 發表於 2018-10-28 01:01:28 來自手機 |顯示全部樓層
好靚靚
lamkaicheung 發表於 2018-10-29 11:58:16 來自手機 |顯示全部樓層
謝謝樓上两位前輩讚賞
最初得到佢時都唔知叫乜嘢名,就種落大膠桶照顧,隔幾日淋一次水,養到好大好似棵青菜咁款,仲生埋好多B仔出來跌倒周圍倒係,過咗一排反而冇理嗰啲BB好似一個個貝殼咁款,覺得好趣志,所以就上網揾資料要多曬太陽!
來到園藝管都有師兄師姐前輩有提及雷絲公主要多曬大陽少淋水,所以我都想分享自己種出來嘅雷絲,都好希望園友能睇得明我寫嘅文字講乜嘢(實在太多口語嘅句子)!
violet_bb 發表於 2018-10-29 18:28:18 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2018-10-29 11:58
謝謝樓上两位前輩讚賞<span class="emoji emoji1f600"></span>!
最初得到佢時都唔知叫乜嘢名,就種落大膠桶照顧,隔幾日淋一 ...

我都覺呀,一睇直情係一大堆鮑魚
violet_bb 發表於 2018-10-29 18:36:49 來自手機 |顯示全部樓層
最近花友小麗分享了蕾絲給我,我都希望可以種得靚
謝謝大大的寶貴經驗分享!很有參考價值!
lamkaicheung 發表於 2021-1-22 14:55:09 來自手機 |顯示全部樓層
雀斑小蕾絲

蕾絲公主名字真確是很美,但想她身段能嬌的的,一定要多曬太陽小淋水,特徵才會出現!

只要從葉底看上葉子有很多小點斑紋,就好似少女臉上若隱若出現的小雀斑,雖然她是大普貨,但種到這樣的雀斑小蕾絲,應該都吸引一這愛好者!

歡迎手上有蕾絲公主的花友們跟貼post出手上的蕾絲來傾傾!
taxitang 發表於 2021-1-22 15:50:07 |顯示全部樓層
王子的多肉大多大群又健康,養得真好。
lamkaicheung 發表於 2021-1-22 18:38:19 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2021-1-22 15:50
王子的多肉大多大群又健康,養得真好。

我都會盡量選擇啲唔洗點照顧又易生,所以好多時都一大群出現!
chuyat10 發表於 2021-1-23 10:23:30 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2021-1-22 18:38
我都會盡量選擇啲唔洗點照顧又易生,所以好多時都一大群出現!

所以每年都有聖誕禮物派。
lamkaicheung 發表於 2021-1-23 12:06:58 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2021-1-23 10:23
所以每年都有聖誕禮物派。<span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f602"></span>

其實都儲緊一這未派發過的品種,因數量還是不夠,所以遲遲未公佈,十郎兄再等下㖭,再遲下會更多不品種㗎!