Billy嘅種植記錄---學校篇(29/9 updated)

作者: fnv234 發表于 2009-11-27 22:00:25
92253 1047
阿晴 發表於 2010-2-8 01:43:21 |顯示全部樓層
呀晴:今日去到已經唔見有雙色嘅桃花,佢地話賣咗

fnv234 發表於 2010-2-7 20:34

原來在"心記"果頭.. 明明已經行暈成個花墟, 竟然有雙色桃花我都睇唔到..
唔該哂你Billy, 你可唔可以PM個大慨位置比我, 我下次去留意下, THx ^  ^
回復

fnv234 發表於 2010-2-8 22:14:54 |顯示全部樓層
今日番到去,見到D花"Dup"晒,花同葉都比雨打瘀晒
回復

hk88688 發表於 2010-2-9 04:35:18 |顯示全部樓層
呀晴:今日去到已經唔見有雙色嘅桃花,佢地話賣咗

不過D梅花已經甩晒花蕾 ...
fnv234 發表於 2010-2-7 20:34

Billy, 唔緊要喇, 可能會繼續出花苞, 我見棵梅花仲出緊冧啊, 我棵臘梅都係得十個八個冧, 仲要甩咁啲, 都係開得幾朵add8icon
回復

fnv234 發表於 2010-2-12 01:24:11 |顯示全部樓層
洋甘菊
kdk_0829 [1024x768].jpg
荷花
kdk_0830 [800x600].jpg
回復

hk88688 發表於 2010-2-12 02:22:41 |顯示全部樓層
Billy, 棵荷花好巨型啊
洋甘菊好靚啊, 我上年都有播, 但係過唔到夏天啊, 所以今年唔敢播
回復

fnv234 發表於 2010-2-12 02:27:44 |顯示全部樓層
Billy, 棵荷花好巨型啊
洋甘菊好靚啊, 我上年都有播, 但係過唔到夏天啊, 所以今年唔敢播 ...
hk88688 發表於 2010-2-12 02:22

好細咋,仲幼過白版筆
2年前買番嚟,淨係開過一朵花,其它都消晒,今年要加油add10icon
洋甘菊我係買苗番嚟種,好快就開咗花,不過抽到好高,係唔係要剪短佢呢?
回復

hk88688 發表於 2010-2-12 02:54:36 |顯示全部樓層
好細咋,仲幼過白版筆
2年前買番嚟,淨係開過一朵花,其它都消晒,今年要加油
洋甘菊我係買 ...
fnv234 發表於 2010-2-12 02:27

我無種過荷花啊, 見張相好長, 仲以為好大棵
加油啊, 可能之前細棵, 所以無咁多花, 依家大咗又壯咗, 今年一定開更多花啊, 我都成日咁同自己講
洋甘菊你想佢無咁一枝獨秀, 就打頂吖, 你問著個最鍾意剪花嘅人 見啲花殘殘哋我又剪........長嗱嗱我又剪.........個型唔靚我又剪........add7icon
回復

fnv234 發表於 2010-2-12 03:00:58 |顯示全部樓層
加油啊, 可能之前細棵, 所以無咁多花, 依家大咗又壯咗,  ...
hk88688 發表於 2010-2-12 02:54

佢已經出咗葉,唔知換唔換得泥,不過都係換咗
今日落咗泥,不過冇影到相,聽日再影過
學校多D陽光,應該會大得快D,不過驚有蚊
唔知剪咗洋甘菊夠唔夠時間再開,都係等佢開多幾朵先剪
回復

hk88688 發表於 2010-2-12 03:29:08 |顯示全部樓層
聽日又有相睇add14icon 我未種過荷花唔知會唔會惹蚊啊, 不過勤啲換水應該得啩
我上年種啲洋甘菊夏天時放遮光網下, 記得可以捱到七八月, 加油啊
回復

花草之家 發表於 2010-2-12 12:42:46 |顯示全部樓層
Billy,你放2條魚仔落去荷花度,包冇蚊
回復

may.sun 發表於 2010-2-12 13:05:41 |顯示全部樓層
加油啊, 可能之前細棵, 所以無咁多花, 依家大咗又壯咗,  ...
hk88688 發表於 2010-2-12 02:54

hi~fanny你種咁多花,你緊係要剪得狠d啦~~~
回復

fnv234 發表於 2010-2-12 13:06:10 |顯示全部樓層
Billy,你放2條魚仔落去荷花度,包冇蚊
花草之家 發表於 2010-2-12 12:42

