Billy嘅種植記錄---學校篇(29/9 updated)

作者: fnv234 發表于 2009-11-27 22:00:25
92219 1047
vincentma 發表於 2010-3-14 06:30:40 |顯示全部樓層
諗住到咗就行下,點知買咗好多野
我嘅玉米百合都係得一枝有花蕾咋,唔知點解D葉有D卷,葉尖又啡咗
你要 ...
fnv234 發表於 2010-3-13 23:46

我都有小玲,不過唔係藍色!唔要喇,多謝晒! 因為我黎緊有 21棵 太陽菊,我都頭痛點樣搵盆種,你要唔要太陽菊呀?
回復

BBBQQ 發表於 2010-3-14 19:27:03 |顯示全部樓層

你間學校好大噃, 重起山上面, 唔通係
回復

fnv234 發表於 2010-3-14 21:11:54 |顯示全部樓層
我都有小玲,不過唔係藍色!唔要喇,多謝晒! 因為我黎緊有 21棵 太陽菊,我都頭痛點樣搵盆種,你要唔要 ...
vincentma 發表於 2010-3-14 06:30

我仲有好多位
如果你唔介意我種得差嘅話可以比我
回復

fnv234 發表於 2010-3-14 21:12:48 |顯示全部樓層
你間學校好大噃, 重起山上面, 唔通係
BBBQQ 發表於 2010-3-14 19:27

山上面?應該唔算掛
回復

vincentma 發表於 2010-3-15 20:45:16 |顯示全部樓層
我仲有好多位
如果你唔介意我種得差嘅話可以比我
fnv234 發表於 2010-3-14 21:11

好,收到後又俾你既同學仔!你要好好對佢,我種 C 左要問你分株啊
回復

fnv234 發表於 2010-3-16 10:44:18 |顯示全部樓層
好,收到後又俾你既同學仔!你要好好對佢,我種 C 左要問你分株啊 ...
vincentma 發表於 2010-3-15 20:45

多謝你先
回復

vincentma 發表於 2010-3-16 21:43:48 |顯示全部樓層
多謝你先
fnv234 發表於 2010-3-16 10:44

今日我假植左,等 D 苗穩定 D 先俾同學仔!
回復

蕙蕙 發表於 2010-3-16 23:53:41 |顯示全部樓層
回復 96# fnv234

紫藤d花好靚播
回復

蕙蕙 發表於 2010-3-16 23:58:18 |顯示全部樓層
你就好啦,有咁大個花園種野,品種仲咁多添,全部自己打理架?
回復

fnv234 發表於 2010-3-17 18:22:21 |顯示全部樓層
你就好啦,有咁大個花園種野,品種仲咁多添,全部自己打理架?
蕙蕙 發表於 2010-3-16 23:58

其實呢度都唔係太好,因為好多滅唔完嘅蟲,夏天打風又冇野擋
有幾個朋友幫手一齊打理
回復

蕙蕙 發表於 2010-3-17 22:33:40 |顯示全部樓層
回復 110# fnv234

但起碼有好多地方可以種好多唔同品種兼大型d既花丫, 有人一齊打理都是一種樂趣呀
回復

fnv234 發表於 2010-3-19 21:26:44 |顯示全部樓層
18/3
車厘子
有棵唔識綠嘅?
kdk_1017 [640x480].jpg
牽牛花蕾
kdk_1018 [800x600].jpg
小玲
kdk_1019 [800x600].jpg
kdk_1020 [800x600].jpg
kdk_1021 [800x600].jpg
kdk_1022 [800x600].jpg
新種嘅蘆薈
唔知呢隻係咩品種?
葉上面有白點,食唔食得?
kdk_1023 [640x480].jpg
回復

fnv234 發表於 2010-3-19 21:34:42 |顯示全部樓層
朱頂蘭/孤挺花
18/3
kdk_1024 [800x600].jpg
kdk_1025 [800x600].jpg
kdk_1026 [800x600].jpg
kdk_1027 [800x600].jpg
kdk_1028 [800x600].jpg
kdk_1029 [800x600].jpg
19/3
kdk_1030 [800x600].jpg
kdk_1031 [800x600].jpg
kdk_1032 [800x600].jpg
回復

fnv234 發表於 2010-3-19 21:43:59 |顯示全部樓層

19/3
朋友種嘅較剪蘭
kdk_1033 [800x600].jpg
百合Lilium
康伽德奧
kdk_1034 [800x600].jpg
蘭州百合
kdk_1035 [800x600].jpg
特里昂菲特
kdk_1036 [800x600].jpg
西伯利亞、艾洛蒂、索邦
kdk_1037 [800x600].jpg
紅色荷蘭、白花黃間(唔記得個名)、African Queen
kdk_1039 [800x600].jpg
劍蘭
kdk_1038 [800x600].jpg
2盆玫瑰
kdk_1040 [800x600].jpg
牽牛花
睇到果陣已經開完
kdk_1042 [800x600].jpg
回復

fnv234 發表於 2010-3-19 21:52:32 |顯示全部樓層
疑似木香薔薇
雖然唔知係唔係真嘅,但係見到生得咁快都好開心
kdk_1043 [800x600].jpg
kdk_1044 [800x600].jpg
金紅花
之前枯咗,點知又出番芽
kdk_1045 [800x600].jpg
紫羅蘭
kdk_1046 [800x600].jpg
虎皮花
球根品質唔係太好,暫時得一粒出到
kdk_1047 [800x600].jpg
洋甘菊
kdk_1049 [800x600].jpg
六倍利
原來可以插枝
kdk_1051 [800x600].jpg
回復

fnv234 發表於 2010-3-19 21:57:32 |顯示全部樓層
V媽:
玉米百合今日開咗啦
第一棵開出嚟嘅就係我最鐘意嘅色,真係幸運
不過花好似比較細,可能因為我冇乜點落肥啦
kdk_1052 [800x600].jpg
kdk_1053 [800x600].jpg
kdk_1054 [800x600].jpg
16號攞咗D花去花展,不過之前好大雨,D花生得好差add5icon
見人地果D花都好靚,下年要努力Dadd10icon
回復

KandT 發表於 2010-3-19 22:16:12 |顯示全部樓層
好多種百合啵. 玉米百合好靚, 好期待全串開哂既靚相
蘭州百合, 開完花可以食
回復

fnv234 發表於 2010-3-19 22:47:39 |顯示全部樓層
好多種百合啵. 玉米百合好靚, 好期待全串開哂既靚相
蘭州百合, 開完花可以食  ...
KandT 發表於 2010-3-19 22:16

百合係團購果陣買,全部開晒一定好靚同好香
玉米百合我攞咗番屋企,聽日再影過
蘭州百合我種過2次都唔成功,希望今年開到啦
回復

BBBQQ 發表於 2010-3-20 17:30:01 |顯示全部樓層
金紅花係敢架, 冬天就枯左, 剩下地下莖, 春天再發芽. 幾好種..
只怕你忘記左個盆有佢, 將d泥翻用整死
回復

fnv234 發表於 2010-3-20 20:55:41 |顯示全部樓層
金紅花係敢架, 冬天就枯左, 剩下地下莖, 春天再發芽. 幾好種..
只怕你忘記左個盆有佢, 將d泥翻用整死 ...
BBBQQ 發表於 2010-3-20 17:30

因為盆花本來係校工種嘅,所以我唔記得咗佢嘅存在
前幾日見到有個放咗好耐嘅盆,諗住倒咗D泥,原來有芽出
回復