10蚊雞(更新開花照112樓)

作者: taxitang 发表于 2009-12-4 23:43:03
23845 115
taxitang 發表於 2010-5-15 23:47:35 |顯示全部樓層
咁多花...好抵呀...你種得好好
cara 發表於 2010-5-15 23:33

多謝賞花
好多花,樓主好叻~
corina 發表於 2010-5-15 23:41

多謝讚賞
JoJo 發表於 2010-5-17 17:34:54 |顯示全部樓層
真係好靚! 謝謝你的分享,我另外一盆小飛象(店員說的)新年時買,因不懂打理,差點bye bye 了,現重新換盆及已長出新梗,希望可以向你們学習种得咁靚呢!
taxitang 發表於 2010-5-17 23:32:57 |顯示全部樓層
中間有新葉、而且又有新根長出,証明生長緊,不過唔介意的話有小小意見,用陶瓷粒加水苔栽種,會唔會比較難控水,太濕或太乾比較難分清楚,不過既然現在可以種到生長緊,就無為陏佢,小心留意生長情況,有時爛晒根都未發現有問題,努力、加油,有問題就請教各位大大,問多d,識多d,我都係睇多d、問多d,現在才有小小小小小小小心得。
JoJo 發表於 2010-5-18 00:16:42 |顯示全部樓層
知道!  謝謝您喔!
Alvin5235 發表於 2010-5-18 00:42:41 |顯示全部樓層
很漂亮的蝴蝶^^
taxitang 發表於 2010-5-18 22:04:23 |顯示全部樓層
很漂亮的蝴蝶^^
Alvin5235 發表於 2010-5-18 00:42

多謝賞花,隨時歡迎意見交流。
taxitang 發表於 2010-12-7 23:11:11 |顯示全部樓層
本來開完花後放回窗外,但一時忘記了蝴蝶蘭對光特別敏感,在廳內擺放了個多月,突然受光照,底部的老葉頂唔順,溶了,只剩兩塊頂葉。莖部也黑了,不知道否中了菌。
只好重新栽種,希望有幫助,經過一段時間後,新根重新長出,新葉也出了。

半年又過去了,新花芽又再長出,一樣是兩枝花芽,雖然今次可能比不上往年的花,心內仍然歡喜的。

pennykng 發表於 2010-12-8 11:37:52 |顯示全部樓層
我個盆都係新年時買, 一路放係窗台, 沒乜點理佢, 記得佢開花好似開到夏天禁上下啦, 早2日, 見到有幾條側芽偷偷長出來, 拿拿聲用竹枝幫佢定形, 真係好開心, 不過有條側芽就5小心整裂在, 5知會5會康服呢? 依家想幫佢換盆, 但又5係好識點做, 買返來時個透明盆仲用緊, 大家可5可以教下我
taxitang 發表於 2010-12-8 23:28:15 |顯示全部樓層
呢個時候唔係幫蝴蝶蘭換盆的時機,現在既然健康生長而且有花,等待明年開完花才考慮。
如果現在換盆,不是幫佢,而係害佢,除非盆花有問題。
karenkaren 發表於 2010-12-10 14:36:57 |顯示全部樓層
我個盆都係新年時買, 一路放係窗台, 沒乜點理佢, 記得佢開花好似開到夏天禁上下啦, 早2日, 見到有幾條側芽 ...
pennykng 發表於 2010-12-8 11:37

基本上
新出的芽 (不管是葉或花芽) 都不會騒擾的.......
太驕嫩了.....隨時會消掉啊........
等待至開了兩三朵花, 重垂向下再固定上支條是會安全點的..........
可能, 你繼續"唔多理", 還更好...
一如taxitang大大所言.......冬天來臨了, 不動為妙....靜心賞花吧.......
祝愉快
karenkaren 發表於 2010-12-10 14:39:55 |顯示全部樓層
市場蝴蝶蘭叫人養得快樂..就是勤開花......
色彩艷麗, 又多又耐看~~~~
taxitang 發表於 2010-12-10 20:52:14 |顯示全部樓層
市場蝴蝶蘭叫人養得快樂..就是勤開花......
色彩艷麗, 又多又耐看~~~~ ...
karenkaren 發表於 2010-12-10 14:39

最重要是對佢好,它就每年準時準候回報,養蘭的樂趣。
taxitang 發表於 2011-3-7 23:10:01 |顯示全部樓層
冬天又過去了,兩枝花芽都健康成長,開始有分枝了,但估唔到有另外一枝花芽現在才悄悄地長出來,雖然遲了三個月,但會唔會呢枝唔會太長就配合一齊開花呢?但願如此。

karenkaren 發表於 2011-3-8 00:07:19 |顯示全部樓層
恭喜啊~~~~~~~
may915hk 發表於 2011-3-8 14:20:47 |顯示全部樓層
真係好犀利, 有成三枝芽一齊發, 我未試過呀!! 我最多試過一次發二枝芽架咋, 羡慕呢
weewee 發表於 2011-3-8 11:57:59 |顯示全部樓層
培養得好好喎^.^
soy 發表於 2011-3-8 11:17:50 |顯示全部樓層
樓主養的蝴蝶蘭好壯好靚,每年都有幾枝花菖,真羡慕喔!  我都參考你的心得試下先,因我家的蘭葉子經常有病...
請問你有花菖時你會否繼續施肥呢?
LAILAI 發表於 2011-3-8 20:30:27 |顯示全部樓層
佢的顏色好靚呀~
加油呀~
C0126 發表於 2011-3-8 22:23:00 |顯示全部樓層
恭喜曬....好靚呀...^_^
taxitang 發表於 2011-3-8 22:46:07 |顯示全部樓層
karenkaren 發表於 2011-3-8 00:07
恭喜啊~~~~~~~

多謝。