10蚊雞(更新開花照112樓)

作者: taxitang 发表于 2009-12-4 23:43:03
23848 114
taxitang 發表於 2011-11-20 23:08:09 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2011-11-19 22:08
唔經唔覺又過多一年,今次是由我接手後第三次有花,看外形,多了幾條根,但看內涵,今次暫時只剛出一枝花梗 ...

yeahyeah  上圖個AH盆我都有一個, 用尼種緊羅漢果小苗  發表於 23 小時前
透心涼  D根生得好澎湃@@

謝謝回帖
tomBEE 發表於 2011-11-22 21:43:01 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2011-11-20 23:08
yeahyeah  上圖個AH盆我都有一個, 用尼種緊羅漢果小苗  發表於 23 小時前
透心涼  D根生得好澎湃@@

taxitang 你好! 欣賞樓主:
- 沒有以價取花
- 技術高超
- 有恆心, 有系統的update
超讚!

祝花花生到上天花板!
taxitang 發表於 2011-11-22 23:04:33 |顯示全部樓層
tomBEE 發表於 2011-11-22 21:43
taxitang 你好! 欣賞樓主:
- 沒有以價取花
- 技術高超

謝謝大大的稱讚,不過提到"技術高超"真的不敢當,小弟只不過略懂一、二的,要和各位大大比較,還差很遠。
再一次謝謝。
kwanyn 發表於 2011-12-7 22:47:07 |顯示全部樓層
very good !! thank for sharing !!
taxitang 發表於 2011-12-7 23:01:43 |顯示全部樓層
kwanyn 發表於 2011-12-7 22:47
very good !! thank for sharing !!

現在花梗長到3吋高,但還是只得一枝,遲d有花苞先貼,謝謝!
taxitang 發表於 2012-5-18 22:13:13 |顯示全部樓層
差不多開完,更新下先,勝在準時開花,本來一枝,後來出多一枝,再後來在老枝開多兩朵花,夠熱鬧。
首先呢兩朵就是在上年開花的老枝長出來的。

全株照。

最後來個大特寫。
psyche 發表於 2012-5-19 17:07:42 |顯示全部樓層
超強的! 原來到今天還有保持著更新帖子, 我覺得樓主的蝴蝶蘭在屋企種得仲靚過在溫室種, 想不到平日俾人睇完就丟的市場花都有那麼好命水, 被主人如珠如寶般對待。
nel613 發表於 2012-5-19 17:28:21 |顯示全部樓層
taxitANG 哥太勢利,蝴蝶蘭我種都種唔到禁多花....真係不知如何種是好,我屋企可能西鈄,很難種...樓主教我一招半式就好...
mrssiu 發表於 2012-5-19 17:32:31 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2012-5-18 22:13
差不多開完,更新下先,勝在準時開花,本來一枝,後來出多一枝,再後來在老枝開多兩朵花,夠熱鬧。
首先呢 ...

taxitang 大大超級長情
taxitang 發表於 2012-5-19 17:44:39 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2012-5-19 17:07
超強的! 原來到今天還有保持著更新帖子, 我覺得樓主的蝴蝶蘭在屋企種得仲靚過在溫室種, 想不到平日俾人睇完 ...

多謝賞花和鼓勵,齊齊真心養蘭花
2068 發表於 2012-5-19 21:43:35 |顯示全部樓層
Tang兄真係一個惜花人、我到現在都搞唔掂d市場蘭、連試兩年唔係爛心就係d葉熔化
taxitang 發表於 2012-5-19 22:39:39 |顯示全部樓層
nel613 發表於 2012-5-19 17:28
taxitANG 哥太勢利,蝴蝶蘭我種都種唔到禁多花....真係不知如何種是好,我屋企可能西鈄,很難種...樓主教我一 ...

多謝賞花,千祈唔好話教,大家交流心得。
我所知,我所聞,我都通常照講,所以好多時得罪人都唔知。
雖然蝴蝶蘭怕曬,但市場蝴蝶比較可以忍耐多少少光線,住樓養蝴蝶,好多時追光,每出一塊新葉都會偏向外邊,所以我的會180度轉身擇放,

其實想多花,首先養好根,跟住最好保住葉片。如果大大想知蝴蝶蘭生長好唔好,唔好諗住盆花唔死,有花開就話適合它,你可以留意植株每次新葉是否比舊一塊葉大或相同,如果是的話,那當然是好事,但當然開花後那一片葉、換盆後所出第一片葉都不能作準。
除了這些原因外,新葉片較舊一片葉片細小,那就要諗一諗什麼原因了。

多謝,樓主詳細解釋...肥方面大大有沒有落?  發表於 2012-5-19 22:59
taxitang 發表於 2012-5-19 22:40:37 |顯示全部樓層
mrssiu 發表於 2012-5-19 17:32
taxitang 大大超級長情

多謝賞花。
taxitang 發表於 2012-5-19 23:10:27 |顯示全部樓層
2068 發表於 2012-5-19 21:43
Tang兄真係一個惜花人、我到現在都搞唔掂d市場蘭、連試兩年唔係爛心就係d葉熔化 ...