我有諗過呀,不過個盆咁細,唔知D魚會唔會死
回復

hk88688 發表於 2010-2-12 19:19:19 |顯示全部樓層
hi~fanny你種咁多花,你緊係要剪得狠d啦~~~
may.sun 發表於 2010-2-12 13:05

May申應該唔關種得多少事啊, 係我拎起把剪就停唔到手
回復

fnv234 發表於 2010-2-12 19:41:08 |顯示全部樓層

屋企唔夠光,D水仙生到好長,所以呢幾年都冇種
今年諗住屋企都唔會擺,所以將學校D水仙送比人
點知頭先我呀媽話要水仙,冇理由要再買掛
但係學校淨番果D都係泥種,而且個球又唔好睇
唔通要剪落嚟做切花?
kdk_0847 [800x600].jpg
呢張朵花上面有隻花蜘蛛
kdk_0848 [800x600].jpg
kdk_0849 [800x600].jpg
kdk_0850 [800x600].jpg
kdk_0851 [800x600].jpg
kdk_0852 [800x600].jpg
回復

fnv234 發表於 2010-2-12 19:49:31 |顯示全部樓層
向日葵
kdk_0831 [800x600].jpg
kdk_0832 [800x600].jpg
牽牛花
kdk_0833 [800x600].jpg
kdk_0834 [800x600].jpg
花菱草
kdk_0835 [800x600].jpg
香草
kdk_0836 [800x600].jpg
蘿蔔
kdk_0837 [800x600].jpg
洋甘菊
kdk_0838 [800x600].jpg
好高…
kdk_0839 [800x600].jpg
生菜
kdk_0840 [800x600].jpg
回復

fnv234 發表於 2010-2-12 19:55:55 |顯示全部樓層
重瓣蜀葵
kdk_0841 [800x600].jpg
毛地黃
kdk_0842 [800x600].jpg
風鈴草
kdk_0843 [800x600].jpg
花葉絡石
kdk_0844 [800x600].jpg
百合
kdk_0845 [800x600].jpg
荷花
kdk_0846 [800x600].jpg
鬱金香
kdk_0853 [800x600].jpg
kdk_0854 [800x600].jpg
酢醬草
kdk_0855 [800x600].jpg
kdk_0856 [800x600].jpg
回復

fnv234 發表於 2010-2-12 20:00:54 |顯示全部樓層
酢醬草
kdk_0857 [800x600].jpg
銀鐘花
kdk_0858 [800x600].jpg
酢醬草
kdk_0859 [800x600].jpg
kdk_0860 [800x600].jpg
玉米百合
kdk_0861 [800x600].jpg
百合
kdk_0862 [800x600].jpg
靠壁蔓
kdk_0863 [800x600].jpg
金盞花
kdk_0864 [800x600].jpg
玫瑰
kdk_0866 [800x600].jpg
回復

fnv234 發表於 2010-2-12 20:05:07 |顯示全部樓層
靠壁蔓
kdk_0867 [800x600].jpg
十姊妹
kdk_0868 [800x600].jpg
kdk_0869 [800x600].jpg
kdk_0870 [800x600].jpg
kdk_0871 [800x600].jpg
金色薔薇
kdk_0872 [800x600].jpg
kdk_0873 [800x600].jpg
kdk_0874 [800x600].jpg
kdk_0875 [800x600].jpg
銀蓮花
kdk_0876 [800x600].jpg
回復

fnv234 發表於 2010-2-12 20:09:06 |顯示全部樓層
銀蓮花
kdk_0877 [800x600].jpg
牽牛花
kdk_0878 [800x600].jpg
酢醬草
kdk_0879 [800x600].jpg
kdk_0880 [800x600].jpg
kdk_0881 [800x600].jpg
kdk_0883 [800x600].jpg
櫻花
kdk_0888 [800x600].jpg
回復

fnv234 發表於 2010-2-12 20:14:00 |顯示全部樓層
櫻花
kdk_0889 [800x600].jpg
丁香
kdk_0890 [800x600].jpg
kdk_0891 [800x600].jpg
kdk_0892 [800x600].jpg
綠梅
kdk_0893 [800x600].jpg
kdk_0894 [800x600].jpg
kdk_0895 [800x600].jpg
kdk_0896 [800x600].jpg
木本繡球