多謝賞花。
個人意見,純粹d葉溶化,最大理由是(請看看27樓),現在每邊5片葉,一共10片葉。
爛心有機會淋水淋到葉心,遇岩悶熱天氣、太陽曬到等,大都發生夏天,只要避免葉心積水,問題唔大,那是否葉心唔能夠掂水,絕對不是,耐唔中要成株淋水,沖走葉要的塵埃,我還要用手摔,因為我放在廚房窗口,葉面不單有塵埃,還有油煙積累,當淋完水,簡單用張紙巾索去葉心的水,包你冇事,當然淋水後放在通風位,夏天唔好正午淋,冬天唔好溫度低淋。呢排花墟近花X那處d就快開完,但還有花(可以知道是什麼顏色的花,是否自已喜歡)好平,再嘗試養蘭之樂,有問題,拍照片,請教其他大大,我覺得一定有人幫到你,雖然有時好似鬧人,但我覺得大部份都是鬧得有道理。
taxitang 發表於 2012-5-19 23:18:34 |顯示全部樓層
nel613 發表於 2012-5-19 17:28
taxitANG 哥太勢利,蝴蝶蘭我種都種唔到禁多花....真係不知如何種是好,我屋企可能西鈄,很難種...樓主教我一 ...

"nel613  多謝,樓主詳細解釋...肥方面大大有沒有落?  發表於 11 分鐘前 "

請看本帖第十三樓,
psyche 發表於 2012-5-20 05:00:23 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2012-5-19 23:10
多謝賞花。
個人意見,純粹d葉溶化,最大理由是(請看看27樓),現在每邊5片葉,一共10片葉。
爛心有機會淋 ...

其實樓主經驗豐富, 技術也高, 何不試試種一些「貴價」的市場花? 例如是蝴蝶蘭V3長串大白花, 反正每盆花花的心機也是一樣, 但「貴價」開的花價值會更高。
LAILAI 發表於 2012-5-20 11:50:29 |顯示全部樓層
越大越漂亮~
taxitang 發表於 2012-5-20 15:33:45 |顯示全部樓層
LAILAI 發表於 2012-5-20 11:50
越大越漂亮~

多謝賞花,
taxitang 發表於 2012-7-14 23:34:19 |顯示全部樓層
很多新的蘭友時常問用什麼植料種蘭花,其實亦好多資深蘭友解答看環境而定,的而且確,當養到某一階段,而又用心去了解,經驗累積之後,自自然然就會明白,好似呢株蝴蝶蘭,放在廚房窗邊都有一段日子,如果再放出窗外,多少都會對行人有一定的影響,所以最後決定放回廳內近窗邊的地櫃,點解唔一早放呢?話說初養蘭的時候,大部份的蘭就是放在這個位置,用膠盆配水苔,因為玻璃窗阻隔了空氣,使水苔超過一星期都唔乾,所以一株一株爛根而c了,到現在明白原因,空氣雖然冇改善,但在植料方面著手,用d較快乾的植料,使根部不用長期過濕,暫時都生長唔錯,但始終空氣唔流通,生長也較慢。
d根走晒出來,都是時候換植料,由水苔轉用蘭石。

只要索夠水,脫盆一d都冇問題。

有好多人問,d根甚樣才能放回盆內,很簡單的,只要索夠水,十零分鐘都冇問題,d根就會軟,到時你想點就點。

放幾塊發泡膠在底,將蘭花d根放入盆中,放正位置。

加蘭石到一半時,打拍盆邊,使蘭石的虛位縮小,還要記得蘭石要事先沖洗乾淨,一路加石、一路拍打。

完成後,放在這個不太理想的位置。

前幾日葉中心剛長出新葉了。
mrssiu 發表於 2012-7-15 18:29:03 |顯示全部樓層
好了,適應了又渡過炎夏,冬天又給你好花!